Naknadna pamet je super!

 

Kako smo jučer mogli čuti od potpredsjednika Vlade RH, ujedno i ministra unutarnjih poslova, nakon prvih plavljenja početkom svibnja – prava je gužva počela 13. svibnja. I stvarno, kad pogledamo – “Zagreb” je preuzeo kontrolu nad zbunjenim i podijeljenim lokalnim vlastima. Uvedena je kontrola pristupa u poplavljena područja, a na terenu su osnovani centralizirani terenski stožeri, u kojima su visoki dužnosnici preuzeli kontrolu nad borbom protiv poplava. Jedina stvar koja kvari ovakvu, naizgled normalnu sliku, je činjenica da su spomenuti stožeri osnovani tek jučer – kad je već postalo nedvojbeno jasno da se vode naveliko povlače, da je evakuirano gotovo svo stanovništvo koje se trebalo evakuirati, i kad je za prvu silu već zbrinuto sve što je trebalo zbrinuti.

Post-festum stožeri

Umjesto 13. svibnja, “Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje” nadzor nad situacijom u ugroženim i poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije preuzeo je u Županji tek jučer, 21. svibnja. A ako pojedinac ni ne pogleda kretanja vodostaja u Županji – gdje je tijekom posljednjih 48 sati Sava u konstantnome opadanju, sada okruglih 40 cm niža nego prije dva dana – možda stanje ponešto ilustrira odluka Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije. To tijelo, koje je jučer pred Saborom zbog kvalitete njegova odgovora na krizu pohvalio i spomenuti ministar Ranko Ostojić, u suradnji s Hrvatskim vodama donijelo je odluku o ukidanju izvanrednoga stanja za Slavonski Brod. Po svoj logici, i u Županji će se uskoro stanje dovoljno popraviti za sličnu objavu – taman nakon što se zahuktaju procesije dužnosnika i administriranje u tamošnjim novoosnovanim stožerima.

Iako je jasno da će na poplavljenim područjima posla obilovati i tijekom idućih tjedana, “kontrola iz Zagreba” nad postupanjem lokalnog sustava zaštite i spašavanja (županijski Stožer za zaštitu i spašavanje) u Vukovarsko-srijemskoj županiji formalno je uvedena jer lokalni stožer “nije više mogao kontrolirati situaciju na stradalim područjima u županjskoj Posavini“. No, ako je vjerovati Zdravku Keliću, načelniku Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije – nije baš ni čudno da se to tijelo nije snašlo u epskome narastanju Save. Naime, on tvrdi da:

Očekivali smo da nam struka kaže što nas očekuje i koliko nas vode može ugroziti. Međutim, na prvom sastanku Stožera službena procjena Hrvatskih voda bila je da se očekuje vodostaj Save od 920 centimetara. Dan poslije ta procjena iznosila je oko 1030-1040 centimetara. Nažalost, Sava je došla do 1200 centimetara, a s kakvom stihijom smo se suočavali govori i to da je vodostaj rastao i do 14 centimetara na sat“.

Ujedno, na konferenciji za tisak, održanoj jučer u Županji, saznali smo i da je đakovačkoj vojarni uspostavljen drugi logistički centar u suradnji s MORH-om (vjerojatno uz onaj prvi, u vojarni “Bosut” u Vinkovcima), dok će svoj dio stožera u Županji osnovati i potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić. Sve je to došlo nakon niza medijski popraćenih posjeta svekolikih dužnosnika sigurnim rubovima poplavljenih područja, a tek dan prije održavanja današnje izvanredne sjednice Vlade RH – koja će biti održana također u Županji. Kao da u Županji već nemaju dovoljno posla i bez organizacije ovakve ho-ruk sjednice Vladine družine! Danas u 15 sati, Vlada RH dakle planira opet u Županju – vjerojatno u novouspostavljene prostore “Operativno-komunikacijskog centra Državne uprave za zaštitu i spašavanje”, gdje bi se takvo okupljanje valjda moglo održati u “terenskim” uvjetima, a i dalje relativno komotno – s kojom god svrhom.

Policijska država na jugoistoku Slavonije

I dok se ponešto čuje o mjerama koje su vojska i lokalne vlasti poduzimale posljednjih dana u borbi protiv poplava, bitno je manje vremena posvećeno jednoj neuobičajenoj mjeri o čijem smo proglašenju također saznali jučer. Naime, na već spomenutoj konferenciji za tisak (na kojoj su nazočili uz ravnatelja DUZS-a Jadrana Perinića i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Graba, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković) – objavljena je “Odluka Vlade Republike Hrvatske o proglašenju katastrofe za područje Vukovarsko – srijemske županije“. Među ostalim, njome je ograničeno kretanje prostorima poplava – uz isticanje da građani RH “bez posebnih odobrenja policije i vojske neće moći ulaziti u ugrožena područja“. Ujedno je najavljeno i “da će od sutra i novinari koji prate situaciju u županjskoj Posavini dobiti posebne propusnice“.

Kako spomenuta Odluka Vlade RH nije i službeno objavljena – malo se teže makar okvirno upoznati s njenim punim sadržajem, obrazloženjem ili pravnim osnovama. A budući se tu radi o uvođenju prvom takvog režima u RH od jeka Domovinskoga rata, riječ je o mjeri koja možda ima i smisla, ali je definitivno donesena zbrzano, zakašnjelo i u prevelikoj tišini. Osim što spomenutoj odluci nema spomena na službenim internetskim stranicama Vlade (kao ni u dnevnim redovima posljednjih sjednica ovoga tijela), o kakvoj je tišini tu riječ dodatno svjedoči i činjenica da na izričit novinarski upit o detaljima ovoga akta portal Obris.org – od njegova navodnog donositelja (valjda Vlade RH), nije dobio “ni pisma, ni razglednice”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.