RTOP-42 „Dubrovnik“ na Mediteranu s talijanskom i malteškom mornaricom

 

Raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“ privodi kraju svoj šesti angažman u operaciji „Sea Guardian“ na središnjem Mediteranu. Savezničko pomorsko zapovjedništvo NATO-saveza proteklih je tjedana objavljivalo atraktivne fotografije i crtice s aktivnosti koje zajednički provode RTOP „Dubrovnik“ i talijanski ITS „Carabiniere“ (F 593) kao zapovjedni brod skupine u ovoj pomorskoj operaciji. Hrvatska i talijanska posada zajedničkim snagama patroliraju akvatorijem središnjeg Mediterana, te provode aktivnosti MSAA (Maritime Situation Awareness and Approach).

Kao i do sada, nastavljena je suradnja s Maltom, pa je osim posjeta luci La Valletta zabilježena i provedba aktivnosti na moru zajedno s malteškim Oružanim snagama. Tako je 11. svibnja malteški patrolni brod P61 (ujedno zapovjedni brod malteških mornaričkih snaga) sudjelovao je u nizu mornaričkih vježbi s dva broda NATO Savezničkog pomorskog zapovjedništva – fregatom talijanske mornarice ITS „Carabiniere“ i raketnom topovnjačom Hrvatske ratne mornarice RTOP „Dubrovnik“. Kako su objavile Oružane snage Malte, „ove pomorske vježbe sastojale su se prvo od obuke operacija ukrcaja od strane talijanskih marinaca na brod P61, nakon čega su slijedile vježbovne operacije helikoptera AW-139 iz sastava Oružanih snaga Malte (AFM) i ITS ‘Carabiniere’. Nakon završetka, sva su tri plovila sudjelovala u obuci mornaričke formacije, koja se sastoji od simultanog premještanja plovila u različite formacije“. Potom je uslijedio i drugi, završni dio vježbe: „Vježba je zaključena vježbom mimoilaženja (PASSEX) između OPV P61 i ITS ‘Carabiniere’, koja je uključivala prenošenje prigodnih darova između dva plovila. Zahvaljujemo našim partnerima na vrijednim vježbama obuke i želimo im povoljan vjetar i ugodno more u njihovim budućim operacijama“.

Raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“ ispraćena je u operaciju „Sea Guardian“ iz luke Lora 3. svibnja ove godine, samo mjesec dana nakon što se vratila iz iste operacije sa 7. HRVCON-om. Pripadnike osmog kontingenta u ovu NATO aktivnost svečano su ispratile kolege, pripadnici HRM-a predvođeni načelnikom Stožera, zamjenikom zapovjednika HRM-a komodorom Damirom Dojkićem. Inače, 8. HRVCON, kojeg čini 33 člana posade na čelu sa zapovjednikom, kapetanom korvete Stankom Maškovićem, i ovoga puta sudjeluje u dijelu operacije pod nazivom FOCUS OPERATION (FOCOPS 23-3), neborbenim zadaćama kojih je težište na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike. Ove vrsta aktivnosti u operaciji “Sea Guardian” obično traje oko 3 tjedna, pa će se RTOP-42 “Dubrovnik” uskoro vratiti kući.

* Photo: NATO MARCOM,  MAF

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.