RH i BiH – obrambena suradnja u 2021.

 

Pomoćnik ministra obrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH, brigadir Davor Kiralj, u četvrtak, 25. veljače 2021. godine u Sarajevu potpisali su Plan bilateralne vojne suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Prema potpisanom Planu vojne suradnje, koji uključuje Oružane snage Bosne i Hercegovine te Oružane snage Republike Hrvatske, ove je godine planirano ukupno 27 zajedničkih aktivnosti u Hrvatskoj i 14 u Bosni i Hercegovini, na polju vojnog školovanja i obuke, vježbi i vojnih natjecanja, te zajedničkih susreta na visokoj i ekspertnoj razini.

Šajinović i brigadir Kiralj obostrano su istaknuli zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom vojski i ministarstava obrane u cilju daljnjeg razvoja dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske, te izrazili uvjerenje da će se suradnja i dalje proširivati u duhu euroatlantskih integracija i na dobrobit obje zemlje.

Što tu ima konkretno?

Što se tiče konkretnog sadržaja ovih suradnji, on je raznolik. U nizu stručnih sastanaka i koordinacija na raznim razinama treba spomenuti organiziranje prekograničnog posjeta polaznika hrvatskih vojnih škola OS BiH u drugom tromjesečju ove godine, te planiranje predstojećeg posjeta hrvatskog ministra obrane susjednoj BiH u drugoj polovici godine. Planira se i sudjelovanje tri predstavnika OS BiH na Memorijalu bojnik Davor Jović (natjecanje „Prvi za Hrvatsku“), te još nedefiniranog broja pripadnika OS BiH u međunarodnoj vježbi „LAUFER 21“, koja bi se trebala u Hrvatskoj održati tijekom druge polovice svibnja. Ovu je vježbu u nedavno usvojenom Planu vježbi OS RH Vlada opisala kao aktivnost razvoja „sposobnosti i integracije multidisciplinarnog obavještajnog djelovanja namjenske organizacije vojnoobavještajnih snaga u provedbi operativnih zadaća s međunarodnim snagama, te razvoja sposobnosti generiranja multinacionalne obavještajne arhitekture sukladno Cilju sposobnosti ‘L 7201 N – Intelligence Surveillance Target acquisition  and Reconnaissance’“. Uz to, naglasak je stavljen i na suradnju u vojnom školovanju te obuci vojnih kadrova. Pri tome će susjedna Bosna i Hercegovina dvadesetak svojih pripadnika poslati na razne razine vojnog školovanja u Republici Hrvatskoj (od tečajeva jezika do školovanja na raznim sastavnicama Hrvatskog vojnog učilišta). Suradnja u obuci trebala bi biti obilježena uzajamnim aktivnostima po pitanju (1) međunarodnih operacija (razmjene instruktora te polaznika u sarajevskom Peace Support Operations Training Centre i hrvatskom Središtu za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ u Rakitju), (2) zrakoplovstva (obuke za rad u operativnom središtu za nadzor zračnog prostora koju će provesti Središte za obuku zrakoplovstva „Rudolf Perešin“ u Zemuniku), (3) niza obavještajnih djelovanja i (4) obuke dočasnika, među ostalim i u okviru 12. međunarodnog ljetnog kampa vođenja za dočasnike zemalja NATO zakazanog za kraj kolovoza. Naravno, provedba ovih aktivnosti će barem dijelom biti uvjetovana epidemiološkim stanjem u RH i BiH tijekom predstojećih mjeseci.

Zaključno, spomenimo još i niz funkcionalnih suradnji i konzultacija koje će se održati kako po pitanju upravljanja krizama, gdje se planira potpisati i dodatne tehničke sporazume, tako i po nizu raznih NATO tema – od pitanja Podrške zemlje domaćina (podrška prijemu BiH u neformalni forum National Territorial Commanders Committee – NTCC), do pitanja primjene NATO kodifikacija, primjene sustava Naučenih lekcija i osvježavanja materijala za provjere znanja jezika prema STANAG 6001.

 

*Izvor: MO BiH

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.