Krstičević: “Ja sam ministar obrane…”

 

„Ja sam ministar obrane dok me Hrvatski sabor ne razriješi“, smješkajući se odgovorio je danas Damir Krstičević na pitanje koje se postavlja još od jučer Da li je zaista dao ostavku?“, a navodno zbog kritika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o kasnom angažmanu OS RH na gašenju požara oko Splita. Nakon današnjeg susreta s ministricom obrane Talijanske Republike Robertom Pinotti, iako nisu bila predviđena pitanja novinara, Krstičević nije uspio izbjeći novinarska insistiranja na izjašnjavanju o sudbini svoje jučer dane ostavke. Tim više što je malo prije samih izjava u Ministarstvu obrane Jutarnji list objavio kako je na jutrošnjem kolegiju sa suradnicima u MORH-u i OS RH Krstičević navodno rekao: „Ostajem ministar. Samo sam htio prodrmati sustav. Da se zna tko je tko!“ Danas iza 18 sati Ministarstvo obrane demantiralo je ove navodne citate: „Nije točna informacija koja se navodi u tekstu da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na zatvorenom kolegiju užih suradnika održanom u Ministarstvu obrane izjavio: ‘Ostajem ministar obrane. Davanjem ostavke želio sam malo prodrmati sustav da se zna tko je tko’. Nisu bile izrečene predmetne tvrdnje koje se navode u tekstu novinara Jutarnjeg lista i ovim putem ističemo kako ovakvo plasiranje netočnih navoda šteti ugledu ministra obrane i cijelog Ministarstva, stoji u priopćenju MORH-a. 

Dok tek ostaje za vidjeti što je ministar zapravo rekao, postavlja se pitanje i što zapravo misli poduzeti u vezi ostavke. Osim što je ustvrdio da je ministar obrane do daljnjeg (tj. dok ga Hrvatski sabor ne razriješi, iako Sabor samo potvrđuje imenovanje, a ne i razrješenje), Krstičević je danas u Ministarstvu obrane pred novinarima rekao još i da „misli da je sve jasno“, te da:

„Ja i premijer razgovaramo, i kroz razgovor između mene i premijera hrvatska javnost će biti na vrijeme upoznata“.

Nakon sastanka u MORH-u, ministar obrane Krstičević i njegova talijanska kolegica Pinotti idu i kod premijera Plenkovića, koji također neće moći izbjeći odgovor na pitanje o Krstičevićevoj ostavci. On je jučer vrlo jasno rekao da je ne prihvaća.

Na jučerašnjoj izvanrednoj press-konferenciji, odgovarajući na novinarska pitanja, Andrej Plenković rekao je da njemu „nije poznato na temelju kojih informacija je predsjednica donijela takav zaključak (o kasnom angažmanu vojske, op.a.)“, te da je ministar obrane, zajedno s ministrom unutarnjih poslova, cijeli prethodni dan, tj. ponedjeljak, 17. srpnja, proveo na terenu:

„Ja sam bio u avionu iz Splita za ZG i kada sam došao u ZG tada sam primio ovu vijest o navodnoj ostavci ministra Krstičevića. Meni nije poznato na temelju kojih informacija je predsjednica donijela takav zaključak. Ja sam jučer tijekom dana bio u stalnom kontaktu i sa ministrom Božinovićem, i sa ministrom Krstičevićem, i sa županom Bobanom, sa gradonačelnikom Krstulovićem Oparom, sa predsjednikom vatrogasne zajednice sa Sanaderom. Čuli smo se non-stop do iza ponoći jučer (ponedjeljak, 17. srpnja, op.a.) i dogovarali sastanak stožera, oni su me izvijestili o brojnim aktivnostima koje su poduzete. Dakle, napominjem, ministar obrane i potpredsjednik Vlade je anticipirao ovu krizu tijekom dana, unaprijed donio odluku da se vojne postrojbe iz Gospića prebace u Split kako bi mogle pomoći. Dakle, tu možemo jedino pohvaliti preventivni angažman i razmišljanje ministra koji ima, eto, još uvijek onaj istančani osjećaj pa možda čak i ratnog zapovjednika“.

Plenković se, prema vlastitom priznanju, nakratko jučer tijekom dana čuo s ministrom obrane u ostavci:

„Ja sam mu rekao da se smiri i da ja ne prihvaćam njegovu ostavku jer izuzetno cijenim njegov rad. Sve što je Damir Krstičević kao potpredsjednik Vlade učinio u proteklih mjeseci – ne samo od toga da smo povećali proračun za Oružane snage, da smo donijeli novu Strategiju nacionalne sigurnosti koja uključuje i vatrogastvo, da idemo sa zakonom o sustavu domovinske sigurnosti, da smo angažirani po svim mogućim aspektima naših međunarodnih obaveza u smislu participacije Hrvatske vojske u međunarodnim misijama (bilo da je riječ o NATO-u, EU, UN ili drugim angažmanima), da radi na tome da se uvažava i respektira Hrvatska vojska, da će oni biti raspoređeni u Varaždin, Sinj, Vukovar, da je dao imena brojnih dvorana u Ministarstvu obrane po istaknutim zapovjednicima iz vremena Domovinskoga rata… Mislim da može biti izrazito ponosan na ono što radi, a osobito na angažmanu da Hrvatska osigura dugoročno i svoje sposobnosti kada je riječ o hrvatskom zrakoplovstvu. Prema tome, potpredsjednik Vlade i ministar obrane ima još puno toga za dati Hrvatskoj, a osobito Ministarstvu obrane“.

Nakon izjava iz Salzburga, jučer je od svojih početnih opaski izričito reterirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom kasno popodnevnog posjeta Žrnovnici i Splitu. Tada je, uz pohvale ministru obrane, izjavila da je ostavka potpuno neprihvatljiva, te da kritizirajući sustav nije mislila na Damira Krstičevića ni OS RH, a većinom je izbjegla izričito uperiti prst i u neke druge potencijalne krivce.

„S ministrom Krstičevićem nema apsolutno nikakvih prijepora. Moja izjava danas nije bila uperena protiv njega, niti protiv Oružanih snaga. Bilo je jednostavno pitanje zašto se nije procijenilo da se prije pozove vojska, da izađe na teren – zato što vojska ne može izaći sama od sebe. (…) Dakle, apsolutno nije bilo upereno protiv ministra Krstičevića. K’o što sam rekla – držim da je on odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Ali, u onoj situaciji kakva je bila jučer, i informacijama koje smo imali oko požara, posebno oko vremenskih uvjeta… Zbog činjenice da se nisu mogli dići Canadairi, pitala sam se zašto snage na terenu, snage vojske, nisu pozvane ranije. Dakle, procjena je, normalno, na lokalnim razinama – koja onda ide na Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, i onda se poziva vojska – koja u konačnici jest pozvana. U ovom požaru problematični element je bio… što je usred požara bila i raketna baza Žrnovnica, koju Oružane snage jesu obranile. Dakle, kad je vojska došla na teren i ono što je odradila je izvrsno odradila. I, ne bih htjela… doista ne bih htjela da se moja današnja izjava tumači kao nešto što je upereno protiv ministra Krstičevića ili protiv Oružanih snaga. Dapače, ja doista mislim da oni izvrsno rade svoj posao, i Strategija nacionalne sigurnosti, koju je on ponajviše izgurao, i koja je nedavno prihvaćena – mislim da je upravo polazište i za ovakve situacije“.

Na sutrašnjoj redovitoj sjednici Vlade vjerojatno će cijela ova politička drama, barem što se Krstičevića tiče, biti potpuno razjašnjena. Pred ministrom obrane do kraja ovoga tjedna važan je zadatak konačno odašiljanje Zahtjeva za ponudom (RfP) za nabavu novih borbenih zrakoplova za HRZ i PZO.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.