“RescueRunner” – novo sredstvo spašavanja na vodi

 

Jutros, 5. rujna 2019. godine, na zagrebačkom Jarunu Hrvatski Crveni križ (HCK) organizirao je prezentaciju nove opreme za spašavanje na vodi. Radi se o jet skiju pod imenom „RescueRunner“, kojeg je Crveni križ nedavno nabavio u Švedskoj. Nešto više od 500 spasilaca Crvenog križa godišnje odradi oko 2.000 spašavanja, pri čemu je više od 40 akcija visokog stupnja složenosti prema osobama koje su se utapale tijekom plivanja, ronjenja, ili skakanja u vodu. Temeljem dosadašnjeg iskustva i analiza nakon odrađenih akcija, u HCK su zaključili da im dosadašnja plovila kojima se koriste nisu dovoljna za određene vrste spasilačkih akcija na vodi, te je pala odluka o nabavi jet ski plovila koje je konstruiralo i razvilo Švedsko društvo za spašavanje na moru (Swedish Sea Rescue Society – SSRS), a koje omogućava što bržu intervenciju u priobalnom spašavanju. Njegov je proizvođač švedska tvrtka „Safe at Sea“, koja je 22. svibnja ove godine i objavila da je HCK naručio jedan „RescueRunner“ kao svoje novo plovilo za traganje i spašavanje.

Posebnost švedskog jet skija pod imenom „RescueRunner“ je njegova konstrukcija, kaže Sebastijan Labinjan, koordinator službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja za Istarsku županiju:

On je prvenstveno dizajniran za spašavanje u vodi, to mu je prvenstvena namjena i zbog toga ga koristi spasilačka služba. Nekakva brzina, tvornička, je 35 čvorova, međutim ono zbog čega je on specifičan je taj prostor iza, ta platforma koja služi za spašavanje ljudi, znači za evakuaciju ljudi, transport ljudi. Dakle, to je ono što je zanimljivo na tom plovilu, nije za nekakvu vožnju nego za spašavanje u vodi“.

Osim toga, za spašavanu osobu je maksimalno siguran, budući da nema propelera. Dodatna posebnost je materijal od kojeg je sačinjen – obavijen je mekanom ali vrlo otpornom plastikom koja bez pucanja i grubih ogrebotina može izdržati manevriranje i izlazak na obalu.

Na današnjoj pokaznoj vježbi demonstrirano je spašavanje s jednim spasiocem i utopljenikom koji je pri svijesti, no „RescueRunner“ može ponijeti dva spasioca, što je posebno pogodno za situacije kada utopljenik nije pri svijesti, ili je teško ozlijeđen. U tom slučaju, utopljenik se ne spašava „u kretanju“, već se jet skijem pristane uz osobu u nevolji, izvuče ga se na platformu, i potom se drugi spasilac može pobrinuti za utopljenika dok se ne izvuče na suho. Samo plovilo je u stanju biti operativno u svega nekoliko sekundi.

Hrvatski Crveni križ za sada je nabavio jedan švedski jet ski, koji se trenutno nalazi u Zagrebu. No s obzirom da mu je namjena bitno šira, u HCK-u namjeravaju nabaviti još nekoliko „RescueRunner“, najavljuje Labinjan:

„Namjena mu je da se koristi prilikom nekakvih kriznih situacija, poplava, nekakvih nesreća, ako je potrebno, na moru. Dakle, za sada je ovo naše jedino plovilo koje imamo te vrste, ali u planu je nabavka još takvih plovila tako da bi se oni mogli rasporediti duž obale i u sezoni koristiti za neke akcije spašavanja, u lošem vremenu ili nekakvim potrebama, gdje već spasioci moraju intervenirati sa takvom vrstom plovila“.

U dogovoru sa švedskim proizvođačem (tvrtkom „Safe at Sea“), čeka se dolazak švedskih instruktora koji bi trebali obučiti prvu grupu spasioca iz HCK:

„Mi smo imali prilike testirat ga u Göteborgu u Švedskoj, gdje se on proizvodi, i tamo smo dobili upute od instruktora koji su nama to pokazali gore, ali međutim dogovor je da najprije obučimo ljude koji će tu moći s time baratati i raditi, instruktore na kraju krajeva koji će kasnije obučavati sve naše spasioce da mogu sigurno koristiti tu vrstu plovila“.

Sebastijan Labinjan: “Neće se stati na samo jednom ‘RescueRunneru’

Cijena samog plovila i pripadajuće prikolice, te servisnih dijelova neophodnih za svakodnevno funkcioniranje, je oko 38.000 eura, a uz nekoliko osnovnih dodataka za koje je HCK procijenio kako su im neophodni, poput signalizacije i rukohvata – konačna cijena ovog danas pokazanog primjerka je bila 42.000 eura. „RescueRunner“ se koristi u svim skandinavskim zemljama, ali i u Španjolskoj te nama bližoj Italiji. Svaka od tih zemalja-korisnica uzela je ponešto drugačiju dodatnu opremu, ovisno o konfiguraciji obale. Ovaj za sada jedini hrvatski primjerak osposobljen je i za rad u noćnim uvjetima, iako mu to nije prvenstvena namjena, ali uz signalna svjetla – moguće je njegovo korištenje i danju i noću.

Budući da je sada sezona već pri kraju, u Hrvatskom Crvenom križu iskoristit će jesen i zimu kako bi, kao prvo, obučili sve svoje spasioce za korištenje sustava „RescueRunner“, te da bi napravili i plan korištenja te optimalnog rasporeda samog plovila na popularnim kupalištima diljem obale. Nakon toga bi trebala uslijediti i druga faza – nabava dodatnih švedskih jet skijeva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.