Djelovanje protupožarne eskadrile u aktualnoj protupožarnoj sezoni

 

Pred kraj ovogodišnje protupožarne sezone objavljeni su i prvi statistički podaci o djelovanju zračnih snaga 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a od početka sezone, 15. svibnja, pa zaključno do 10. rujna ove godine. Prema podacima objavljenima danas na web-stranici OS RH, zračne protupožarne snage sudjelovale su tijekom tog perioda u gašenju ukupno 102 požara u Hrvatskoj, ostvarivši 480 sati letenja, s avionima Canadair CL-415, Airtractor AT-802 tipa F i A, te helikopterima Mi-8 MTV. Najviše ugašenih požara bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (42), Šibensko-kninskoj (34), te Zadarskoj (15), dok su na začelju ljestvice Istarska županija s 5, te Ličko-senjska i Dubrovačko-neretvanska s po 3 ugašena požara.

Najveći angažman posada zabilježen je 4. kolovoza, kada je u gašenju požara na Kamešnici (Splitsko-dalmatinska županija) požar gasilo 6 Canadaira i 3 Airtractora, pri čemu su posade provele u zraku 39 sati. Od većih požara izdvaja se još požar na Hvaru (Zavala, Zastražišće), kojeg je tijekom dva dana (5. i 6. rujna) gasilo 6 Canadaira, 2 Airtractora i 3 helikoptera Mi-8 MTV, pri čemu je ostvareno 56 sati naleta na požarištu. Požar na Hvaru zanimljiv je i zbog činjenice što je kapetan Canadaira, bojnik Ivica Markač, 6. rujna izbacio 160 „vodenih bombi“ na požarište što je, prema dostupnim podacima, najveći broj ikada ostvarenih bacanja vode u svijetu u jednom danu. Po broju lokacija u jednom danu na kojima su požare gasile zračne snage ističe se 31. srpnja s požarima na 5 lokacija (Stankovci, Dračevac-Zadar, Oklaj-Drniš, Stanići-Omiš, Duće-Dugi Rat), na kojima su posade provele 28 sati u zraku od čega 18 izravno na požarištima, na koja su izbacili skoro tisuću tona vode.

Uz gašenje požara u Hrvatskoj, posade Protupožarne eskadrile sudjelovale su i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini (Jablanica, 7., 8. i 23. kolovoza), te u Portugalu (31. 8 .- 4. 9.) s po dva Canadaira CL-415. Na te dvije inozemne zadaće ostvareno je 400 letova s oko 100 sati naleta. Gašenja na području Jablanice bila su specifična zbog zahtjevnih manevara i velikog broja žica dalekovoda, a hrvatskim zrakoplovima nije na ruku išlo ni to što domaće vatrogasne snage, nakon djelovanja iz zraka, nisu uspijevale držati vatru pod kontrolom.

Francuski zrakoplovi Canadair CL-415 pri polijetanju na zadatak

Po prvi puta ikad hrvatska protupožarna eskadrila djelovala je u Portugalu – prelet do tamo trajao je čak oko 8 sati. Satnik Tomislav Slavica osobno se uvjerio u potpuno drugačiji sustav rada na požarištima od onog na kakvog je navikao u Hrvatskoj.

S nama je u prvom avionu u tri dana gašenja uvijek bio Portugalac zbog veze sa zemaljskim snagama na požarištu. No na samom požarištu postoji glavni zapovjednik koji praktički određuje kako i gdje ćemo izbacivati vodene bombe. Kod nas je situacija drugačija – posade imaju veću mogućnost samostalnijeg djelovanja jer iz zraka mogu najbolje procijeniti gdje i kako „udariti“ na požar. Letjeli smo u „lancu“ zajedno s Francuzima i upoznali njihovu taktiku „stvaranja kiše“ ispuštajući vodu s viših visina. Mi smo drugog dana na dodijeljenom požarištu predložili djelovanje s manjih visina što se pokazalo iznimno uspješnim“,

izjavio je Slavica po povratku iz Portugala.

Portugalski mediji posebno su naglašavali doprinos hrvatskih posada u gašenju razornih požara na sjeveru Portugala, ističući način provođenja akcija gašenja kada su se kanaderi spuštali dosta nisko, iznad središta požara, što je imalo za posljedicu efikasnije gašenje od načina kada se voda ispušta s većih visina. Tako su, među ostalim, mediji spomenuli i ponešto statistike viđene iz svog, portugalskog ugla. Hrvatska je poslala 2 zrakoplova tipa CL-415, koji su ukupno letjeli 9 sati i 32 minute, s 54 izbačaja vode na požarišta na sjeveru zemlje i u blizini mjesta Aveiro. Francuska je poslala 3 zrakoplova CL-415, koji su u Portugalu djelovali 13 dana s ukupno 1118 izbačaja vode. Španjolska je poslala također 3 Canadaira, ali za njihovo djelovanje nema poznatih statističkih podataka.

S dva zrakoplova Canadair CL-215 požare u Portugalu pomogla je gasiti i španjolska tvrtka INAER (koja za državu Portugal redovito operira s ta dva stara vatrogasna zrakoplova). Baš kao i u Jablanici, tako su i u Portugalu hrvatski protupožarni zrakoplovi uzimali vodu s manjih površina (rijeka i jezera), ali i iz Atlantskog oceana.

Detalj kratke konferencije za medije 5. rujna, po povratku hrvatskih vatrogasaca iz Portugala

Detalj kratke konferencije za medije 5. rujna, po povratku hrvatskih vatrogasaca iz Portugala

Hrvatska protupožarna sezona službeno traje još mjesec i pol, no malo je vjerojatno da će zbog gašenja požara biti nekih iole većih polijetanja iz baze u Zemuniku. Ipak, treba ipak pričekati jesenske kiše, a onda i potpune statistike, u koje bi MORH i OS RH trebale uvrstiti i ono što inače ne spominju – koliko je to sve koštalo, koliko je resursa pojedinih letjelica uistinu potrošeno, te da li je i koliko naplaćeno za usluge gašenja požara u inozemstvu. Odgovori na ova pitanja mnogo su bitniji od uobičajenog suhog nabrajanja litara vode izbačene na požarišta!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.