Prvi Rafale u vlasništvu RH

 

Prvi od 12 aviona Dassault Rafale kupljenih za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas je i pravno u vlasništvu Republike Hrvatske. Svečana primopredaja održana je u 118. Zrakoplovnoj bazi Mont-de-Marsan u Francuskoj, gdje je francusku stranu predstavljao inspektor francuskih Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo general Luc de Rancourt, dok su hrvatsko izaslanstvo predvodili potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić. Prvi predani Rafale nosi službenu oznaku 170, te iako je riječ o dvosjedu (Rafale B) – ipak se ne radi o avionu koji je prije 15-ak dana snimljen pri slijetanju u bazu 113 Saint-Dizier (koji je nosio oznaku 171).

Maloj svečanosti u bazi Mont-de-Marsan prisustvovali su i pripadnici HRZ-a koji se nalaze u Francuskoj na obuci. MORH je ovom prilikom producirao izjave dvojice pilota, čije identitete drži u tajnosti, od kojih je jedan rekao: „Ja otkad sam u Zrakoplovstvu sanjam o ovome danu. Bilo je tu puno uspona i padova, i situacija koje su se odvijale oko cijele ove nabave, ali ovo je veliki dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, cijele Oružane snage i za Republiku Hrvatsku kao članicu NATO-a. Tako da svi smo ovdje presretni i… nemam riječi…“ Prema drugom pilotu, obuka je već pri kraju: „Skoro smo završili, imamo još par letova“. Piloti će ipak obuku nastaviti u Dassaultovom Centru za obuku u Bordeauxu, gdje će se pridružiti hrvatskim zrakoplovnim tehničarima.

Iako  također presretni, političari su bili puno rječitiji. Tu se posebno istaknuo Zvonimir Frka Petešić, supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA (ujedno i predstojnik Ureda premijera, inače francuski državljanin):

Hrvatska ovime dobiva izuzetno moćno… moćnu sposobnost, veliku sposobnost projekcije sile i razinu sigurnosti koju nikad nismo imali u povijesti… i Rafale će biti bez premca u Europi, u prostoru između Njemačke i Grčke, i Italije i Rusije (?!?). Siguran sam da bi heroji Domovinskog rata – Marko Živković, Mirko Vukušić i Rudolf Perešin – danas bili izuzetno ponosni i sretni“.

Potpredsjednik  Vlade Tomo Medved najavio je skoro pristizanje još dijela kupljenih aviona Rafale:

Očekujemo vrlo brzo da će naši piloti potpuno opremlj… potpuno obučeni preletjeti u Republiku Hrvatsku, a da će naš narod imati priliku vidjeti ovaj snažni borbeni avion iznad hrvatskoga neba i da smo sa ovim činom osnažili našu domovinsku, nacionalnu sigurnost, da smo našu Hrvatsku vojsku – poglavito Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – posebno osnažili i ono što me raduje, a opet u razgovoru s našim osobljem, da je sve veći broj mladih ljudi koji su zainteresirani doći… odazvati se na poziv da postanu vojni piloti“.

Načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj, najavio je da će ovako izazovnih projekata biti i za druge grane Oružanih snaga:

„Ovo je samo prvi korak u postizanju jedne velike sposobnosti s kojom će Hrvatska biti još sigurnija zemlja. Također htio bih reći da je to samo jedan od velikih projekata unapređenja sposobnosti cijelih Oružanih snaga jer slični projekti nas čekaju i za Kopnenu vojsku i za Mornaricu. Nadam se da će i ostali projekti ići istim tempom po planu kao što ide i ovaj projekt, bez kašnjenja, baš onako kako smo očekivali“.

Krajem ove godine Hrvatska bi u vlasništvo trebala zaprimiti još 3 aviona, još 4 sljedeće godine, te posljednja 4 – 2025. Iako je potpredsjednik Medved najavio skoro pristizanje borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, Jutarnji list tvrdi da se to neće dogoditi sve do svibnja sljedeće godine, kada će iz Francuske u Hrvatsku preletjeti prvih 6 aviona, dok bi drugih 6 trebalo stići u Hrvatsku godinu dana kasnije.

Istodobno, Francuska mora obnoviti vlastitu flotu borbenih aviona. Prema pisanju Le journal de l’aviation, u prosincu prošle godine nastavljene su isporuke novih Rafalea francuskih Zračnim i svemirskim snagama u sklopu tranše 4T2 – 40 zrakoplova, uključujući i 12 koji trebaju zamijeniti Rafale prodane Hrvatskoj. Do kraja ove godine, odnosno u naredna 3 mjeseca, mora se ugovoriti kupovina još 42 aviona Rafale iz tranše 5, predviđenih u Zakonu o vojnom programu za razdoblje 2024.-2030. (La loi de programmation militaire – LPM).

 

*Photo: MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.