Azimov: razmotrite remont svojih Mi-24

 

Tijekom postojanja portala Obris.org, tj. posljednjih 7 godina, ne pamtimo da je na nekom javnom službenom događanju u Ministarstvu obrane bio prisutan i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj. Sve do jučer, kada je povod za takvu prisutnost bio vrlo služben – hrvatskoj javnosti pokazani su helikopteri Mi-171 Sh, koji su protekle gotovo 2 godine bili na remontu – formalno u obližnjem Zrakoplovno tehničkom centru, dok je zapravo dio dijelova odlazio u zavod „810“ u gradu Čita na dalekom ruskom istoku. Iako odnos s nevelikom, ali značajnom ruskom delegacijom nije bio ni izbliza srdačan kao svojedobno s Izraelcima, ili neposredan kao s Amerikancima, predstavnici Ministarstva obrane i OS RH trudili su se pokazati kako je bitno i s Rusima imati korektne te profesionalne kontakte.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov svojedobno se nije libio javno negodovati zbog MORH-ovog odugovlačenja zaključenja ugovora o remontu 10 komada Mi-171 Sh iz sastava HRZ-a, kao što ni jučer nije propustio priliku pohvaliti hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića za donošenje „ispravne, mudre i važne odluke za OS RH“. Jer, rekao je Azimov, „sve što radi vaš ministar obrane i Rusija – radi se u interesu OS RH“. Nakon prezentacije i polusatnog leta iznad Zagreba, veleposlanik Azimov je u razgovoru s novinarima izjavio kako je jako zadovoljan što je posao remonta helikoptera uspješno okončan, ali je ponudio i nastavak suradnje na remontu helikoptera.

„Ovi će helikopteri sigurno letjeti još do sljedećeg remonta osam godina, a nadam se polije toga još barem 20 godina. To je samo prvi korak. Mi bi željeli da hrvatska strana ozbiljno razmotri mogućnost remonta 6 helikoptera Mi-24. Sigurno bi se moglo, barem, od tih 6 helikoptera – s obzirom da već dugo stoje – napraviti barem 2 ili 3 helikoptera, remontirati. Također, Hrvatska ima još 14 Mi-8 helikoptera, čiji vremenski vijek ističe narednih godina… Ako hrvatska strana to poželi, mi ih možemo odremontirati, odraditi kapitalni remont, i dati im minimalno još 8 godina života“,

najavio je Azimov. Upravo je o tome jučer govorio i zamjenik zapovjednika HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, spomenuvši da po pitanju helikoptera Mi-8 „dobili smo određene informacije koje nam daju nadu da postoji mogućnost i produljenja tog međuremontnog, tj. životnog vijeka helikoptera s još jednim remontom, što nas stavlja u lagodnu poziciju u razmatranju kako i šta dalje“. Kao i u slučaju remonta Mi-171 Sh, i za remont Mi-8 moguće je dogovoriti vrlo razumnu cijenu, uvjeravao je Azimov novinare:

„Rusija, za razliku od vaših strateških partnera, uzima manje novaca za takve vrste poslova. Kao što je u ugovoru za remont Mi-171Sh – kada smo vidjeli ponude vaših strateških partnera, odmah smo dali 50 posto nižu cijenu od onih sličnih poslova koje rade strateški partneri. Zato što je to ruska tehnika, i znamo da ih samo ruski certificirani zavodi mogu kvalitetno remontirati“.

Dva Mi-24V kao izlošci u 91. ZB

No dok je ruska ponuda za remont helikoptera Mi-8 još donekle i očekivana, mogućnost remonta jurišnih helikoptera Mi-24V iz sastava HRZ-a bila bi „s neba pa u rebra“. Tih 6 helikoptera, koje spominje Azimov, nije u uporabi u OS RH već dobrih 15 godina, a njih 7 je prije oko 5 godina Agencija Alan bezuspješno pokušavala prodati. Sve ovo vrijeme većina hrvatskih Hindova izgleda trune po skladištima, a dva i na otvorenom u 91. ZB, pa je teško vjerovati da bi se HRZ i MORH odlučili na njihovu kanibalizaciju, odnosno nekakav remont i reaktivaciju. To je potvrdio i sam Azimov, rekavši kako od hrvatske strane nije dobio nikakav novi poticaj za suradnju: „Uopće ne. No došli smo s predstavnicima kompanije ‘Vertoljeti Rosiji’, i došli smo na ovu svečanost s konkretnim prijedlozima remonta i drugih helikoptera“. Svojedobno je u intervjuu agenciji TASS Igor Čečikov, zamjenik direktora ruske kompanije „Vertoljeti Rosiji“, rekao kako postoje veliki planovi za suradnju s Hrvatskom, koji uključuju i ZTC kao regionalni zavod za remont ruskih helikoptera. Ti veliki planovi, kazao je jučer Azimov, odnose se upravo na već spomenuti remont helikoptera Mi-8 i Mi-24, kao i na garantiranu isporuku rezervnih dijelova originalnih proizvođača, uključujući i dijelove za Mi-171 Sh. „Pri tome, za nas tu financijski faktor nije glavni. Najbitnije je da Oružane snage Republike Hrvatske budu dobro opremljene,“ ponovio je Azimov, ističući da postoje i druge mogućnosti za obrambenu suradnju Rusije i Hrvatske:

„Osim remonta helikoptera, drugo područje gdje mi možemo aktivno surađivati je na polju ratne mornarice, odnosno Hrvatske ratne mornarice. Princip je – mi smo spremni surađivati po svim temama za koje nam se obratite. Ali, moć ruske diplomacije je u tome da ja, kao ruski veleposlanik, ne želim Hrvatsku dovesti u neki neugodni položaj. I, mi kao slavenske države, smo jedna drugoj bliske, i Hrvatska je danas bliska Ruskoj Federaciji kao i nekad, još za Sovjetskog saveza. I zato smo spremni za aktivnu suradnju, i na području vojno-tehničke suradnje“.

Ruska tehnika bolja, modernija i jeftinija?

Još prije nekoliko godina, prilikom dolaska izviđačkih helikoptera OH-58D iz SAD-a u Hrvatsku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je hrvatsko određenje prema zamjeni istočne vojne tehnike onom zapadne proizvodnje. U tom je kontekstu i najavljena i nabava 2 transportna helikoptera UH-60M kao donacija SAD-a Hrvatskoj. Upitan da li mu je žao što se Hrvatska okreće ovim helikopterima i SAD-u kao partneru u zamjeni vojne tehnike, ruski veleposlanik Azimov je odgovorio:

„Mi smo realisti, i razumijemo da je Hrvatska članica NATO saveza, ima svoje obveze prema NATO savezu. No, svejedno, ruska tehnika je puno modernija, kvalitetnija, od usporedive američke ili druge europske tehnike. Ali, nažalost, to je politika. Mi ne želimo konkurirati bilo kome od vaših strateških partnera. Jednostavno, željeli bismo pružiti konkretnu i efikasnu pomoć Hrvatskoj. Za to treba politička odluka. Ali vaši zapadni partneri, nažalost, dosta se ljubomorno nekad odnose prema Rusiji i aktivnostima Ruske Federacije. No, mislim da su i sve naše susjedne zemlje, kao i država Rusija, zainteresirane da se učvrsti obrambena sposobnost Republike Hrvatske. I Rusija je tu spremna pomagati, ukoliko postoji želja s hrvatske strane“.

Kada bi to hrvatska strana željela, Rusija bi se mogla uključiti i u aktualni pokušaj nabave borbenih aviona. Posljednji put Rusija je dala „nemoralnu ponudu“ Hrvatskoj još prije 7 godina, kada je i tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio da na stolu ima rusku ponudu vrijednu 800 milijuna eura, uključujući i offset. No nakon toga se ruska ponuda više nije spominjala, iako je sam ruski veleposlanik još proljetos javno poručivao da Rusija može ponuditi bolje i jeftinije avione. To je ponovio i jučer na Plesu:

„Mogu vam jamčiti da je razina ruskih borbenih aviona puno viša od one koja se vama nudi. I, najbitnije od svega, mnogo su jeftiniji. No, tu mi vrlo dobro razumijemo da Hrvatska treba djelovati sukladno svojim obvezama u NATO savezu“.

Zato Rusija nije ni pokušala dati novu ponudu na aktualni hrvatski RfI, kaže Azimov:

„Ne, nije davana ponuda zato što nije ni poslan upit od hrvatske strane, a ako bi se obratili – mi smo spremni dati ponudu. Ali, ovdje to priječi faktor NATO-a i vašeg članstva u NATO-u“.

Što se tiče postojećih borbenih aviona u sastavu HRZ-a, njima više nema pomoći, uvjeren je Azimov:

„Tu se radi o MiG-21. Nažalost, to su vrlo stari modeli, i više ih nije moguće remontirati. Da je riječ o novijoj seriji MiG-ova – MiG-29, MiG-34, i dalje… oni bi se i polovni mogli modernizirati, kao što smo radili u Srbiji. No, u čemu je specifičnost politike Rusije – da mi nikad ništa ne namećemo. A vaši partneri vam nameću – u tome je razlika. No, budući da smo mi Hrvatskoj prijateljska zemlja, htjeli bi Hrvatskoj napraviti nešto korisno. Tu nema nikakve politike“.

Krstičević: samo prema Zapadu

Potpuno neovisno od ovih slatkorječivih izjava ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, ministar obrane Damir Krstičević jučer je komentirao i neke od ovih tema – prije svega remont Mi-171 Sh, a onda i nabavu helikoptera Black Hawk te borbenih aviona. Tako je, među ostalim, rekao i da je ovaj netom završeni remont obavljen u svrhu jačanja Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te je čestitao i ZTC-u na odrađenom „sjajnom poslu, skupa s podizvođačem.“ I tu je Krstičević ponovio da se Hrvatska okreće zapadnoj tehnologiji:

„Što se tiče helikoptera, vi znate da smo mi već postupno i krenili ka zapadnoj tehnologiji. Prije neki dan smo, ovaj, svjedočili u Zadru da smo došli do pune operativne sposobnosti ‘Kiowa Warrior’. Znači, to je prvo NATO-vo sredstvo koje je implementirano u Hrvatsku vojsku. Mladi piloti, tehničari – to je sjajno. Što se tiče ove ruske tehnologije, ona je kvalitetna. Vidite da je mi koristimo. Prema tome, u perspektivi, i to ćemo po malo zanavljati. Kao što znate, dobili smo od Sjedinjenih Američkih Država dva ‘Crna jastreba’. Korak po korak“.

Donaciju od 2 helikoptera UH-60M, u vrijednosti od oko 350 milijuna kuna, krajem prošle godine odobrio je i američki Kongres, a trenutno se pripremaju svi potrebni dokumenti. Pred Ministarstvom obrane RH je i ishođenje mišljenja o ovoj nabavi od saborskog Odbora za obranu. No to su sve procesi koji traju, kaže Krstičević:

„Do kraja mandata ove Vlade mi bi trebali operativno, kroz ugovor, kroz propise – sve to pripremiti. A onda, nakon toga, sigurno da će trebati dvi do tri godine, opet… Trebamo odrediti koji su to piloti, koji su to tehničari… Ti ljudi moraju proći edukaciju. To sigurno opet traje godinu, dvije dana. Nešto infrastrukture moramo pripremiti. Znači, neko realno vrijeme je 2021.-2022. ali teško mi je sada… Sve su to stvari koje zahtijevaju struku, koje zahtijevaju proceduru, metodologiju… Tako da moramo voditi računa da to sve odradimo profesionalno i sigurno“.

No neće se stati na nabavi samo spomenuta dva Black Hawka, uvjeravao nas je jučer hrvatski ministar obrane, ne otkrivajući koliko bi ovih helikoptera zapravo trebalo HRZ-u, i u kojem razdoblju:

„Pa, pogledajte… Što se tiče tog plana, postoje… jasno, studije na razini Hrvatske vojske – kakav helikopter nam treba. Ali, kažem, što se tiče tog dijela, to će ići postupno. Korak po korak. Znači, mi smo sada s ovih 10, dobili, remontiranih… helikoptera, od… 7 godina su ovi helikopteri mogu koristit. Prema tome… odnosno, 8 godina. Tako da imamo sada vremena. To nam sada nije u nekom prioritetu, ali pomalo i o tome ćemo…“.

Prema Zapadu, odnosno NATO-u, gleda se izričito i u aktualnom novom postupku nabave borbenih aviona za HRZ. Dok Vladino Međuresorno povjerenstvo razvrstava potencijalne ponude prikupljene temeljem Zahtjeva za iskazivanje interesa (RfI), ministar obrane Krstičević tvrdi da ima samo jednog, prilično općenitog favorita: „Moj favorit je višenamjenski borbeni avion zapadne tehnologije 4. generacije“. Popriličan je to pomak od stava kojeg se od njega moglo čuti 14. siječnja ove godine, nakon što je Vlada RH poništila svoju Odluku o nabavi VBA iz Izraela.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.