Zaprimljene ponude za borbene avione

 

Danas, 09.9. u 9 sati, započelo je zaprimanje ponuda za borbene avione, koje je Hrvatska, odnosno Vladino Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskih borbenih aviona, zatražilo putem RfP-a 15. siječnja ove godine. Zahtjev za ponudu VBA upućen je na adrese 7 država – SAD, Švedske, Francuske, Italije, Norveške, Grčke i Izraela.

Prva ponuda pristigla u Ministarstvo obrane, gdje se jutros sastalo Međuresorno povjerenstvo obnovljeno u zadnji čas, bila je ona iz Švedske, a švedska veleposlanica u RH, Diana Helen Madunic, po predaji ponude kratko je izjavila:

Švedska veleposlanica nakon predaje ponude (Photo: screenshot N!)

„Jako sam sretna i zadovoljna da je Švedska danas predala ‘government-to-government’ ponudu Hrvatskoj za nabavu borbenih aviona. Sustavi Gripen jako su dugo važan dio švedskih Oružanih snaga i, naravno, iz tog su razloga važan dio švedskog obrambenog sustava. Kako danas, tako i u budućnosti. Iz iskustva možemo potvrditi da je sustav Gripen odlična platforma za suradnju i partnerstvo sa svim zemljama koje koriste Gripen, posebno u ovoj regiji Češkom i Mađarskom. Danas smo ovdje jer se nadamo da će i Hrvatska u budućnosti postati dio ovog Gripen partnerstva“.

U pratnji švedske veleposlanice bili su predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sustava (FMV), koja je nešto kasnije priopćenjem i potvrdila da je u ponudi švedska Vlada ponudila 12 novih Gripena C/D, kao i logističku podršku te obuku za pilote i tehničare HRZ-a. Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju.

„Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti svo raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta”,

stoji u izjavi Jonasa Hjelma, starijeg potpredsjednika i voditelja poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Nakon Šveda, na Krešimirov trga došao je veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst. On nije ništa komentirao, tek se naknadno oglasio na svom Twitteru.

„Sjedinjene Države su ponosne što pružaju opcije po pitanju borbenih zrakoplova dok Hrvatska nastoji obaviti stratešku nabavu višenamjenskih borbenih aviona. Hrvatska je važan i cijenjen NATO saveznik, te naš partner u jačanju sigurnosti širom regije i globalno“,

napisao je veleposlanik Kohorst, ilustrirajući tu objavu i fotografijama s prošlogodišnjeg gostovanja Nacionalne garde Minnesote pri HRZ-u.

Osim Kohorsta i Madunic, na ulazu u MORH viđeni su i predstavnici veleposlanstava Francuske i Izraela.

To je potom u svom iznimno kratkom priopćenju potvrdila i Vlada RH, koja je u jednom rečenici priopćila:

„U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine, Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael“.

Nešto malo prije 13 sati pred okupljene novinare na Krešimirovom trgu izašli su supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva Zvonimir Frka Petešić i admiral Robert Hranj.

Francuska delegacija nakon predaje ponuda (Photo: screenshot HTV)

„Bila je najavljena mogućnost da 7 država sudjeluje, međutim Norveška je odustala s obzirom na činjenicu da nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a što se tiče grčke ponude i talijanske – oni nisu mogli odgovoriti u zadanim rokovima koji su, kao što znate, već produženi za 4 mjeseca s obzirom na korona krizu. Unatoč tome, nisu mogli udovoljiti jasno postavljenim rokovima koji su dio procedure i koji se ne mogu mijenjati jer inače bi se narušio cijeli proces koji mora biti vrlo jasan i transparentan, i sa istim uvjetima za sve ponuđače“,

objasnio je Zvonimir Frka Petešić manji broj ponuda od očekivanog. Što se daljnjih rokova tiče…

„Cijeli ovaj proces validacije i evaluacije bi trebao trajati oko 3 mjeseca, i do kraja godine će Višeresorno povjerenstvo dati prijedlog prema svim kriterijima koji će se, dakle, uzeti u obzir, ono što ćemo smatrati da je najpovoljnije, najbolje, optimalno za Hrvatsku, a onda nakon toga… Možda admiral Hranj može reći nešto o drugoj fazi procedure, gdje će biti uključena i druga tijela…“,

prebacio je Frka Petešić riječ drugom supredsjedatelju, admiralu Robertu Hranju.

„Ulazimo u drugu fazu, završnu fazu odabira aviona. Ono što je pred nama je u stvari težak i naporan rad Povjerenstva i stručnjaka iz Ministarstva obrane i ostalih ministarstava, gdje ćemo prvo u sljedeća dva mjeseca kako kažemo – izvršiti validaciju tih pristiglih ponuda. To će podrazumijevati intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima koji su odgovorili na naš zahtjev za ponudama, i kada se završi proces validacije, kada se potvrdi da su svi elementi ponude ono što mi očekujemo od njih, onda ćemo ih zatražiti za još jednu, završnu i najbolju ponudu – Best and Final Offer (BAFO). Nakon što primimo te najbolje ponude, idemo u proces procjene svake ponude po utvrđenoj metodologiji. Taj proces trajat će otprilike mjesec dana. Mi smo zacrtali točan datum koji je obvezujući samo za nas – 12. prosinca. Nakon toga izrađuje se studija izvedivosti i po dogovorenoj proceduri prezentirat ćemo naš prijedlog saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu. I završni prijedlog uz stavove ova dva tijela ide na Vladu. Kad će to točno biti – u ovoj fazi je teško reći“,

pojasnio je daljnji tijek postupka admiral Robert Hranj u prvom takvom nastupu dvojice predsjedatelja Međuresornog povjerenstva od njegova osnivanja lani.

Iako je u ovoj fazi postupka nemoguće iznijeti bilo kakve detalje ponuda, Hranj je ipak nabrojao modele aviona koji su jutros ponuđeni:

„To nije tajna, jer otprilike tako smo i mi definirali naše zahtjeve prema ponuditeljima, potencijalnim ponuditeljima. Ono što smo danas saznali, potvrdili bolje reći… Kraljevina Švedska nudi novi avion Gripen C/D model, SAD nude novi F-16 Blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafale – ne znam točno koji je tip, i Izrael nudi polovni model F-16 Blok 30“.

U svim ovim ponudama tražio se tzv. totalni pristup, rekao je dalje admiral Hranj: „Totalni paket, koji podrazumijeva i simulator, inicijalni paket naoružanja, obuku pilota, tehničkog osoblja, infrastrukturu – dio infrastrukture, održavanje, alate i pribor, i slično.“ Koliko je novaca Hrvatska spremna izdvojiti, također nije trenutno poznato, jer kako je rekao Zvonimir Frka Petešić: „To su odluke koje će se donositi u kasnijoj fazi. Treba najprije vidjeti što sve točno sadrža ponude, i ne samo u smislu iznosa nego i u smislu zapravo rokova uplaćivanja, dakle to je jedno malo složenije pitanje koje će se razmotriti kada se detaljno analizira i taj financijski aspekt ponuda“.

Na pitanje novinara jesu li to oni isti avioni koje je nudio Izrael i u prethodnom pokušaju nabave, Hranj je odgovorio:

„To su fizički modeli… tzv. ‘tail numbers’ … ipak je prošlo dvije godine, ali to je u osnovi Barak F-16 Blok 30. Naravno, kad se uključuje avion treće zemlje, znači jedna zemlja ga je proizvela, a druga zemlja je vlasnik i prodaje ga, onda to kad je u slučaju američkog aviona, američki proizvođač, onda neminovno uključuje i američku stranu. Znači, to bi mogli reći da će biti trojni aranžman ako se odlučimo za to. Znači, to obavezno podrazumijeva dogovor s Izraelom i obavezno podrazumijeva dogovor sa SAD-om. Lockheed Martin… ali mi razgovaramo s američkom Vladom. Znači, što god bilo, bit će preko američke Vlade“.

Kao i u prvom pokušaju, i ovoga puta Izrael mora nužno surađivati sa SAD-om, odnosno proizvođačem Lockheed Martinom, potvrdio je Frka Petešić: „U ovoj fazi izraelska ponuda bi bila takva da bi se… Dakle, američka strana bi bila uključena u samom početku cijele te procedure i na taj način bismo osigurali da imamo tripartitni dogovor između triju Vlada“. Na pitanje da je zeleno svjetlo unaprijed osigurano, Frka Petešić je odgovorio: „Upravo to.“

Mogu li ovi danas ponuđeni avioni stići u Hrvatsku do 2023.-2024. godine, kada HRZ-ovim MiG-ovima navodno ističu resursi, supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva nisu željeli spekulirati bez detaljnog uvida u ponude: „Naravno da je to nama jedan od ciljeva. Hoće li to biti 2023. ili ’24. to možemo odgovoriti samo nakon detaljne analize pristiglih ponuda”, rekao je admiral Hranj, koji je već prije nekoliko mjeseci rekao da se u MORH-u i GS OS RH razrađuje i alternativni scenarij privremenog NATO air-policinga nad Hrvatskom. No sve u svemu, zaključio je Frka Petešić, „Mislim da možemo biti zadovoljni. Ovo su vrlo kvalitetne ponude, sve su vrlo ozbiljne države, da imamo zapravo dvije ponude koje se odnose na nove avione i dvije ponude koje se odnose na rabljene avione, i to je na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve. Ciljevi su da to zapravo budu avioni 4. generacije, da to budu avioni koji su zapravo kompatibilni s NATO standardima i da su to zapravo zapadne tehnologije, i to je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.