Novi život za helikoptere Mi-171 Sh

 

Iskoristivši Dan Eskadrile višenamjenskih helikoptera, te nekadašnji Dan 94. zrakoplovne baze u Lučkom, Ministarstvo obrane otvorilo je ovaj radni tjedan prezentacijom 10 remontiranih helikoptera Mi-171 Sh. Na stajanci u 91. ZB na Plesu bilo je njih 8, dok su dva Mi-171 Sh odnedavno opet na Kosovu, u NATO operaciji KFOR.

Tijekom protekle 2 godine remont ovih helikoptera izazvao je mnogo kontroverzi – od toga da je Ministarstvo obrane prekasno krenulo u njegovo dogovaranje, preko izbora ruskog remontnog zavoda, pa do ugovora navodno nepovoljnog za domaći Zrakoplovno-tehnički centar (formalnog izvršitelja radova remonta helikoptera za MORH). No na jučerašnjoj prezentaciji govornici su se trudili opovrgnuti negativne konotacije koje su pratile taj veliki posao, a vrhunac je bio i kratak let iznad Zagreba helikopterom Mi-171 Sh na kojeg su, zahvaljujući ministru obrane, na kraju ipak bili pozvani i svi novinari (nauštrb visoko pozicioniranih dužnosnika Ministarstva obrane, GS OS RH i HRZ-a). Ruska strana je na prezentaciji bila predstavljena u liku Anvara Azimova, veleposlanika Ruske Federacije u RH, vojnog izaslanika brigadira Valerija Volkova, te zamjenika generalnog direktora kompanije „Russian Helicopters“ („Вертолеты России“) Igora Čečikova. Prisutan je bio i Franjo Sremić, predsjednik Nadzornog odbora ACM-a, tvrtke-posrednika u ovom poslu, kojeg s MORH-om veže suradnja još iz ’90-ih i vremena Vladimira Zagorca.

Ruski partneri u remontu Mi-171 Sh

Ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov i ministar obrane Damir Krstičević

Ukupno 10 helikoptera Mi-171 Sh nabavljeno je 2007. godine preko rješavanja klirinškog duga s Ruskom Federacijom. Od tada pa do odlaska na remont krajem 2017. godine ti su helikopteri ukupno odradili 11.350 sati leta, uključujući i 3.000 sati u NATO operaciji KFOR na Kosovu. Nakon što su sredinom 2017. istekli međuremontni resursi, MORH nije imao izbora nego osigurati novi remont za ove ipak još uvijek mlade helikoptere. Izbor je pao na Zrakoplovno tehnički centar, koji je za posao vrijedan 206,9 milijuna kuna uzeo i podizvoditelja, rusku tvrtku „Russian Helicopters“. Koliko je ruski „podizvoditelj“ važan u ovome poslu, zorno je na jučerašnjoj prezentaciji pokazao i izbor govornika – dok je ruski veleposlanik Azimov hvalio kvalitetu ruskog dijela posla, ni slovca se nije čulo od predsjednika Uprave ZTC-a Ivice Grebenara. Samo je ministar obrane Damir Krstičević rekao:

Posebno me veseli i što je nositelj ovog remonta bio naš ZTC, tvrtka od značajnog interesa za naše Ratno zrakoplovstvo. Oni su zajedno sa podizvoditeljima radova odradili sjajan posao i stekli vrijedno iskustvo koji će iskoristiti za dalji razvoj vlastitih sposobnosti. Ovim remontom uposleni su kapaciteti ZTC-a na duži vremenski period, a ujedno je i povećana sposobnost u obimu i kvaliteti tehničkog održavanja helikoptera Mi-171Sh“.

Bilo kako bilo, helikopteri su ZTC-u postupno predavani od prosinca 2017. do srpnja 2018. godine, da bi od prosinca 2018. pa do danas helikopteri bili postupno vraćani u matičnu postrojbu nakon odrađenog remonta i uklonjenih eventualnih naknadno uočenih nedostataka.

Kako je izgledao remont Mi-171 Sh?

Brigadni general Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRZ-a, bojnik Dubravko Radić, zapovjednik EVH i tehničar letač desetnik Goran Bezuk

Brigadni general Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRZ-a i načelnik Stožera HRZ-a, u svojoj prezentaciji o remontu Mi-171 Sh ukratko je opisao kako izgleda remont ovakvih letjelica. „Remont kao najsloženiji i najkompleksniji oblik održavanja podrazumijeva rastavljanje helikoptera do zadnjeg vijka, pregledavanje cijele konstrukcije, hidrauličkog sustava, pneumatskog sustava, motora, reduktora…“, rekao je Križanec, usput spomenuvši i kako je samo glavni reduktor na Mi-171 Sh težak koliko i čitav helikopter Bell 206 – više od 900 kilograma.

„Zamislite da se sa helikoptera skine sve, apsolutno sve, čak i boja, ukloni se do zadnjeg vijka, napravi se defektoskopsko istraživanje da se vidi da li ima pukotina, da li ima negdje kvarova ili lomova u samoj strukturi helikoptera. Svi agregati koji su išli na remont van su bili pakirani, izvezeni i remontirani u certificiranim tvornicama podizvođača, vraćeni… Sam trup je populariziran, obojan, proban i isporučen na stajanku ovakav. Znači, zamislite samo da svaki vijak koji mora biti na određenom mjestu ima crvene crte koje pokazuju u kojem smjeru je zatvoren ili otvoren… Dakle, bojanje, označavanje … svi sustavi, svi agregati do zadnjeg vijka rastavljeno  i ponovno sastavljeno“,

rekao je Križanec, napominjući da na remontiranim helikopterima nema ničeg novog, jer je ugovoren remont postojećeg stanja bez ikakvih modernizacija. Jedino su napravljene manje modifikacije sustava osvjetljenja instrument ploče, objasnio je Križanec, kako bi helikopteri bili još više prilagođeni za uporabu NVG-a, odnosno naočala za letenje noću. Ministar obrane Damir Krstičević posebno se osvrnuo na neke ranije kritike u javnosti kako ovim radovima nije predviđen i remont oružnih sustava na Mi-171 Sh.

„Na ovim helikopterima remontirani su svi sustavi helikoptera, uključujući i oružne sustave, čime je osiguran puni međuremontni resurs tako da helikopteri nisu izgubili niti jednu sposobnost koju su imali prije remonta, uključujući i oružne sustave“,

napomenuo je Krstičević.

Iako je načelnik GS OS RH general Mirko Šundov rekao kako je remont „realiziran uglavnom u skladu s ugovornom dinamikom“, Križanec je u prezentaciji spomenuo da je bilo nekih manjih kašnjenja, koja su „uzrokovana višom silom“: „To je nešto na što ZTC niti ‘Vertoljeti Rosiji’ nisu mogli utjecati. Drugim riječima, ja smatram da… Odnosno, koliko ja znam, ne bi trebalo biti plaćenih penala jer višu silu ne može nitko predvidjeti“.

Što se postiglo remontom?

Nakon obavljenog remonta, HRZ-ovi helikopteri Mi-171 Sh dobili su još 8 godina međuremontnog resursa, ili 2.000 sati naleta raspoloživih na svakom helikopteru, rekao je brigadni general Michael Križanec. Od siječnja ove godine, postojećih 10 letjelica ostvarilo je ukupno 700 sati naleta, uključujući i probne letove. Godišnji plan naleta je između 150 i 200 sati po helikopteru, a određeni broj sati istaknut je i u ruskoj garanciji. Ukoliko generala Križanca ne vara sjećanje, garantni rok je 18 mjeseci i 300 sati naleta, međutim:

„Možda bi čak nešto resursa moglo i ostat neiskorišteno, ali i ovo vrijeme i sati su nam bitni jer ćemo proći kroz sva godišnja doba i svi helikopteri će proći i KFOR i sve ostalo pa ćemo vidjeti kako se ponašaju u eksploataciji . Znači, ne očekujemo nikakve probleme u tome“.

Helikopteri Mi-171 Sh i nadalje će biti stacionirani u vojarni u Lučkom, u kojoj je i sjedište Eskadrile višenamjenskih helikoptera. Prema postojećem DPR-u, vojarna u Lučkom trebala je do kraja ove godine bili napuštena, no MORH nam je još 2017. potvrdio da se to neće dogoditi, već će upravo zbog Eskadrile višenamjenskih helikoptera ta baza ostati perspektivna. Još tada je na pitanje portala Obris.org MORH odgovorio da će se „ulaganja u infrastrukturu provoditi u skladu s planovima, potrebama i mogućnostima MORH-a i OS RH“, a isto je jučer potvrdio i ministar Krstičević. No kada će za Lučko zaista osvanuti ikakvi bolji dani, ne zna se.

Sudbina Mi-8

Dok je jučer većina govornika isticala da je najveća vrijednost ovog remonta to što Hrvatska opet ima 24 transportna helikoptera, postavilo se pitanje što će biti s helikopterima Mi-8. Ti su helikopteri (inačica T i MTV1) nabavljeni još u vrijeme Domovinskog rata, 1992. i ’93. godine, uz životni vijek od 35 godina. Većini letjelica taj životni vijek ističe do 2026. godine, dok jednom od njih, tzv. „bolnici“ (zbog opreme za zbrinjavanje ranjenika i bolesnika) životni vijek ističe 2034. godine. „Dobili smo određene informacije koje nam daju nadu da postoji mogućnost i produljenja tog međuremontnog, tj. životnog vijeka helikoptera s još jednim remontom, što nas stavlja u lagodnu poziciju u razmatranju kako i šta dalje“, oprezno je izjavio brigadni general Križanec, dodavši kako bi takav remont „osmicama“ produžio životni vijek na razdoblje od 2032. do 2034. godine:

„Međutim, ja ne mogu špekulirati što će Ministarstvo obrane napraviti sa svojom imovinom – da li će to razmatrati za remont za daljnju uporabu, ili za remont pa za ustupanje ili prodaju. To su sve stvari koje su otvorene i stavljaju nas, kažem, u komotnu poziciju obzirom na ovu helikoptersku komponentu i helikopterske sposobnosti koje ima Ratno zrakoplovstvo“.

A ruski partner?

Veleposlanik Azimov razgledava kutiju s Mi-35 koju drži zapovjednik HRZ-a Mato Mikić

Naznake o mogućem remontu za helikoptere Mi-8 vuku prema ruskoj strani i ruskim remontnim sposobnostima. Ne preuveličavajući očekivanja, ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov u svom je govoru naglasio: „Jako smo zahvalni rukovodstvu Ministarstva obrane i kompanije ZTC što su se obratili… donijeli ispravnu odluku i obratili se tvrtki „Vertoljeti Rusiji“ za suradnju u izvršenju ovog kapitalnog remonta. Mi smo realni i znamo koje su zadaće stavljene pred OS RH kao članicom NATO-a. U našoj suradnji s Hrvatskom i u vojno-tehničkoj suradnji nema nikakve politike, samo želimo biti korisni u učvršćivanju borbenih sposobnosti vaše prekrasne zemlje. I ako vam možemo biti korisni u nekim drugim projektima izvolite se uvijek obratiti i mi ćemo učinit sve da budemo prijateljski i koristan partner“. Ruski gosti hrvatskim su domaćinima donijeli i poklon – maketu helikoptera Mi-35M. Ostaje pitanje da li je maketa upravo ovog helikoptera podsjetnik na nedavnu rusku prodaju 4 komada Mi-35 susjednoj nam Srbiji, ili tek mala reklama za rusku vojnu industriju u slučaju da se Hrvatska odluči na daljnju suradnju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.