“Frecce Tricolori” tek dogodine u Zadru

 

Unatoč najavama i velikom iščekivanju, talijanska akro-skupina „Frecce Tricolori“ ipak danas nije održala vježbovne letove iznad Zadra, baš kao ni njihovi domaćini iz skupine „Krila Oluje“. Jutros je MORH poslao kratku obavijest da je „otkazan posjet akrobatske grupe talijanskog Ratnog zrakoplovstva ‘Frecce Tricolori’ akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’, koji je planiran u četvrtak, 5. travnja 2018. Posjet je otkazan zbog bolesti vođe grupe ‘Frecce Tricolori’, te se stoga otkazuje i cijeli program zajedničkih treninga ‘Krila Oluje’ i ‘Frecce Tricolori’ u Zadru“.

Nažalost, za razliku od prošle godine, kada je prvi planirani posjet „Frecce-a“ bio odgođen zbog magle i loših vremenskih uvjeta na području Rivolta, ovoga puta nije riječ o odgodi, već o definitivnom ovogodišnjem otkazivanju posjeta talijanske akro-skupine Zadru. Već današnji planirani dolazak je bio „rezervni“, a popravnog, kako stoje stvari, neće biti.

“Krila Oluje” posjetila su krajem ožujka “Frecce Tricolori” u Rivoltu (Photo: HRZ/Krila Oluje)

Time je ove godine odrađen samo jedan dio posjeta koji bi trebao prijeći u tradiciju – u četvrtak, 29. ožujka, „Krila Oluje“ posjetila su u Rivoltu svoje talijanske kolege iz „Frecce Tricolori“. Tada su „Krila Oluje“ i „Frecce Tricolori“ izveli i zajedničke letove – kroz dva trenažna leta Talijana piloti „Krila Oluje“ imali su priliku vidjeti njihov nastup iznad Lignano Sabiadorro te zrakoplovne baze Rivolto, dok su piloti „Frecce Tricolori“ imali priliku letjeti s hrvatskim kolegama u avionima Pilatus PC-9M. U odnosu na prethodno gostovanje „Frecce Tricolora“ u Zadru prije godinu dana, ova je akro-grupa dobila jednog novog člana, baš kao i „Krila Oluje“, koja zbog odlaska natporučnika Ivana Rendulića na novu dužnost dobivaju novog pilota, dosadašnjeg komentatora satnika Miroslava Penice na poziciju vanjskog desnog pratitelja.

Natporučnik Rendulić oprostio se od „Krila Oluje“ na posljednjem nastupu povodom Dana 93. ZB Zemunik, 22.ožujka ove godine. Od ulaska u akro-grupu ostvario je 27 nastupa, a od 2009. kada je diplomirao kao 13. naraštaj vojnih pilota – ostvario je preko 1.600 sati naleta kao pilot akrobatske grupe te nastavnik letenja na avionima Pilatus Pc-9M i Zlin 242L u Eskadrili Aviona HRZ-a. Natporučnik Ivan Rendulić započeo je preobuku za pilota borbenog zrakoplova u sastavu EBA-e. Time je ujedno jedan od ukupno dvojice pilota predviđenih za ovogodišnje školovanje za EBA-u. No sasvim je izvjesno da se Rendulić neće previše naletjeti na MiG-ovima, nego će vjerojatno biti jedan od prvih pripadnika generacije koja će prijeći na izraelski F-16 C/D Barak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.