Požari donijeli nezgode protupožarnih zrakoplova

 

Nakon prošle godine kada se po pitanju elementarnih nepogoda prvenstveno spominjalo poplave, ovoga su ljeta vrlo visoke temperature pogodovale nastanku nekoliko desetaka, pa čak i stotina požara, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te šire. Sva su moguća raspoloživa protupožarna sredstva na terenu, a kao u slučaju Grčke – traže se i dodatne snage iz Europske unije (gdje se prva odazvala i u drugim stvarima Ateni zadnjih dana posebno sklona Francuska). Ljudskih gubitaka, srećom, još nije bilo, no kako požarne situacije iz dana u dan progradiraju polako dolazi do zamora tehnike.

Tako su iz Ministarstva obrane RH priopćili da je jučer, 20. srpnja, tijekom povratka u matičnu zrakoplovnu bazu Zemunik Donji s gašenja požara u Smokvici na otoku Korčuli, došlo do manje nezgode, srećom bez ozbiljnijih posljedica. Negdje oko 21 sat, prilikom slijetanja na pistu, došlo je do puknuća gume na zrakoplovu Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga (PP NOS). Pilot je uspješno prizemljio i zaustavio zrakoplov, sukladno svim pravilima. Prvim pregledom, kažu u MORH-u, utvrđeno je da nema oštećenja na zrakoplovu, te je, u skladu s uobičajenom procedurom, zamijenjena guma na kotaču, nakon čega je zrakoplov CL-415 upućen na tehnički pregled.

Zbog jakog požara na području Smokvice, jutros su tamo upućena 2 canadaira CL-415, 2 Airtractora AT-802A Fire Boss te jedan helikopter Mi-8 MTV iz Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. No kako se u međuvremenu razbuktao požar na lokaciji Potomje na pelješcu, dio zračnih snaga preusmjeren je na to požarište, pa su u Smokvici ostali jedan Air Tractor i helikopter Mi-8 MTV.

————————

————————

Od službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone 23. lipnja do danas zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 38 požarišta – 12 u zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji, priopćili su iz OS RH.

Bukti i Crna Gora

"Fire Boss" MUP-a Crne Gore (izvor: TangoSix.rs)

“Fire Boss” MUP-a Crne Gore (izvor: TangoSix.rs)

Jutros je nezgodu doživio i crnogorski protupožarni zrakoplov, ali s nešto težim posljedicama. Zrakoplov AT-802A Air Tractor, u vlasništvu Avio-helikopterske jedinice MUP-a, pao je oko 11 sati u Skadarsko jezero, priopćio je MUP Crne Gore. Nesreća se dogodila prilikom slijetanja radi uzimanja vode, a prema prvim izvještajima pilot Branislav Stojanović nije ozbiljnije povrijeđen, već je u svjesnom stanju prebačen u bolnicu. „Zrakoplov je trebao sudjelovati u gašenju požara, pa je na jezero bio upućen kako bi rezervoar napunio vodom. Točan uzrok nesreće i razina oštećenja zrakoplova bit će utvrđeni u daljnjem postupku koji će provesti nadležne institucije“, priopćio je MUP CG.

Koliko je situacija u Crnoj Gori kritična, pokazuje i statistika: samo u posljednja dva tjedna u toj je zemlji gorjelo više od 500 požara, dok ih je tijekom cijele 2014. godine bilo ukupno 1360. Nekoliko požara gori i na području samog glavnog grada Podgorice, a kako vatrogasci jedan ugase, izbije drugi.

Inače, Crna Gore te Bosna i Hercegovina su u siječnju ove godine potpisale Memorandum o suradnji između Ministarstva sigurnosti BiH, Direktorata za izvanredne situacije MUP-a CG, Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva i Fondacije za razvoj sjevera CG (FORS Montenegro), čime je i službeno započeo njihov dvogodišnji EU-projekt „Prekogranična zaštita od požara“. Projektom je predviđena nabava opreme za zaštitu i spašavanje od požara, treninzi te obuke za spasitelje i ostale u sustavu zaštite i spašavanja, prekogranične pokazne vježbe, kampanja informiranja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, te izrada zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara. Projekt prekogranične zaštite od požara obuhvatit će općine Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje u BiH, te Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori. Ako bude sreće, njegovo će uspješno provođenje smanjiti i potrebu za intervencijama vatrogasnih snaga iz Hrvatske, kakve su obilježile nekoliko proteklih protupožarnih sezona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.