HV nastavlja djelovanje u BiH i Hrvatskoj

 

Danas je Vlada RH održala još jednu telefonsku sjednicu – ukupno 160. po redu, a četvrtu po redom održanu “daljinski” u zadnja četiri dana. Na njoj je, opet uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike, usvojena izmjena “Odluke o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći” – čime je produženo djelovanje Oružanih snaga RH u susjednoj Bosni i Hercegovini. Pružanje pomoći u poplavljenim područjima BiH, koje je trebalo dovršiti danas u 19 sati, produženo je do 21. svibnja 2014. godine u 19:00 sati, a najkasnije do 23. svibnja 2014. godine u 19:00 sati. Da podsjetimo – riječ je tu o ukupno 15 pripadnika OS RH (9 pripadnika HRZ i PZO-a i 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja), koji s 2 helikoptera Mi-8 MTV, od petka 16. svibnja ove godine djeluju na širem području općina Maglaj, Zavidovići i Doboj.

No, da bi to neprekidno pružanje humanitarne pomoći moglo biti sigurno i djelotvorno nastavljeno – danas je trebalo nakratko napraviti svojevrsnu “tehničku pauzu”. Zato je posadama i letjelicama HRZ i PZO naloženo da helikopterima Mi-8 MTV prelete u Hrvatsku, ne bi li u matičnoj vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama zamijenili helikoptere. Dok novi helikopteri krenu u nastavak akcije spašavanja širom BiH, na letjelicama koje su posljednjih dana bile žestoko u pogonu obavit će se redoviti 50-satni pregled.

Što radi zrakoplovstvo?

Potopljena riječna luka u Brčkom

Potopljena riječna luka u Brčkom

Tijekom jučerašnjeg dana, 18. svibnja 2014. godine, a prema službenim navodima iz MORH-a,

… dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a djelovali su zajedno na područjima ugroženim od poplava u Bosni i Hercegovini, i to na prostoru Zenica-Brčko-Bijeljina-Orašje-Tuzla. Letačke posade provele su u zraku 10,5 sati, pri čemu su iz najugroženijih naselja prevezli 11 osoba i dostavili oko 14 tona tereta (hrana, voda, čamci, vreće s pijeskom i sl.)“.

Od toga, jedan je helikopter jučer iz Rajlovca za Zenicu prevezao 5 tona tereta i 10 osoba. Drugi helikopter prevezao je iz Rajlovca za Brčko 9 tona tereta, te oko 20 000 vreća pijeska na relaciji: Županja (RH) – Orašje (BiH). To je tek manji dio dosad ukupno obavljenoga posla, budući da su od svog upućivanja u humanitarnu akciju u Bosni Hercegovini (16. svibnja) do danas dvije otposlane letačke posade imale sveukupno 83 leta s ostvarenih 33 sata naleta, pri čemu je prevezeno 246 osoba i 25 tona tereta.

Što se današnjih aktivnosti tiče, treba spomenuti i djelovanja HRZ i PZO nad Slavonijom. Ondje već nekoliko dana djeluju dva helikoptera (Mi-8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze i Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze), te ukupno 8 pripadnika HRZ i PZO-a u njihovim posadama. Helikopter Mi-8 MTV jutros je proveo izviđačke letove nad poplavljenim područjima na istoku Hrvatske – kako bi se dobio uvid u stanje nasipa na terenu, te da se pomogne pri donošenju procjena i poduzimanju daljnjih aktivnosti zaštite. Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV satnik Nikola Gažo kazao je kako se zajedno s još jednim helikopterom Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera nalaze u Županji odakle kreću u akcije pružanja pomoći na poplavljenim područjima Slavonije.

No, istini za volju – glavnina aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske po pitanju poplava ne radi se iz zraka.

HKoV i ZzP u borbi protiv poplava

Četvrtoga dana obrane od poplava u Slavoniji te u Bosni i Hercegovini trenutno je angažiran ukupno 1071 pripadnik Oružanih snaga RH. Od toga, u Slavoniji je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske te više od 40 motornih vozila, 9 čamaca i 2 amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje. Pri tome, djelovanje koje je u početku bilo podijeljeno u tri odvojene grupe snaga, raspoređene u tri županije (Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju) – preraspodijeljeno je tijekom jučerašnjeg dana, i dalje u tri skupine, ali u dvije županije na istočnome dijelu hrvatskoga sliva Save (na prostor Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije).

Dok su postrojbe prvotnog NOS1 (112 pripadnika OS RH) još u subotu  iz Požeško-slavonske županije premještene put Slavonskog Šamca i Županje, prostor djelovanja dotadašnjeg NOS2 proširen je zapadno – tako da je obuhvatio i na šire područje Slavonskoga Broda.  Dok je tu jučer bilo uposleno 100 pripadnika OS RH i 10 motornih vozila, sa zadaćom slaganje nasipa od stadiona Marsonia do Korza – danas je ondje radilo 106 pripadnika OS RH, s 11 motornih vozila i 3 čamca (utovar pijeska i slaganje nasipa), dok su još 52 pripadnika u pripravnosti za slučaj potrebe, u Gradskoj dvorani. Nakon maksimuma dostignutog jučer tijekom ranoga jutra (939 cm), došlo je do opadanja razine Save, koja danas u 17 sati kod Slavonskoga Broda mjeri 895 cm. No, to je tek kraće te privremeno smirivanje stanja, budući će snage OS RH tu još jednom biti izvrgnute iskušenju sutra u ranim jutarnjim satima, kada na njihovo područje stigne oveći vodeni val koji se u Savu prelio iz Une. Taj je val danas ujutro prošao Jasenovac, da bi popodne bio oko Mačkovca i Srpca, putujući nizvodno prema Davoru i onda Slavonskome Brodu. Isto to zatišje koje sada vlada u Brodu primjetno je i kod Slavonskoga Šamca, gdje je Sava s maksimuma od 880 cm jučer u prvim minutama dana do danas u 17 sati opala na 817 cm. Od jučer deklariranih 140 vojnika i 11 motornih vozila, koji su provodili stalnu ophodnju nasipa – danas je tu bilo angažirano 118 pripadnika OS RH i 6 motornih vozila.

Najveći broj pripadnika OS RH radi na području svojedobnog NOS3, u Vukovarsko-srijemskoj županiji oko grada Županje. Danas je tu riječ o njih 604, zajedno s 20 motornih vozila, 6 čamaca i 2 amfibijska vozila – što je priličan porast prema jučer aktivnih 267 pripadnika OS RH, 27 motornih vozila i 10 čamca. Jučer se moglo čuti o raspodjeli ljudstva na tri aktivne skupine – (1) 218 ljudi s 26 motornih vozila, zaduženih za stalnu ophodnju nasipa na području grada Županje, (2) još 37 ljudi sa 6 čamaca na području Gunje, radi evakuacije ugroženog stanovništva, te (3) 12 pripadnika OS RH sa 4 čamca, na području Račinovaca, također uposleno na izvlačenju ugroženog stanovništva. Pri tome, treba spomenuti i postupno dovođenje raznih pojačanja tijekom proteklih dana. Uz dovođenje dijela ljudstva bivšeg NOS1 iz Pleternice, iz vojarne “Kamensko” u Karlovcu upućena su put Gunje 22 pripadnika OS RH s dodatnim motornim vozilima i vojnom opremom (2 labudice s 2 PTS-a, 3 motorna vozila, 2 čamca s izvanbrodskim motorima), a iz vojarne “Bilogora” u Bjelovaru otposlano je dodatnih 100 pripadnika OS RH u Županju.

Danas se tu i dalje govori o tri skupine, ali bez detalja o njihovoj raspodjeli – tako saznajemo kako su oni (1) na potezu “centar Županje–Šlajs, na sjeveru grada, da (2) nadziru nasip na južnome potezu, od šetnice do skelskog prijelaza u Županji, te na širem potezu “Županja-Rajevo selo”. Isto tako, angažirani se i (3) na nadzoru nasipa u Drenovcima. Na prostoru Županje vodostaj rijeke Save već oko 40 sati postupno opada – nakon dužeg stagniranja na 1168 cm razina rijeke se krenula snižavati, da bi danas u 17 sati iznosila 1093 cm. No, kako je u području niz Savu od Županje pukao niz nasipa, a onda je provedena i evakuacija više naselja, tu ni za angažirane postrojbe OS RH nije bilo dosadno. U Posavskim Podgajcima tijekom noći 55 pripadnika OS RH završilo je izvlačenje ukupno 1707 grla stoke s farme ZIB. Osim toga, ponešto dalje u unutrašnjosti, na području Drenovci-Vukovar, angažirana su za prijevoz pijeska 4 teretna motorna vozila OS RH.

Poplavom pogođen srednji dio toka rijeke Save

Poplavom pogođen srednji dio toka rijeke Save

Što se tiče logističke potpore i Zapovjedništva za potporu OS RH – spomenute 2 vojne cisterne za dostavu pitke vode bile su angažirane u Okučanima, gdje je dostavljeno 7000 litara vode, te u vojarni „Bosut“ u Vinkovcima – gdje je dostavljeno 1100 litara vode. Uz to, u tu istu vojarnu “Bosut” u Vinkovcima tegljač OS RH prevezao je još i 15.000 litara flaširane vode iz vojarne “Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni, dok su još dva teretna motorna vozila OS RH danas tijekom prijepodneva sudjelovala i u prijevozu humanitarne pomoći Crvenog križa iz Zagreba na područje Vukovarsko-srijemske županije. U prostoru naselja Otok, Cerna te Gradište razmještene su i tri ranije navedene pokretne kuhinje – da bi u njima samo tijekom jučerašnjeg dana bilo pripremljeno oko 700 obroka.

Isto tako, i dalje su aktivni sanitetski timovi koji su na prostor smještaja pred poplavama evakuiranih osoba pristigli u subotu 17. svibnja. Riječ je o ukupno 6 pripadnika Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima sa ukupno dva sanitetska motorna vozila. Oni djeluju u sportskoj dvorani Cerna, ali i u vojarni “Bosut” u Vinkovcima, gdje se također od jutros nalazi i cisterna za dostavu pitke vode s posadom.

Uz sve dosad na teren otposlane snage OS RH, u vojarni “Pukovnik P. Matanović” u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila, koji će se u slučaju potrebe također angažirati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.