CL-415 HRZ-a opet u Izraelu

 

Od nedjelje, 04. lipnja, pa do četvrtka, 08. lipnja, 2 protupožarna CL-415 iz sastava HRZ i PZO ponovno su u Izraelu. No za razliku od prošle godine, ovoga im je puta primarni zadatak zajednička obuka i prenošenje hrvatskih iskustava u gašenju požara pilotima izraelskih Zračnih snaga. Time se obrambena suradnja Hrvatske i Izraela – pretočena u Memorandum o razumijevanju u području obrane, kojeg su u ožujku ove godine potpisali hrvatski i izraelski ministri obrane, Damir Krstičević i Avigdor Lieberman – pretočila i u prvu konkretnu aktivnost. Suradnja i razmjena iskustava s protupožarnih aktivnosti je ujedno i prva od 20 točaka suradnje, kojih se većinu tek treba realizirati.

Proteklih mjeseci, dok su se vodili pregovori o raznim modalitetima suradnje s Izraelom, ministar Krstičević nije bio sklon potvrditi već postojeće naznake novog odlaska hrvatskih zrakoplova Canadair CL-415 put Izraela. Štoviše, sredinom travnja je na naše izričito pitanje o budućem angažmanu 2 protupožarna zrakoplova odgovorio:

“Država Izrael je strateški saveznik. Kao što znate, u 1. mjesecu premijer Plenković i premijer Netanijahu je potpisao izjavu o suradnji u području sprečavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. U 3. mjesecu ja kao ministar sam potpisao s ministrom obrane sporazum o obrambenoj suradnji u jako puno područja. Kao što znate, u 11. mjesecu prošle godine Hrvatska je pružila pomoć Izraelu. Naši dečki, piloti, su pokazali ogromne sposobnosti  djelovanja i sada razgovaramo, vodimo razgovore o jednoj zajedničkoj protupožarnoj eskadrili”.

Iako su došli na obuku, pripadnici PPE HRZ-a i danas su gasili požar u Izraelu (izvor: Israeli Police)

Na temelju izuzetno pozitivnih iskustava s kraja prošle godine, kada su hrvatski CL-415 među prvima došli gasiti veliki požar u Izraelu, izraelska je strana prilikom dogovaranja programa obrambene suradnje izričito tražila hrvatsku obuku pilota svojih Oružanih snaga za protupožarne aktivnosti, dok je Hrvatska, među ostalim, dogovorila cyber-tečaj za časnike OS RH. Tako do kraja ovoga tjedna u Izraelu, osim 2 hrvatska CL-415, boravi i njihova pripadajuća posada na čelu sa zapovjednikom Protupožarne eskadrile pukovnikom Davorom Turkovićem, te tehničko osoblje – ukupno 17 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Memorandum o razumijevanju predviđa da svatko plaća svoje troškove, odnosno trenutno troškove aktualnog angažmana HRZ-a u Izraelu plaća Ministarstvo obrane RH, dok će troškove boravka izraelskih pilota u Hrvatskoj (što će se vjerojatno dogoditi tijekom ljeta) snositi Država Izrael. Za ovaj obučni odlazak hrvatskih pilota i zrakoplova van granica RH nije bila potrebna odluka Vlade, već isključivo suglasnost ministra obrane (budući je čitava situacija podvedena pod okrilje članka 69. Zakona o obrani, jedino što je na obuku poslana postrojba manja od razine satnije, te njeno slanje prema tvrdnjama iz MORH-a ne traži posebnu odluku Vlade uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH).

Izraelska policija na Twitteru: “Hrvatska Protupožarna eskadrila noćas je stigla u Izrael radi zajedničke obuke s izraelskom policijom i Zračnim snagama. Tijekom obuke, snage su poslane na požarište kod Beit Guvrina“.

S obuke na pravo požarište (izvor: Israeli Police)

No već nakon sinoćnjeg slijetanja u Izrael, hrvatska protupožarna ekipa odmah danas imala je i pravo vatreno krštenje. Naime, tijek obuke koju pripadnici Protupožarne eskadrile HRZ i PZO provode zajedno s izraelskim snagama je bio prekinut, i hrvatski zračni vatrogasci su krenuli i na pravi posao. Naime, u blizini grada Beit Guvrin, u središnjem Izraelu, buknuo je požar, a hrvatske su zračne snage izravno s vježbe preusmjerene na požarište u pomoć izraelskoj policiji i vatrogascima. Hrvatskom pomoći se na svom Twitter računu pohvalila i sama tamošnja policija, budući je u opasnosti bio i Nacionalni park Beit Guvrin, prema kojem je vrlo jak vjetar nosio požar podgrijan izuzetno visokom temperaturom zraka. Na teren su izašla vatrogasna vozila i 2 protupožarna zrakoplova izraelske vatrogasne službe, te hrvatski Canadair CL-415 koji je već prvog dana obuke pokazao izraelskim kolegama kako se to radi. Glasnogovornik tamošnje policije je izjavio “Oba policijska vatrogasna zrakoplova, i hrvatski avion, brzo su reagirala, te su pomogli obuzdati vatru i spriječiti širenje požara“. U čitavoj situaciji do sada nisu bile zabilježene žrtve, ali je nastala materijalna šteta na otvorenim prostorima, a vatrogasni zrakoplovi obiju nacija su nakon gašenja sletjeli i onda nastavili s otprije planiranom zajedničkom obukom.

————————

————————

————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.