Najbolja novinska fotografija – HRZ iznad istočne Slavonije

 

Danas je u prostorima Hrvatskog novinarskog društva održana svečana dodjela nagrada u okviru natječaja “Hrvatska novinska fotografija 2014.”, kojeg su organizirali Zbor fotoreportera Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo. Na natječaj je ukupno pristiglo 1390 fotografija, od kojih je onda njih 100 ušlo u najuži izbor po kategorijama. Među nagrađenima je i iskusni fotograf Goran Mehkek iz CROPIX-a (agencije s najviše nagrađenih, njih ukupno pet), koji je pobijedio u dvije kategorije: “Fotografija godine” i “Kategorija – Reportaža”, sve nizom fotografija snimljenih tijekom velikih poplava u Istočnoj Slavoniji (na području županjske i brodske Posavine) u svibnju prošle godine.

Pobjedničkom fotografijom u izboru za Hrvatsku novinsku fotografiju 2014. godine dominira portret tehničara-letača nadnarednika Nenada Koletića iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Riječ je o fotografiji snimljenoj 18. svibnja 2014. godine, na prostoru Gunje i Rajeva sela, poplavljenih naselja koja je promatrao nadnarednik Koletić, a slikao fotograf Mehkek. Čisto da podsjetimo, riječ je bila o poplavama čiji smo tijek pratili i na portalu Obris.org, i koje su u konačnici dovele do evakuacije mještana Rajeva Sela, Račinovaca i Gunje.

Nadnarednik Nenad Koletić na nagrađenoj fotografiji gorana Mehkeka

Nadnarednik Nenad Koletić na nagrađenoj fotografiji Gorana Mehkeka

Dok je fotograf Mehkek danas i osobno primio svoju zasluženu nagradu, njegov “model” Koletić ponovo je, kako saznajemo u Službi za odnose s javnošću Ministarstva obrane RH, za poslom na terenu. Konkretno, on je dio dvočlanoga tima koji od 8. ožujka boravi u Afganistanu u sklopu međunarodne obučne misiju “Resolute Support”. U njenom okviru pripadnici HRZ-a djeluju kao sastavni dio Međunarodnog savjetničkog tima pod češkim vodstvom, radeći na osposobljavanju pilota Afganistanskog ratnog zrakoplovstva za kapetane helikoptera (zajedno s kolegama iz ratnih zrakoplovstava Mađarske, Češke i Sjedinjenih Američkih Država). Za taj su posao po dolasku prvo morali uspješno proći certifikacijske letove, da bi tek onda krenuli na posao u okviru 438. AEAS-e (Air Expeditionary Advisory Squadron – AEAS) – o čemu su Oružane snage RH javnost obavijestile 26. ožujka ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.