Srbijanski ministar obrane završio posjet Hrvatskoj

 

Srbijanski ministar obrane Nebojša Rodić u dvodnevnom je posjetu Republici Hrvatskoj i čelnicima MORH-a na čelu s ministrom Antom Kotromanovićem. Rodiću je ovo uzvratni posjet, nakon što je krajem listopada prošle godine Kotromanović boravio u Srbiji. Prema priopćenju iz Ministarstva obrane RH, jučerašnji i današnji boravak delegacije Ministarstva obrane Republike Srbije obilježen je razgovorima o nastavku bilateralne obrambene suradnje i dogovorima o konkretnim programima i aktivnostima koje su već u tijeku, kao i o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti.

Dvojica ministara složili su se kako je obrambena suradnja dviju zemalja u uzlaznoj putanji, što potvrđuje niz započetih i već realiziranih aktivnosti. U tom kontekstu kao jedan od primjera intenzivirane suradnje je istaknuto održavanje bilateralne vojne vježbe “Zajednički odgovor 14“, koja će se po prvi puta održati tijekom ove godine. Dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti i edukacije.  U tom je smislu podržana mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača.
Usuglašene su i aktivnosti poput nastavka redovitih susreta na razinama dvaju ministarstava i oružanih snaga poput održavanja konzultacija na području obrambene politike i suradnje na području materijalnih resursa. Također, inicirano je i ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja, te nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama. Potaknuta je i uspostava intenzivnije suradnje na području vojno-tehničkog segmenta. Krajem prošle godine Nebojša Rodić u intervjuu za dnevnik “Politika” istaknuo je kako je sa svojim hrvatskim kolegom Kotromanovićem razgovarao o mogućnostima obuke za specijalne jedinice, i to za ronioce Vojske Srbije na Jadranu, te za padobrance OS RH u Nišu. Nakon te kratke najave, ništa se više nije čulo po tom pitanju, ali je iz današnjeg MORH-ovog priopćenja izvjesno da se o nekim modalitetima suradnje za specijalne snage itekako razgovara.
Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO). Nedavno je Republika Srbija predala aerofotogrametrijski materijal iz 1968. godine, s približno 38.500 snimaka, koji će olakšati aktualni postupak legalizacije svih objekata u RH. Navedeni materijal predan je prilikom nedavnog susreta potpredsjednika Vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije, Vesne Pusić i Aleksandra Vučića. U tom kontekstu, dvojica ministara – Rodić i Kotromanović – postigli su dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske.  Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke).
Posebna pozornost posvećena je i procesima pristupanja europskim integracijama. Ministar Kotromanović istaknuo je kako je, u kontekstu izgradnje održive sigurnosti u regiji, u interesu Republike Hrvatske puna integracija Republike Srbije, kao i svih država u regiji, u europske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja, istaknuvši kako Republika Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima. Slijedom navedenog usuglašen je i prijenos hrvatskih iskustava s područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a.
Kako su pred Srbijom izvanredni parlamentarni izbori, tako je i ime novog ministra obrane pitanje volje birača u Srbiji. No kako Nebojša Rodić dolazi iz trenutno najjače stranke, Srpske napredne stranke na čelu s Aleksandrom Vučićem, koji će najvjerojatnije biti novi srbijanski premijer, ne očekuje se neka bitna promjena na čelu obrambenog resora. Tako da i hrvatska strana ne treba očekivati bilo kakav zaokret, ili drastičnu promjenu, u dosadašnjim odnosima čelnih ljudi obrambenog sektora Hrvatske i Srbije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.