Počela obuka pripadnika HRZ u Francuskoj

 

Dok je za Ministarstvo obrane RH zadnje vrijeme skoro svaki zarez i udah zraka klasificiran i nije za javnost, ostaje nam neke vijesti o vlastitim Oružanim snagama, njihovim aktivnostima, vježbama i obukama čitati iz inozemnih izvora. Tako je još 14. studenog Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj objavilo kratku vijest o provedenoj obuci francuskog jezika za pripadnike HRZ-a.

„Nakon potpisivanja strateškog partnerstva Francuske i Hrvatske u studenom 2021., vojni izaslanik pri Veleposlanstvu Francuske u Zagrebu organizirao je zajedno sa svojim hrvatskim kolegama jezičnu obuku za prvu skupinu vojnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja će uskoro krenuti u Francusku. U partnerstvu DCSD-a i udruge AGIR, ova preliminarna obuka povjerena je umirovljenom učitelju g. Rolandu Cremi. Cilj je upoznavanje francuskog jezika, koristeći FLE metode (Tendances i En avant) i dokumente u slobodnom pristupu. U petak, 04. studenog g. Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, uručio je svjedodžbe hrvatskim polaznicima”,

stoji u notici na web-stranici francuskog veleposlanstva. Naravno, nema tu ni traga objašnjenju da li se ta obuka provodi u Središtu za strane jezike „Katarina Zrinska” pri Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” – koje se inače redovito bavi i stručnim poučavanjem francuskog jezika za pripadnike OS RH – ili negdje kompletno izvan tog okvira.

Kako izgleda, to je bio uvod u aktivnost o kojoj je Ministarstvo obrane priopćilo tog istog 14. studenog – slanje prvih pripadnika HRZ na obuku u Francusku. Naime, „Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja”. Prema MORH-u, to je početak postupka u kojem će oko 90 raznih hrvatskih specijalista pod okriljem Francuskog ratnog zrakoplovstva i tvrtke proizvođača aviona stjecati vještine potrebne za operativnu uporabu aviona Rafale.

Potvrda svega toga stigla je jučer, 22. studenog 2022. godine, kada je na Twitter računu francuskih Zračnih i svemirskih snaga objavljena kratka, ali za Hrvatsku vrlo zanimljiva vijest popraćena slikovnim materijalom:

„U Zrakoplovnoj bazi Mont-de-Marsan započela je obuka hrvatskog osoblja za mehaničare. U 2023. prva 3 pilota završit će svoju obuku u Zračnim i svemirskim snagama (AAE). Zrakoplovne baze Mont-de-Marsan, Saint-Dizier i Cognac bit će baze-domaćini za za ovu obuku”.

Ovo je prva grupa pripadnika HRZ-a koji su otišli na obuku u Francusku – početak obuke u studenom ove godine za tehničare i inženjere najavio je ministar obrane Mario Banožić još u svibnju ove godine, najavivši pritom i odlazak na obuku prve grupe pilota početkom 2023. Prvu grupu, prema postojećem planu, činit će aktualni piloti na avionima MiG-21, dok bi piloti HRZ-a bez iskustva na nadzvučnim avionima trebali krenuti za Francusku nešto kasnije, ali i ostati duže na obuci.

U međuvremenu su i francuski partneri pripremali teren za posao s Hrvatskom. Kako smo već pisali na portalu Obris.org, Dassault Aviation je početkom svibnja raspisao natječaj za radno mjesto glavnog referenta za tehniku prvenstveno u sklopu programa Rafale CRO, ali i Rafale UAE. Kako se čini, navale za to mjesto baš i nije bilo, pa je 30. srpnja ponovno objavljen natječaj za isto radno mjesto. Ovoga puta izgleda da je bilo više sreće. Jednako tako, Dassault Aviation nedavno je odabrao i osobu koja će voditi program obuke hrvatskih pilota. Kako neslužbeno saznajemo, radi se o nedavno umirovljenom, ali renomiranom pilotu na borbenim avionima Rafale koji bi za svoje hrvatske kolege trebao osmisliti i provesti obuku. Zbog određenih problema, kako u francuskim Zračnim snagama, tako i s iskustvom naših pilota, većina obuke će se navodno provesti pod okriljem Dasaulta, a ne samih Zračnih i svemirskih snaga.

O dijelu problema koji muče francuske pilote govorilo se u parlamentarnoj raspravi u srpnju ove godine. Tada je general Frédéric Parisot, zamjenik zapovjednika Zračnih i svemirskih snaga, izrazio bojazan zbog smanjenja broja letnih sati francuskih pilota, a što je navodno uzrokovano prodajom aviona Rafale u Grčku i Hrvatsku, kao i povlačenjem Miragea 2000C. Parlamentarni zastupnik Frank Giletti iz krajnje desne stranke Rassemblement National, koji je ujedno tajnik parlamentarnog Odbora za narodnu obranu i oružane snage, te izvjestitelj za utrošak sredstava za Zračne i svemirske snage u sljedećoj godini, od francuskog Ministarstva obrane, odnosno Oružanih snaga, zatražio je konkretne brojke i zaključio da će se zračna aktivnost po pilotu smanjiti za borbeno i transportno zrakoplovstvo u 2023.”, te da ovakva situacija djelomično proizlazi iz prodaje/izvoza Rafalea u Hrvatsku, što ograničava broj dostupnih aparata i proizvodni kapaciteti letnih sati”. Dok su ove godine borbeni piloti iz sastava AAE letjeli 162 sata, sljedeće godine se predviđa prikupljanje nešto manjih 147 sati. To je, prema zastupniku Gilettiju, nedovoljno i štetno, budući da trenutni strateški kontekst zahtijeva pojačanu operativnu pripremu“, dok posljednji angažmani, kao npr. u Sahelu ili Levantu, „jedva mobiliziraju vještine potrebne u borbi visokog intenziteta, tako da se one mogu steći samo kroz obuku”.

 

*Photo: Armée de l’air et de l’espace, osim prve – Veleposlanstvo FR u RH/MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.