Dva CL-415 gase požar u Izraelu

 

Photo: Goran ZorjaDanas ujutro, 24. studenog 2016. godine, krenut će 2 zrakoplova Canadair CL-415 iz sastava HRZ i PZO (93. ZB Zemunik) put Izraela, gdje već danima bjesne veliki požari. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osobno je nazvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u srijedu, 23. studenog, i zamolio pomoć u zračnoj potpori u gašenju požara koji su zahvatili područja sjevernog i središnjeg Izraela. Poslijepodne istoga dana Vlada RH održala je izvanrednu telefonsku sjednicu, te je na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, te uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH, donijela Odluku o uporabi OS RH radi pružanja humanitarne pomoći Državi Izrael. Kako se navodi u priopćenju Vlade RH, „odobrava se prelazak granice RH Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći Državi Izrael u gašenju požara. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje 2 zrakoplova Canadair CL-415 HRZ i PZO.“ Kako neslužbeno doznajemo, hrvatski zračni odred za pomoć Izraelu predvodi pukovnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile.

Odlazak ujutro, dolazak kasno popodne

Ministarstvo obrane jutros je priopćenjem potvrdilo odlazak u Izrael, i to: 2 protupožarna zrakoplova CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, članova posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja, predvođenih kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem, te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem. Oni su iz vojarne Zemunik poletjeli jutros oko 7:30 sati, da bi kasno poslije podne sletjeli u izraelsku zračnu bazu Hatzor.

Pripreme i planiranje preleta do Izraela

Pripreme i planiranje preleta do Izraela

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako su nakon primljene obavijesti obavili sve potrebne pripreme za prelet u izraelsku zračnu bazu Hatzor.

„Uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanjem pomoći u drugim zemljama, ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu. Odmah po dolasku u izraelsku bazu u kasnim popodnevnim satima očekuje nas prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima te dodjela konkretnih zadaća. Apsolutno smo spremni i ovaj put pomoći izraelskom narodu u gašenju i saniranju požarišta,“

naglasio je pukovnik Turković.

Izrael – ukupno oko 230 požara širom države

Zichron Yaacov, 22. studenog 2016. godine

Zichron Yaacov, 22. studenog 2016. godine

Posljednjih dana Izrael je ponovo obavijen dimom. Nakon navodne dvomjesečne suše požari su proteklih dana izbili prvenstveno na sjeveru države, oko grada Haife, te u središnjim krajevima Izraela – zapadno od Jeruzalema, na potezu prema obalnome gradu Ashdodu. Na sjeveru gori oko mjesta Nahariya, Yarka, Ma’alot i Harduf, vatra je ugašena nedaleko Nazareta, a nakon jučerašnjeg širenja vatre posebno je ugrožen i grad Zichron Yaacov.

Izgorjele kuće u mjestu Zichron Yaacov, 23. studenog 2016. godine

Izgorjele kuće u mjestu Zichron Yaacov, 23. studenog 2016. godine

Riječ je o mjestu osnovanom 1882. godine s oko 17.000 stanovnika, smještenom oko 27 kilometara južno od Haife i 4 kilometra od obale Mediterana. Ondje je vatra došla do pojedinih predgrađa još u utorak, 22. studenog, gdje je izgorjelo desetak kuća, a nekoliko tisuća ljudi je bilo hitno evakuirano. Ni 40 vatrogasnih ekipa, 12 vozila i 8 vatrogasnih aviona nije bilo dovoljno za obuzdavanje vatru, čije se rasplamsavanje očekuje danas i sutra budući da meteorolozi predviđaju osjetno jačanje vjetra koji je i do sada bitno otežavao posao gasiocima. Uz to, južno od Haife gorjelo je i u Nesheru, Atlitu i Haderi, gdje se također spominjalo sušu i jak vjetar kao prepreke gasiocima.

Požari širom Izraela

Požari širom Izraela

Zapadno od Jeruzalema, požari su ugrozili Nataf, gdje je jučer bilo angažirano 30 vatrogasnih timova i 6 zrakoplova, evakuirano je više stotina stanovnika, a izgorio je i niz kuća. To je dodatan posao vatrogascima koji su još u ponedjeljak evakuirali naselje Neve Shalom i gasili masivan požar u nedalekome naselju Dolev na Zapadnoj obali (oko 18 kilometara sjeverozapadno od Jeruzalema) – gdje su plamen viši od 20 metara do utorka uspjeli ugasiti pripadnici 21 vatrogasne ekipe pomognute brojnim lokalnim dragovoljcima. No, kako je tu riječ tek o nekoliko većih požara, dok još gori na niz mjesta, nije čudno da se od izraelskih vatrogasaca moglo čuti kako su pojedini požari započeti poljoprivrednim radovima i nemarom, dok se za dio njih pretpostavljalo i moguće podmetanje.

Zračne snage pri gašenju zapadno od Jeruzalema, 23. studenog 2016. godine

Zračne snage pri gašenju zapadno od Jeruzalema, 23. studenog 2016. godine

Kako god bilo, u očekivanju jačanja vjetra predviđenog za danas i sutra, izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je tijekom popodneva krenuo u dodatnu akciju. Nakon posjete operativnom zapovjedništvu vatrogasnih snaga kod Zichron Yaacova, zaduženih za borbu s plamtećim požarima, on je shvatio kako Izrael treba i međunarodnu pomoć – posebno u vatrogasnim zrakoplovima veće nosivosti. Zato je telefonski kontaktirao osobno premijera Grčke Alexisa Tsiprasa i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića – koji su obećali pomoć u najskorije vrijeme, što je s hrvatske strane formalizirala i jučerašnja izvanredna telefonska sjednica Vlade RH. Vatrogasni zrakoplovi koji tako pristignu u Izrael ovih dana pridružit će se pri poslu nevelikoj vatrogasnoj floti koju ova država ustrojava od 2011. godine naovamo.

Zrakoplovni vatrogasni kapaciteti države Izrael

Izrael ukupno raspolaže flotom od 14 vatrogasnih zrakoplova Air Tractor AT-802F, koji na požarištima djeluju pod zapovjedništvom Izraelskog ratnog zrakoplovstva, a u privatnom su vlasništvu. Riječ je o odnosu zasnovanom krajem 2010. godine, kada je Izrael odlučio da letjelice budu u vlasništvu tvrtke Elbit Systems Ltd., dok na njima leti osoblje tvrtke Chim-Nir iz Herzliye (dotad pretežito poznate po pružanju usluga poljoprivrednog zaprašivanja iz zraka). Ova protupožarna flota ustrojena je u oblik 249. eskadrile Izraelskog ratnog zrakoplovstva, nazvane Elad Riven – po dragovoljcu, najmlađoj žrtvi poginuloj pri gašenju požara na planini Carmel 2010. godine.

Izraelska vatrogasna eskadrila na aerodromu Megiddo

Kompletna izraelska vatrogasna eskadrila na aerodromu Megiddo

Dok se Izrael godinama oslanjao na kopnene vatrogasne snage te letjelice Ayres Turbo Thrush izraelskog poljoprivrednog zrakoplovstva, uz tek povremeno korištenje i vojnih helikoptera Sikorsky CH53, novi se sustav odlučilo bazirati na vatrogasnim letjelicama američkog poduzeća Air Tractor. Njihovo je operiranje zasnovano u siječnju 2011. godine na rok od osam godina, a temeljem natječaja koji je provelo Ministarstvo obrane Izraela. Kompanije Elbit i Chim-Nir jamčile su brzu i efikasnu uspostavu te specijalizirane usluge, koja je javnosti predstavljena na prvoj vježbi u svibnju 2011. godine da bi već tog ljeta krenula i u vatrogasna djelovanja širom Izraela. Pri tome, Elbit kao vlasnik letjelica državi Izrael osigurava sate leta, potrebne zahvate infrastrukturne nadogradnje, održavanje letjelica, upravljanje baznim aerodromom Megiddo (smještenim na oko 32 km jugoistočno od Haife), baratanje retardantima i sve ostalo potrebno za nesmetani rad zrakoplovne vatrogasne postrojbe, dok Chim-Nir daje pilote i ostali potreban kadar. Potreba za ovakvom specijaliziranom uslugom se u Izraelu jasno nametnula nakon velikog požara u predjelu planine Carmel početkom prosinca 2010. godine.

Dim s požarišta na planini Carmel nadvio se 2010. i nad gradom Haifom

Te 2010. godine vatra je izbila 2. prosinca na obroncima planine Carmel, manje od 10 kilometara istočno od obale Mediterana i grada Haife na sjeveru Izraela. Tijekom četiri dana i noći požara opožareno je bilo oko 3500 hektara površine, živote su izgubile 44 osobe (kadeti izraelske službe za čuvanje zatvora i nekoliko policajaca), a evakuirano je više od 17.000 stanovnika – što je ovaj požar pretvorilo u najgori požarni incident u povijesti Izraela. Do njegova konačnog gašenja 5. prosinca 2010. na svjetlo dana izašli su brojni nedostaci u vatrogasnom sustavu Izraela, od nepostojanja namjenskih vatrogasnih zračnih snaga, nedovoljnih zaliha retardanata (koji su interventno uvoženi iz Europe tijekom prvih dana požara), pa sve do problema u koordinaciji raznih državnih službi na terenu.

Povratak iz Izraela 08. prosinca 2010.

Povratak hrvatskih CL-415 iz Izraela, 8. prosinca 2010. godine

U gašenju ovog velikog požara sudjelovao je i niz država koje su se odazvale na izraelske zahtjeve za slanjem pomoći – prvo Grčka i Turska, a onda još i Azerbajdžan, Švicarska, Cipar, Ruska Federacija, Bugarska, Hrvatska, Jordan, UK, Rumunjska, Francuska, Španjolska, Egipat i Italija. Time se u Izraelu okupila međunarodna vatrogasna flota od preko 30 letjelica, a na kraju je tu bio korišten i američki vatrogasni zrakoplov Boeing 747 Supertanker tada još aktivne tvrtke Evergreen International Aviation (s kapacitetom nošenja preko 74 tone tekućine za gašenje u jednome naletu), čiji su troškovi djelovanja tu bili oko 1,8 milijuna USD.

Izraelski AT-802F na poslu

Izraelski AT-802F na poslu

Po gašenju tog masivnog požara, Izrael je krenuo u ozbiljno preispitivanje svoga vatrogastva. Osim započinjanja istrage o okolnostima požara – koja je dovršena krajem lipnja 2012. godine, s ozbiljnim optužbama na račun niza tada aktivnih ministara (prvenstveno u resorima financija, unutarnjih poslova i sigurnosti) – do svibnja 2011. ustrojena je i spomenuta namjenska vatrogasna eskadrila. Za početak je brojila tek 5 zrakoplova AT-802F, da bi se onda išlo u dodatni dokup pojedinih letjelica. Njihova posljednja skupina, od 6 aviona, isporučena je Izraelu početkom kolovoza 2015. godine, kada je raspoloživo brojno stanje došlo na današnjih 14 malih vatrogasnih letjelica – većinom na kotačima, a tek u manjem broju i s plovcima Wipaire 10000, koji omogućuju dopunu vodom i na jezerima te Mediteranu. Imajući u vidu da AT-802F odjednom nosi oko 3100 litara vode (dok Canadair CL-415 ima kapacitet od 6.140 litara), usprkos ovom investiranju i rastu sposobnosti ostaje činjenica da Izrael u slučajevima velikih ili iznimno brojnih požara za zračno vatrogastvo većih kapaciteta ostaje oslonjen na međunarodnu pomoć – kakvu se tražilo 2010. godine, a onda i jučer u popodnevnim satima.

Dosadašnja vatrogasna suradnja RH i Izraela

Hrvatska Vlada, na čelu s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, poslala je 03. prosinca 2010. u Izrael jedan zrakoplov Canadair CL-415 (oznaka 866) s dvije posade i dva tehničara – ukupno 8 pripadnika OS RH. Pet dana kasnije, 8. prosinca poslijepodne, CL-415 s hrvatskim zrakoplovcima vratio se u matičnu bazu u Zemunik. Prije polaska za RH, na primanju kod izraelskog predsjednika Shimona Peresa kojem je nazočio i premijer Benjamin Netanyahu, hrvatskim posadama dodijeljeno je Priznanje Države Izrael za iskazanu spremnost u pružanju pomoći Državi Izraelu i izraelskom narodu, koje je primio kopilot na kanaderu pukovnik Goran Vlahović.

—————–

—————–

Suradnja Hrvatske i Izraela nastavljena je i prošle, 2015. godine, kada je 18 izraelskih vatrogasaca završilo međunarodni tečaj obuke u gašenju šumskih požara, koji se održao u 93. ZB HRZ i PZO. Nositelj obuke bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a Eskadrila transportnih helikoptera dala je potporu kroz angažman helikoptera Mi-8 MTV. Izraelskim vatrogascima bilo je to prvo iskustvo rada s helikopterom. Petodnevni tečaj (od 18. do 22. listopada 2015.) proveden je u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama, te na prostoru Rudina iznad Trogira, dok je s vatrogascima grada Kaštela provedena i združena vatrogasna vježba. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, izraelski vatrogasci upoznali su se u vojarni Zemunik s mogućnostima i načinom uporabe zrakoplova Canadair CL-415, koji će im od danas biti od velike pomoći pri gašenju požara oko Haife i zapadno od Jeruzalema.

 

* Ovaj je tekst priređen u sklopu suradnje “Udruge OBRIS – Obrana i sigurnost” s “Platformom za međunarodnu razvojnu suradnju Hrvatske – CROSOL”. Riječ je o aktivnosti koju podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz svoj program “Tematski fond – “Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0”.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.