RTOP-41 “Vukovar” na Malti

 

RTOP-41 „Vukovar“ ušao je u završnicu svog djelovanja u NATO operaciji „Sea Guardian“. Danas je taj brod HRM-a napustio Maltu, gdje je boravio posljednjih par dana, što je zapovjedništvo operacije „Sea Guardian“ popratilo s nekoliko efektnih fotografija. Osim „Vukovara“, u luci malteškog glavnog grada Vallette bio je usidren i brod rumunjske Ratne mornarice ROS F222, „Regina Maria“, koji je ujedno i zapovjedni brod FOCOPS 21-5 skupine koja trenutno djeluje u okviru ove NATO operacije na središnjem Mediteranu.

Ukupno peti ovogodišnji FOCOPS čine već spomenuti ROS „Regina Maria“ i hrvatski RTOP-41 „Vukovar“, španjolska podmornica ESPS „Tramontana“ i njemačka podmornica U 35, te pomorski izviđački zrakoplov (Maritime Patrol Aircraft – MPA) iz Italije i postrojbe za rano upozorenje u zraku (Airborne Early Warning – AEW) iz Grčke i Turske. Zapovjednik ove taktičke skupine je rumunjski časnik, kapetan bojnog broda Bogdan-Nicolae Vochiţu, dok samim brodom ROS F222 „Regina Maria“ od sredine prosinca 2020. zapovijeda kapetan bojnog broda Adrian Gobjilă. Trenutni angažman RTOP-41, pod zapovjedništvom kapetana korvete Marinka Majića, ujedno je i peti put da Hrvatska ratna mornarica sudjeluje u NATO-operaciji „Sea Guardian“ slanjem broda iz svoje flote.

RTOP-41 „Vukovar“ ispraćen je u operaciju „Sea Guardian“ 30. kolovoza ove godine, da bi se u talijanskoj luci Augusta pridružio rumunjskom brodu „Regina Maria“. Ova taktička skupina započela je sa svojim redovnim zadacima i pomorskim ophodnjama 4. rujna, te bi u narednim danima trebala okončati svoj 3-tjedni angažman u vodama središnjeg Mediterana. RTOP-41 “Vukovar” po odlasku s Malte je zaplovio ravno prema Jadranu, vraćajući se kući.

Ovo je drugi put ove godine da jedan hrvatski brod sudjeluje u NATO operaciji „Sea Guardian“ – u proljeće je to bio RTOP-42 „Dubrovnik“, koji je tijekom angažmana bio i u posjeti Tunisu, gdje je od 29. ožujka do 01. travnja održao zajedničku vježbu s tuniškom Ratnom mornaricom. Ta je vježba ujedno bila i završni angažman druge ovogodišnje FOCOPS-skupine.

Posjet NATO-brodova Valletti

Inače, Rumunjska ratna mornarica – za razliku od HRM i OS RH – redovito objavljuje izvještaje o angažmanu svog broda i posade u operaciji „Sea Guardian“, pa se među fotografijama nerijetko mogu pronaći i foto-zabilježbe aktivnosti pripadnika HRM-a i posade RTOP-41 „Vukovar“ u ovoj NATO operaciji. Osim toga, obje posade su prigodnim filmićem čestitale 30. obljetnicu HRM-a, što je lijepa gesta naših NATO-saveznika koju HRM i OS RH također nisu našle za shodno javno objaviti. Šteta!

———————

———————

*Photo: NATO/Operation Sea Guardian

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.