RH za NATO zrakoplovno obučno središte

 

Jučer je po završetku dvodnevnog sastanka NATO ministara obrane (održan virtualno 17. i 18. lipnja) 11 europskih članica Saveza potpisalo Pismo namjere za uspostavu multinacionalnog NATO zrakoplovnog obučnog središta u Europi (NATO Flight Training Europe – NFTE). Pismo namjere potpisale su Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Crna Gore, Sjeverna Makedonija, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Turska. NFTE inicijativa trebala bi omogućiti obuku pilota borbenih aviona, helikoptera, ali i bezposadnih zračnih sustava u posebnim središtima za obuku pilota navedenih platformi. Do ideje za uspostavu ovakvog obučnog centra došlo se temeljem iskustava nekoliko manjih europskih država saveznica, koje godišnje imaju određene potrebe u obuci pilota u mjeri koja ne opravdava uspostavljanje ili nastavak nacionalnih centara za letenje. Na taj način bi se smanjili financijski izdaci, a 11 članica NATO-a mogle bi jednostavnije dijeliti postojeća iskustva i znanja.

Prema ovom Pismu namjere, 11 država saveznica istražit će mogućnosti za uspostavu europske mreže obučnih centara zrakoplovnih posada, pritom koristeći što je moguće više postojeće obučne kapacitete. Lokacije će biti odabrane temeljem raspoložive infrastrukture i zemljopisnih preduvjeta, ali i interesa zrakoplovne industrije koja će nužno biti uključena u ovu vrstu specijalizirane obuke. Ministarstvo obrane RH pritom napominje da „Pismo namjere nije obvezujući dokument niti u jednom aspektu, te njegove potpisnice samostalno odlučuju o implementaciji svojih interesa u okviru NFTE inicijative“.

„Ova multinacionalna suradnja povećat će europske obučne kapacitete i omogućiti zrakoplovnim posadama da se obučavaju bliže svojoj kući. Kao takva, ona će biti izvrstan primjer transatlantske podjele tereta“, rekao je prilikom potpisivanja Pisma namjere zamjenik glavnog tajnika NATO-a, general Mircea Geoană. Pismo je u ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske potpisao Tomislav Ivić, državni tajnik u MORH-u te obnašatelj dužnosti ministra obrane, Pritom je on naglasio važnost udruživanja snaga za obuku pilota obuke: „Ovaj model multinacionalne suradnje će biti od iznimne važnosti za mnoge europske članice NATO-a, pa tako i za Republiku Hrvatsku, koje će na ovaj način povećati kapacitete obuke svojih pilota“, istaknuo je državni tajnik Ivić.

 

*Photo: NATO, MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.