Još jedan tip zrakoplovne obuke seli sa Zemunika

 

Danas, 9. listopada 2018. godine, završio je 19. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (19. AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u Hrvatskoj. Ova se aktivnost održavala u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, i dio je ciklusa takvih aktivnosti koje se u Hrvatskoj redovito rade još od 2012. godine. Uz letačke posade iz Hrvatske, Češke i Mađarske, na ovoj je obuci zrakoplovnih sastavnica sudjelovala i Republika Slovačka, čiji su zrakoplovni tehničari uvježbavali održavanje helikopterske tehnike. Nažalost, ovaj aktualni AAT PTC tečaj je ujedno predstavljao i zadnji ciklus takve obuke u Hrvatskoj, budući će u 2019. godini takve aktivnosti biti nastavljene samo u Češkoj, na simulatoru helikoptera Mi-171Sh, postavljenom u okviru HTP Ostrava u Češkoj Republici.

Kao i do sada, ovaj je tečaj također bio organiziran u dva dijela. Prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171Sh. HTP Ostrava je centar u kojem je sredinom rujna ove godine u pogon stavljen novi dvostruki simulator za pune posade helikoptera (dual full-crew simulator), kojeg su među prvima isprobali baš i pripadnici spomenute 19. skupine na preduputnoj obuci za Savjetodavni zrakoplovni tim u Afganistanu. Osim što su u potpunosti preuzeli buduću ovakvu obuku helikopterskih posada, Česi se nadaju da će tamošnji Međunarodni zrakoplovni obučni centar (Multinational Aviation Training Centre – MATC) ubrzo biti priznat i kao službena NATO obučna točka.

Drugi dio tečaja obuhvaćao je letačku obuku u Zemuniku na hrvatskom helikopteru Mi-8 MTV i češkom helikopteru Mi-24/35. U sklopu tog uvježbavanja su na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) iz hrvatskog helikoptera Mi-8 MTV izveli i bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve. Zanimljivo je da je u aktivnostima sudjelovao i češki borbeni helikopter Mi-24 službene oznake 3365, iz sastava 221. helikopterske eskadrile Ratnog zrakoplovstva Češke Republike. Ovu je letjelicu specijaliziana javnost mogla vidjeti prije samo dva mjeseca u Nizozemskoj, kao dio programa na zrakoplovnoj priredbi Leaseweb Texel Airshow 2018.

Međunarodni tečaj osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a kasnije i NATO misije Odlučna potpora (Resolute Support). Riječ je o aktivnosti koju je Republika Hrvatska do srpnja 2014. u Afganistanu obavljala samostalno, da bi onda u općem smanjivanju opsega i značaja hrvatskog doprinosa i tu došlo do velikih „optimizacija“ o kojima se u RH baš i nije diskutiralo. Spomenuti preduputni tečaj zajednički su osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je on bio prihvaćen i u okviru NATO inicijative „Smart Defense“.

Spomenuti 19. tečaj AAT PTC u Zemuniku je posjetilo i mađarsko vojno izaslanstvo predvođeno brigadirom Tamasom Balijem, zamjenikom zapovjednika 86. zrakoplovne baze Szolnok. On je tom prilikom uručio i posebna priznanja brigadiru Michaelu Križancu (načelnik stožera HRZ), pukovniku Borisu Paniću (načelnik stožera 93. zrakoplovne baze), te pukovniku Tomislavu Pušniku i bojniku Eduardu Perkoviću, koji su bili voditelji ovog obučnih ciklusa – povodom kraja provođenja ovakvog tipa zrakoplovne obuke. Napomenimo kako je tu riječ o već drugom tipu međunarodne obuke kojeg je Hrvatska izgubila u posljednje vrijeme, gdje određeni optimizam predstavlja tek pukovnik Panić kada napominje:

Iako tečaj nastavlja sa svojim radom u Češkoj Republici u prilagođenom obliku, siguran sam kako baza u Zemuniku otvara puno prostora za produbljivanje suradnje o čemu svjedoči i primjer potpisivanja Sporazuma o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) u 93. zrakoplovnoj bazi koji su 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije“.

Photo: HRZ/Marinko Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.