Protupožarne aktivnosti u 2016. i 2017.

 

Nakon što je premijer Andrej Plenković mrtav-hladan praktično pa posmjenjivao 3 ministra iz redova Mosta, Vlada RH je prošlotjednu 33. sjednicu (održanu u četvrtak, 27. travnja) nastavila s radom kao da se ništa dramatično nije dogodilo. Dok su se svi ministri, uključujući i one netom smijenjene, pravili kao da traje sasvim uobičajeno sijelo na Markovom trgu, točke dnevnoga reda nizale su se kao po špagi, a glasanje o njima teklo je po ustaljenom „ruke gore“ receptu. Tako je Vlada bespogovorno i bez rasprave usvojila i 11. točku o provedenim i planiranim protupožarnim aktivnostima. Ta je točka dnevnoga reda bila podijeljena na dvije podtočke: (a) Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2016. godini, i (b) Prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini. No obrazlagatelji, upravo smijenjeni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, i državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, obrazlagali su samo prvi dio – dakle, provedene protupožarne aktivnosti tijekom prošle godine, dok se o aktivnostima planiranim u 2017. nije čulo ni slovca. No ostalim ministrima, kao ni premijeru Plenkoviću, to uopće nije bila prepreka da složno i jedinstveno usvoje obje podtočke.

Od obrazloženja o provedenim protupožarnim aktivnostima u 2016. godini od tada već gotovo pa bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića čulo se sljedeće:

„Na priobalnom i kraškom području 2016. godine evidentirano je ukupno 2.913 požara raslinja, ili 10,10 posto više u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek. U tim požarima je ukupno izgorila površina od 19.773 hektara, što je 10,4 posto manje u odnosu na promatrani petogodišnji prosjek. Za potrebe provedbe programa aktivnosti u 2016. godini utrošeno je s pozicije Državne uprave za zaštitu i spašavanje 24 milijuna 31 tisuća, a s pozicija Ministarstva obrane utrošeno je 70.139.718 kn.“

U što je točno utrošeno tih 70 milijuna pokušao je objasniti državni tajnik u MORH-u, Tomislav Ivić:

„Za provedbu protupožarne sezone u 2016. godini bile su ustrojene i protupožarne namjenski organizirane snage OS RH. Tijekom te protupožarne sezone zračne snage bile su angažirane na 170 požarišta, ostvareno je 6.360 letova i 937 sati naleta, pri čemu je izbačeno 34.200 tone vode. U skladu s odlukom Vlade RH, 2 protupožarna zrakoplova i 14 pripadnika naših Oružanih snaga od 24. studenog do 06. prosinca 2016. bili su angažirani na zadaćama gašenja požara u državi Izrael. Protupožarni zrakoplovi proveli su 66 letova u trajanju od 69 sati. Financijski troškovi u dijelu koji se odnose na Ministarstvo obrane za protupožarnu sezonu 2016. godine iznosili su oko 70 milijuna kuna u državnom proračunu.“

Studeni 2016. – CL-415 HRZ i PZO puni vodu na Mediteranu (Foto: Wikipedia, LLHZ2805 – Own work, CC BY-SA 4.0)

Nažalost, tko je i na koji način platio angažman OS RH u gašenju požara u Izraelu (o čemu, inače, nema ni riječi u izvješću za 2016.) nije nikoga od prisutnih što aktualnih što bivših ministara zanimalo, pa je Vlada na svoje (samo)zadovoljstvo uspješno usvojila ovu točku dnevnoga reda.

Za ovu godinu, Ministarstvo obrane je predložilo, a Vlada RH prihvatila, da OS RH osiguraju okvirni broj zrakoplova i helikoptera od 6 Canadaira CL-415, 6 izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor AT-802A/F, te 1 transportni helikopter, s dovoljnim brojem osposobljenih posada i odgovarajućim letačko-tehničkim osobljem.

Ovogodišnja novost je da će MORH,odnosno OS RH, prema procjeni i potrebi osigurati dislokaciju zrakoplova CL-415 u Dubrovnik i Pulu. Predviđena su i dnevna prebaziranja zrakoplovnih snaga u alternativne zračne luke, i to u skladu s operativnom prosudbom u suradnji s DUZS – glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH. DUZS će u suradnji s MORH-om i OS RH definirati aerodrome, letjelišta i površine za izvanaerodromsko slijetanje i polijetanje na kojima će DUZS osigurati punjenje vojnih zrakoplova sredstvom za gašenje požara.

Ovoga puta u planu protupožarnih aktivnosti izričito se spominje i praćenje stanja angažiranih zrakoplova. Naime, Ministarstvo obrane kontinuirano će pratiti stanje i korištenje resursa zrakoplova CL-415 i AT 802A/F, kao i transportnih helikoptera. Kako piše u Prijedlogu programa aktivnosti, „MORH – OS RH se za održavanje angažiranih protupožarnih zrakoplova i helikoptera oslanjaju na Zrakoplovno-tehnički centar d.d., koji je obvezan žurno postupati po zahtjevima OS RH – HRZ i PZO kao ovlaštenog naručitelja usluga pravodobnog servisiranja, nabavke potrebnih rezervnih dijelova, alata, opreme, goriva, maziva i zaštitnih sredstava“. Ova izričita napomena s jedne je strane očito uzrokovana potpunim debaklom pri remontu helikoptera Mi-171 Sh, koji se već mjesecima ne provodi upravo zbog pogrešaka ZTC-a, a s druge strane – moguće i zbog sve glasnijih upozorenja kako dijelova za CL-415 ima sve manje. Uglavnom, MORH i OS RH su do kraja svibnja ove godine dužni izvijestiti DUZS – Sektor za vatrogastvo o stanju ispravnosti tehnike, dok će tijekom požarne sezone o stanju spremnosti  i posada dnevno izvješćivati Vatrogasno zapovjedništvo RH.

U ovogodišnjem proračunu Ministarstva obrane u Programu 2606 Korištenje OS za pomoć civilnim institucijama i stanovništvu, u aktivnosti A545035 Protupožarna zaštita, osiguran je iznos od 79.999.000 kuna. To je više no što se u tu svrhu utrošilo 2015. godine (77.107.387,76 kuna), i što je za isti posao bilo planirano 2016. godine (74,5 milijuna proračunom u ožujku, i onda konačno 73,9 milijuna kuna u rebalansu s kraja studenog). Istovremeno, DUZS će brojnim angažiranim gasiteljima isplaćivati naknadu u visini od 170,00 kn neto po danu, ili će županijskim vatrogasnim zajednicama refundirati troškove, dok će angažiranim pripadnicima OS RH osigurati prijevoz, prehranu i smještaj samo u slučaju prebaziranja zrakoplova, kao i ograničeno opremanje protupožarnom opremom. U suradnji s nadležnom vatrogasnim zajednicom, DUZS će sa svojim tehničkim sredstvima za potrebe OS RH osigurati punjenje sredstvom za gašenje požara za zrakoplove Air Tractor u zrakoplovnim lukama Udbina i Zadar. Da se troškovi djelovanja protupožarnih snaga OS RH većim dijelom prebace na DUZS i županijske vatrogasne zajednice, onda na kraju protupožarne sezone zasigurno više ne bi slušali pritužbe pripadnike OS RH o bespotrebnim uporabama Canadaira na požarištima koja mogu pogasiti ili lokalni vatrogasci, ili uopće ne zahtijevaju gašenje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.