Rafaleom do suradnje i strateškog partnerstva

 

Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly boravila je danas po drugi put ove godine u Zagrebu, gdje je posjetila najprije Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Marijom Banožićem a potom Vladu RH, gdje ju je dočekao premijer Andrej Plenković. Ministrica Parly najprije se u Vladi upisala u Zlatnu knjigu, a potom se otišla na sastanak s premijerom Plenkovićem i njegovim savjetnikom za obranu Damir Krstičevićem, ministrom obrane Banožićem, te supredsjedateljem Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA Zvonimirom Frkom Petešićem. Drugi supredsjedatelj, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj – iako je bio najavljen u Vladinom programu – nije bio na sastanku, ali je zato bio prisutan brigadir Davor Tretinjak, šef MORH-ove Samostalne službe za upravljanje projektima i član Vladinog Međuresornog povjerenstva.

Ovaj posjet dogodio se u jeku hrvatskog natječaja za nabavu novog višenamjenskog borbenog aviona, na kojem Francuzi nude Dassault Rafale, borbenu letjelicu koja je sve do nedavno bila poznata kao „avion kojeg je nemoguće kupiti“ – ali su se i domaćini i gosti trudili težište staviti na sve ostale dodirne točke Francuske i Hrvatske, samo ne na ponudu aviona koja javnost maksimalno zanima.

Tako je napomenuto da je hrvatsko-francuski obrambeni dvojac razgovarao o intenziviranju buduće suradnje, posebno u kontekstu novih europskih obrambenih inicijativa. Prilika za suradnju hrvatskih i francuskih kompanija ukazat će se kroz Europski obrambeni fond, kojem je ipak dodijeljeno manje novaca od prvotno planiranog – od početnih 13 milijardi eura, Europski višegodišnji financijski okvir predviđa za Fond gotovo upola manje sredstava – oko 7 milijardi eura.

„Znamo da svi imamo problem po pitanju proračuna… Tako da se veselim našoj suradnji i razmjeni iskustava koje ćemo imati prilikom obrambene inicijative, vezano za naše prije svega gospodarstvenike gdje je, uz vaše iskustvo koje imate s vašim francuskim gospodarstvenicima, da možemo prenijeti na naše hrvatske gospodarstvenike, da će to ubrzati određene procese revitalizacije gospodarstva poslije ove krize. Ali isto tako ono što smo razgovarali po pitanju Europskog obrambenog fonda, i hrvatske perspektive, od 7 milijardi eura koje je na raspolaganju zemljama članicama, i vjerujem da ćemo jednim zajedničkim pristupom kroz sferu znanja i tehnologija svakako pomoći našem gospodarstvu i isto tako obrambenoj industriji, da se razvija, na korist obrambenog sektora i sigurnost svih naših građana Europske unije“,

uvodno je istaknuo hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

„Željela bih naglasiti da je bilateralna obrambena suradnja Francuske i Hrvatske uspješna, posebno suradnja ratnih mornarica, kopnenih vojski i ratnih zrakoplovstava. Francuska s Hrvatskom želi razvijati suradnju na mnogim područjima, posebno na području obrane i sigurnosti. Također želi jačati partnerstvo u području obrambene industrije od koje će obje zemlje imati koristiti. Kao članice NATO-a obje zemlje dijele odgovornost za sigurnost cjelokupnog euroatlantskog prostora, stoga je za Francusku suradnja s Hrvatskom važna i u okviru NATO-a“,

rekla je ministrica Parly, podsjetivši kako se većina aktivnosti planiranih u 2020. godini ipak nije održala zbog pandemije koronavirusa, ali ostaje nada da će se nadoknaditi sljedeće godine. Zbog pandemije je, među ostalim, otpalo i održavanje prvog hrvatskog vojnog air-showa CROIMAS, na kojem je, također po prvi puta u Hrvatskoj, trebala sudjelovati i francuska akro-grupa Patrouille de France.

Ministrica Florence Parly rekla je da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, posebice s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa suočava, poput terorističkih napada i niz kriza koje su izbile na pragu EU-a, od Libije, preko Balkana do Nagorno Karabaha. “Više nego ikada je ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov. Znamo da na Hrvatsku možemo računati“, naglasila je Parly.

No najveće zanimanje novinara ticalo se razgovora o francuskoj ponudi rabljenih lovaca Rafale Hrvatskoj. Francuska ministrica obrane potvrdila je da Francuska nudi 12 Rafalea, nahvalivši ga kao brzog i za Hrvatsku odličnog lovca.

„To je provjereni tip zrakoplova. Francuska ga upotrebljava u svojim borbenim operacijama. Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja. Samouvjereno čekamo rezultate tehničkih testiranja. Francuska se prijavila na hrvatski natječaj za nabavu borbenih aviona s ambicijom da projekt prodaje aviona tipa Rafale bude početak razvoja sveobuhvatne suradnje i strateškog partnerstva s Hrvatskom. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti“,

rekla je ministrica Parly, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da potpuno neovisno razmotre francuski prijedlog, i prijedloge pristigle iz drugih zemalja ponuđača.

Upitan da li su u planu i bilateralni sastanci s ministrima obrane Švedske, SAD-a i Izraela prije kraja natječaja, ministar Banožić je podsjetio da je završena prva faza validacije i da je sada u tijeku faza evaluacije:

 „Prva faza je faza validacije, gdje smo na osnovu onih prikupljenih ponuda koje su došle 12. rujna (otvorene su 9. rujna, op a.) u roku dva mjeseca članovi Povjerenstva su nastojali obaviti što više razgovora – ponegdje je to bio odlazak u matične zemlje odakle su došle ponude, ponekada su predstavnici tih zemalja dolazili ovdje. Obavili smo razgovore sa svima koji su dali ponudu i danas, kada smo u drugom dijelu našeg procesa evaluacije svih onih ponuda koje su završile s jednom krajnjom, najboljom ponudom koje su zemlje čije su ponude došle na validaciji s obzirom na one razgovore koje sam spomenio da su imali, kada su imale priliku da izvrše korekcije na osnovu naših pitanja i razgovora…

Imamo period ispred nas do 12.12. kada postoji mogućnost da još dodatno se razjasne eventualno nekaka pitanja i nejasnoće. Ovo je danas bila jedna od takvih prilika. Ukoliko drže i druge zemlje koje su dale ponudu naravno da ćemo tome pristupiti. Ja vjerujem da ćemo mi poslije 12. prosinca dati jedan prijedlog kao Međuresorno povjerenstvo, koji ćemo promatrat s nekoliko aspekata – definitivno to je financijski aspekt ponude, tehnički karakter ponude, koji su najbolji avioni za nas, isto tako tu je onaj vanjskopolitički aspekt, ali isto tako ne zaboravimo datum isticanja naših materijalnih resursa koje u ovom trenutku imamo, MiG-ova 21, i tko može to ispuniti. Na taj način vjerujem da ćemo donijeti odluku, odnosno prijedlog odluke, kako za nove, tako i za rabljene avione, i da ćemo dalje kroz proces saborskog Odbora, odnosno Vijeća za obranu, ići i da Vlada donese konačnu odluku o nabavi tih aviona početkom iduće godine, nakon čega će i dalje ići jedan proces potpisivanja ugovora“.

Naglaske svog posjeta Hrvatskoj Florence Parly sažela je kasno navečer kroz 5 tweetova. Prvi se odnosi na samu informaciju o susretu s ministrom obrane RH Banožićem. Drugi tweet glasi: “2013. godine Francuska i Hrvatska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji. Tokom godina ova je suradnja jačala kroz zajedničke vježbe i dolascima brodova Mornarice u hrvatske luke.” Treći tweet: “Zajedno radimo na jačanju europske strateške autonomije kroz Trajnu strukturiranu suradnju (PESCO) i Europski obrambeni fond (EDF), koji su postigli značajan napredak zahvaljujući hrvatskom predsjedanju Europskom unijom.” Četvrti tweet se odnosi na francusku ponudu borbenih aviona: “Sutra bi ovaj strateški odnos mogao dosegnuti odlučujući korak: Francuska je 10. studenog ponudila Rafale za obnovu hrvatske flote borbenih aviona.” I posljednji, peti tweet se nastavlja na prethodni: “Ovaj projekti bi mogao strukturirati suradnju između naših dviju zemalja, kao i snažniju obranu Europe.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.