Raspodjela protupožarnih snaga – tko će to platiti?

 

Zaključno s današnjim danom (utorak, 29. kolovoza), od službenog početka protupožarne sezone (01. lipnja) zračne snage 93. ZB HRZ i PZO sudjelovale su u gašenju 290 požara – od toga 97 u Šibensko-kninskoj, 91 Splitsko-dalmatinskoj, 75 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 11 u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Tijekom tog razdoblja, ostvareno je oko 2.584 sati naleta, izbačeno je 73.654 tona vode, te je prevezeno više od 440 vatrogasaca i pripadnika OS RH, kao i 184 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta. Prema najavama, Vlada bi ovoga tjedna trebala odlučiti o dodjeli novčanih nagrada pripadnicima Protupožarne eskadrile, ali i ostalim gasiteljima, a kako će ta preraspodjela nagrada ići – trebalo bi se znati nakon Vladine sjednice zakazane za četvrtak, 31. kolovoza.

Vikend na granici s Crnom Gorom

Hrvatski CL-415 na području Karasovići/Debeli brijeg (Photo: Vijesti.me/Slavica Kosić)

Iako MORH to nije posebno isticao, izgleda da su tijekom vikenda hrvatski protupožarni zrakoplovi gasili požar na samoj hrvatsko-crnogorskoj granici – tako je u nedjelju, 27. kolovoza, jedan Canadair CL-415 iz sastava PP NOS OS RH bio upućen na požarište Karasovići/Debeli brijeg, uz samu granicu RH s Crnom Gorom. Zanimljivo je pritom koliko se razlikuju podaci objavljeni u Crnoj Gori od onih u RH. U petak, 25. kolovoza, MORH je objavio da su zračne snage PP NOS „započele djelovanje na planinama Biokovo i Velebit, te na krajnjem jugu Hrvatske“, gdje je na požarište Karasovići „upućen jedan Air Tractor, dok će letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV prevoziti zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta“. U subotu, 26. kolovoza, objavljeno je da „na požarištu Karasovići, uz granicu Hrvatske s Crnom Gorom, požar gasi helikopter Mi-8 MTV“, dok je dan poslije, 27. kolovoza, na isto požarište bio upućen jedan CL-415. Tijekom sva 3 dana, DUZS RH konstatira da je požar aktivan s crnogorske strane, te da nije prešao na područje RH.

DUZS: požar na području Karasovića i danas je pod kontrolom

Pogled iz Crne Gore je ponešto drugačiji – spominju se vatrogasno djelovanje izvan RH (ili barem u prostoru tzv. „ničije zemlje“ između graničnih prelaza), iako se to baš i ne poklapa s hrvatskim izvorima. Naime, prema crnogorskim izvorima, požar koji je gorio na brdu Osoj proširio se u petak, 25. kolovoza, prema granici s Hrvatskom, a gasila su ga „dva Air Tractora Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i jedan hrvatski kanader“. U petak u noći i subotu prije podne jaki vjetar mijenjao je smjer požara, pa je Crna Gora na granici s Hrvatskom pojačala vatrogasne snage. Tamošnji mediji su u subotu, 26. kolovoza navečer, javili da je požar koji je toga dana gorio „između dva granična prijelaza Karasovići u Hrvatskoj i Debeli brijeg u Crnoj Gori stavljen pod kontrolu“, u čemu su pomogla „dva hrvatska kanadera i jedan helikopter“. Stavljanje pod kontrolu bilo je kratkotrajno, jer je noć na nedjelju ponovno bila dramatična, a na području Herceg Novog ponovno su viđeni hrvatski Canadairi, koji su uvelike pomogli lokaliziranju požara. No u nedjelju je ujedno bio i kraj angažmana zračnih snaga PP NOS-a na hrvatsko-crnogorskoj granici – gdje god oni tu zapravo bili.

Raspodjela snaga

Dok je već sada sasvim sigurno da je ovogodišnja protupožarna sezona potukla sve rekorde, priupitali smo prošloga tjedna MORH o rasporedu snaga tijekom ove protupožarne sezone. Odgovor je stigao u četvrtak, 24. kolovoza, do kada se i odnosi dio podataka Ministarstva obrane.

Iz analize korištenja zakoplova iz sastava PP NOS OS RH, jasno je potvrđuje dojam da su zrakoplovi Canadair CL-415 najangažiraniji u protupožarnim aktivnostima, no odmah ih slijede i Air Tractor AT-802 A na plovcima. Tako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 01. lipnja, pa do prošlog utorka, 22. kolovoza, zračne protupožarne snage ostvarile 2.257 naleta, od toga: Canadair CL-415 – 1.163:50 sati, Air Tractor AT-802A (na plovcima) – 830:20 sati, Air Tractor AT-802F (na kotačima) – 132:15 sati, te helikopter Mi-8 MTV – 130:55 sati naleta. Pritom, kažu u MORH-u, avioni Pilatus i Zlin nisu sudjelovali u protupožarnoj sezoni. Već se prije tjedan dana moglo zaključiti da je kolovoz bio mjesec s najviše zračnih intervencija, jer je u lipnju ostvareno 251:15 sati naleta, u srpnju 873:20 sati, a u kolovozu (zaključno s 22. kolovoza) – 1.132:45 sati. Tome je vjerojatno doprinijela i činjenica da su protupožarni zrakoplovi djelovali češće i u većem broju po požarištu nakon velikog požara na splitskom području krajem srpnja.

Za razliku od zračnih snaga, kopnene snage angažirane su u protupožarnim aktivnostima svega 4 puta (opet, podaci do 22. kolovoza). Prvi puta su angažirane na požarištu Makarska/Podgora od 19. i 20.lipnja 2017., i to ukupno 184 pripadnika (84 pripadnika na požarištu i 100 u pripravnosti). Taj je požar bio i prekretnica u angažmanu kopnenih snaga, jer se uvidjelo da civilne snage nemaju sposobnost za uspješno gašenje većih požara, tvrde u Ministarstvu obrane. Zato se pristupilo izmjeni Operativnog plana Korištenje i pomoć OS RH u PP zaštiti kod požara otvorenog prostora u dijelu koji se odnosi na upotrebu kopnenih snaga, i to na sljedeći način: ustrojavaju se dva tipa (A i B) protupožarnih namjenskih organizacija (PP NOS A i PP NOS-B) koji zajedno čine PP NOS HkoV-a

Pri tome se PP NOS-A sastoji se od 8 (osam) potpuno PP opremljenih i obučenih vodova (8 x 24 = 192 pripadnika) s potrebnim elementom potpore i  dijeli se na dvije jednake namjenske organizacije PP NOS-A1 i PP NOS-A2 koje se mogu odvojeno upotrijebiti kao cjeline ili dijelovi. PP NOS-B sastoji se od snaga za ojačanje i zamjenu PP NOS-A, do najviše 300 djelomično opremljenih pripadnika, a upotrebljava se po dijelovima u skladu sa zahtjevom i potrebama. Određena su i područja približavanja snaga požarištu: vojni kompleks „Kupari“, Kupari, vojarna „Vargarola“, Pula, vojarna „Sveti Nikola“, Split, vojarna „Pukovnik Mirko Vukušić“, Zemunik Donji, vojarna „Neretva“, Ploče i po potrebi ostale lokacije. Što se provedbe tiče, određeno je da je nužno PP NOS-A1 imati u Kninu u I stupnju spremnosti, PP NOS-A2 imati u matičnim vojarnama u I stupnju spremnosti, a PP NOS-B u IV stupnju spremnosti.

Snage HKoV-a reorganizirane su 17. srpnja 2017. godine, i istog dana su angažirane na požaru u okolici Splita. To je ujedno bio i drugi angažman kopnenih snaga – na požarištu oko grada Splita od 17. do 21. srpnja 2017. (RB Žrnovnica, Kamen/Split, Strožanac, Dugobabe i Tugare) ukupno je angažirano 590 pripadnika.

Angažman i narastanje kopnenih snaga na požarištu u okolici Splita (Izvor: MORH)

Treći put kopnene snage su angažirane na požarištima u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji od 3. do 12. kolovoza 2017. (Verovići, Kistanje, Zelići, Bogatić, Vrdovo (Dinara) – Dubova Vrata). Dnevno je angažirano do 85 pripadnika, uz mogućnost narastanja snaga do 200 pripadnika.

Radi povećanja mjera sigurnosti i zaštite MTS, okolnih područja VSK, te ranog otkrivanja i dojave o nastanku požara, od 3. do 24. kolovoza 2017. godine, kontinuirani nadzor (24/7) u VSK „Golubić“, Knin i VSK „Potkop“, Drniš provode pripadnici VOS/Gmbr HKoV s izvidničkim timom (6 pripadnika) na svakoj lokaciji.

Pripadnici PP NOS HKoV (48) smješteni su u vojarni “Sveti Nikola”, Split, u III. stupnju spremnosti. Planirano je angažiranje snaga do 300 pripadnika (po potrebi i više). Kad zračne snage sudjeluju u gašenju požara, prosječno se angažira 100 pripadnika HRZ-a i PZO-a dnevno, priopćili su nam iz MORH-a.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prestaje potreba za angažiranjem kopnenih snaga 11. kolovoza, a u Zadarskoj županiji 12. kolovoza 2017. No ne zadugo. Na požarištima u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji ponovno su angažirane kopnene snage, i to po 4. put – od 16. kolovoza, a angažiranje još uvijek traje.

Angažman kopnenih snaga u Splitskoj, Šibenskoj i Zadarskoj županiji (Izvor: MORH)

Za sve dane gašenja požara u 2017. godini, do 23. kolovoza, kopnene snage ostvarile su 1.838 radnih dana.

Srušeni svi rekordi

Ministarstvo obrane danas je službeno obavijestilo javnost da je angažman zračnih snaga u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone premašio do sada rekordnu 2012. godinu. Iako je te godine bilo više požara – čak 364 (u odnosu na ovogodišnjih 290), zračne snage iz sastava PP NOS do danas su ostvarile 2.584:10 sati naleta, za razliku od 2012. kada je ostvareno ukupno 2.550:40 sati naleta. Tijekom 2017. izbačeno je i više vode – 73.654 tone, dok je u cijeloj protupožarnoj sezoni 2012. godine izbačeno 72.365 tona vode.

Kada je sada već davne 2012. tadašnja Vlada pokretala (ponovnu) izradu projekta višenamjenske zrakoplovne službe, u računicu projekta uvršten je bio i trošak naleta zrakoplova (uključujući i troškove posada i remonta pojedinih dijelova zrakoplova) prema tada važećem pravilniku MORH-a za pojedine svrhe (protupožarne aktivnosti, medicinski letovi, traganje i spašavanje).

Uzme li se danas, 5 godina kasnije, ista cijena sata naleta za pojedine tipove zrakoplova – do 22. kolovoza ove godine, grubom računicom ispada da se za djelovanje zračnih snaga PP NOS-a utrošilo oko 115,13 milijuna kuna. Napomenimo kako je u državnome proračunu za 2017. godinu donesenom sredinom prosinca 2016. godine, na segmentu Ministarstva obrane RH, za protupožarne potrebe bilo odvojeno tek 79.99 milijuna kuna – što je definitivno potrošeno, uzimajući onda i dodatan obol u ionako skučenim operativnim sredstvima OS RH. No, troškovi tu nastavljaju strelovito rasti, a protupožarna sezona još ni izbliza nije pri kraju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.