Mi-171 Sh: nakon remonta na Kosovo

 

U četvrtak, 1. kolovoza, 15 pripadnika Eskadrile višenamjenskih helikoptera krenulo je na Kosovo, kao nova hrvatska rotacija u NATO operaciji KFOR. Osim ljudstva koje čini 31. HRVCON, put Kosova su krenula i 2 helikoptera – ovoga puta dva Mi-171 Sh, službenih oznaka 220 i 221. To je prvi put da se nakon ruskog remonta ovi helikopteri upućuju u međunarodnu misiju. Kako je dan nakon odlaska zrakoplovne sastavnice HRVCON-a na Kosovo priopćilo Ministarstvo obrane:

„Helikopteri Mi-171 Sh, oznaka 220 i 221, uspješno su odradili potreban broj od sto sati naleta nakon remonta i pokazali se operativno spremnim za izvršavanje zadaća te će u operaciji potpore miru u Republici Kosovo zamijeniti transportne helikoptere Mi-8 MTV1. Temeljne zadaće u području KFOR-a bit će im prijevoz snaga, tereta i sredstava, zadaće izviđanja te održavanje sposobnosti snaga brzog odgovora (Quick Reaction Forces – QRF).“

Helikopter s oznakom 220 nedavno je bio dio „static displaya“ na TT zboru povodom Dana OS RH na zagrebačkom Jarunu, kao dokaz da remont dobro napreduje. Ta je letjelica ujedno bila i prva koja je nakon remonta primljena u operativnu uporabu u HRZ, te jedna od ukupno 4 koje su se do kraja svibnja vratile s remonta.

Već sredinom lipnja, točnije 12. lipnja, na sjednici saborskog Odbora za obranu u sklopu rasprave o Godišnjem izvješću o obrani ministar Damir Krstičević izvijestio je zastupnike o tijeku remonta i najavio je skori angažman ovih helikoptera u operaciji KFOR.

„Nastavljeni su radovi na remontu 10 helikoptera Mi-171 Sh, a u ovom trenutku završen je remont na 6. Znači, 6 helikoptera… dok završetak remonta preostalih 5 helikoptera očekujemo do kraja rujna… što je velika stvar za Hrvatsku vojsku. Znači, uz 10 tih remontiranih, imamo i 14 onih starijih Mi-8… što znači – 24, nakon dugo vremena. Ja ne znam kad zadnji put… Jasno, za nekoliko godina opet će trebat remont, ali to je velika stvar… potpora vas, i evo. Dečki kažu da je taj projekat jako dobar, i evo, već… Čini mi se, u osmom mjesecu te helikoptere Mi-8… Mi-171Sh ćemo poslati na Kosovo, da bi zamijenili ove koji su sada doli, Mi-8… Znači, poslat ćemo 181Sh“,

rekao je tada već prilično dekoncentrirani ministar Krstičević.

Remont helikoptera Mi-171Sh bio je po mnogočemu vrlo kontroverzan posao – od toga da je natječaj pokrenut sa zakašnjenjem, preko spornog izbora podizvođača radova, pa do kvalitete obavljenih radova. Iako se čini da dolazak remontiranih Mi-171 Sh ide relativno bezbolno, ponešto je sporije njihovo preuzimanje u operativnu uporabu HRZ-a, i to navodno zbog brojnih reklamacija.

Kako je krajem 2017. MORH potvrdio portalu Obris.org, „očekivano vrijeme trajanja remonta je 20 mjeseci“. Prema pisanju Tportala od 16. veljače 2018. godine, ugovor je potpisan u studenom 2017. godine, što bi značilo da od Krstičevića u lipnju najavljeni povratak preostalih helikoptera s remonta u rujnu ove godine već premašuje „očekivano trajanje od 20 mjeseci“. No i kada stignu s remonta, očito će proći još neko vrijeme prije nego budu primljeni u operativnu uporabu u HRZ, pa nije nedvojbeno za očekivati da će do kraja ove godine HRZ operativno raspolagati sa svih 10 helikoptera Mi-171 Sh.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.