Ugovora o Rafaleima nema za “treće strane”

 

Predsjednik RH Zoran Milanović jučer je pokrenuo ovogodišnju „paljbu“ po Ministarstvu obrane i prije svega po njegovom čelnom čovjeku Mariju Banožiću. Među ostalim, Milanović je podsjetio da još uvijek nije dobio ugovor o kupovini borbenih aviona Rafale, kojeg je službeno zatražio od Vlade 22. prosinca 2021. godine. Uvid u ugovor zatražio je i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, a odgovor kojeg je njemu uputilo Ministarstvo obrane RH je, smatra Milanović, skandalozan. Iako je Vijeće za obranu, čiji su članovi i Vidović i Milanović, nakon prezentacije dalo zeleno svjetlo, ondje nije bilo mjesta za analizu, kaže Milanović, jer se nije imalo što analizirati:

„Zašto se nije analiziralo? Zato što se nije imalo što analizirati jer je nakon toga tek započeo direktan i diskrecijski postupak pregovora pa se nije ni moglo analizirati. Dakle, odgovor je da moraju pitat Francuze za dopuštenje, i to Bane mora pitat Dassault … za milijardu i 200 milijuna hrvatskih… To je odgovorio Odboru za obranu. I rekao je da kad god se uključuje treća strana – ponovit ću: treća strana – dakle Hrvatski sabor je treća strana – on mora pitat suglasnost Francuze… Kak se to zove? Mislim, to je vrsta manipulacije… Treća strana! Dakle, Hrvatski sabor je treća strana. Što je vrhovni zapovjednik? Što sam ja? Mislim, ja odgovaram prema Ustavu za obranu i cjelovitost države. Bar… Mislim, ono…postoji nekakva presumirana, ono, obaveza ili, ne znam… Ja bih čak da sam ministar – nisam – imao potrebu dio odgovornosti podijeliti, ne?! Koji da ja sad zaključak iz toga izvučem? Dakle, ja sam zatražio od Plenkovića prije mjesec dana – ništa! Istovremeno, šalje mi nekakve prijedloge za produljenje mandata nekim zapovjednicima … Niti da pita, niti da se konzultira … pa di je naučen takav modus operandi? Di se to naučilo? U kojoj školi? U kojem partijskom vrtiću? Mislim, ono, gdje?“.

Milanović je najavio da će pričekati još par dana, a onda – tko zna.

Saborski Odbor za obranu još je 15. prosinca 2021. godine – dakle, tjedan dana prije predsjednika Milanovića – od Ministarstva obrane zatražio da mu se dostavi primjerak Ugovora o kupnji borbenih zrakoplova Rafale „kako bi članovi Odbora, uz dosljednu primjenu Zakona o tajnosti podataka, imali mogućnost uvida u Ugovor“. Taj saborski Zahtjev bio je u MORH otposlan nepunih tjedan dana nakon što je ministar obrane Mario Banožić zajedno s načelnikom Sektora za naoružanje, brigadirom Davorom Tretinjakom, došao pred Odbor na popravni ispit. Naime, u četvrtak, 9. prosinca 2021., Banožić i Tretinjak pozvani su da članovima Odbora pojasne otkud se pojavila razlika u cijenu od čak 200 milijuna u odnosu na 999 milijuna eura vrijednosti posla, koliko je u svibnju 2021. objavio premijer Plenković. Nakon te sjednice Odbora za obranu, put MORH-a je 15. prosinca poslan zahtjev za uvid u ugovor, a odgovor ministra obrane stigao je 28. prosinca.

„U skladu s odredbama Tehničkog dogovora između ministra obrane Francuske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u ime Republike Hrvatske o kupnji aviona Rafale i povezanog oružnog sustava koje kupuje Republika Hrvatska za bilo kakvo davanje na uvid ili otkrivanje podataka trećoj strani Ministarstvo obrane mora zatražiti pisano odobrenje od francuskog Ministarstva obrane.

Predmetni komercijalni ugovori o kupnji borbenih zrakoplova Rafale i povezanog oružnog sustava između Ministarstva obrane i francuskih tvrtki su klasificirani i kao takvi se ne mog umnožavati i distribuirati te sadrže odredbe kojima je predviđeno da se podaci iz tih ugovora ne smiju prenijeti niti otkrivati trećoj strani bez prethodnog pisanog odobrenja druge stranke.

Nakon što pribavimo potrebne prethodne suglasnosti od francuskog Ministarstva obrane i navedenih tvrtki možete u skladu s odredbama članka 20. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/07 i 86/12) izvršiti uvid u predmetni Tehnički dogovor i navedene ugovore u prostorijama Ministarstva obrane“.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović za portal Obris.org kaže kako je nemalo iznenađen ovim odgovorom ministra Banožića:

„Ovakav odgovor ministra nikako nisam očekivao. Rukovodio sam se dosadašnjom dobrom suradnjom i pokazanom dobrom voljom zastupnika članova Odbora i mojom osobnom u Odboru za obranu, kao i time da Odbor doista funkcionira najbolje moguće i svakako u interesu OS RH i građana Republike Hrvatske. Naglašavam, sve bitne odluke, a i veliku većinu manje bitnih, podržali smo jednoglasno, pa i onu o kupnji zrakoplova. Vjerujem da će i nabava Bradleya naići na debelu podršku, ako takav upit ikad dođe u Odbor za obranu. Jasno da ima i kritičkih tonova, ali ne vjerujem da bi to u demokratskom ozračju moglo, a posebno ne bi trebalo, utjecati na ovakav stav prema Odboru. Ovdje se radi o minorizaciji Sabora RH jer, pobogu, kakva je Sabor treća strana MORH-u i Vladi RH?! Tko im je druga, a tko prva?! Ima li nešto što mi ne znamo? Tim više jer sam osobno u više navrata javno podržao kupnju zrakoplova, jer sam u funkciji predsjednika Odbora izašao s ministrom pred javnost kada su se pojavile sumnje u postupak i podržao ono što je prezentirano na Odboru u vezi s kupnjom VBA. Odbor za obranu jest, između ostalog, tijelo građanske, civilne kontrole nad MORH-om i ovakvo obrazloženje ministra je nečuveno! Da pita drugu državu o tome kako će predati ugovor vlastitim državnim dužnosnicima u skladu sa zakonima države u čijoj je vladi ministar!“.

Dakle, za Ministarstvo obrane RH, dio izvršne vlasti u Hrvatskoj, matično nadležni odbor Hrvatskog sabora (zakonodavne vlasti u Hrvatskoj) predstavlja „treću stranu“ u poslu koji je sklopljen međudržavno – između Hrvatske i Francuske. Po istoj toj logici valjda onda ni hrvatski sudovi (sudska vlast u Hrvatskoj) nikad ne bi mogli bez izričite dozvole stranaca preispitivati išta u tim i takvim ugovorima, budući bi i oni bili „treća strana“ za MORH i Vladu RH. Ovakvo jedinstveno pravno gledanje, nadasve zgodno za prikrivanje potencijalne korupcije u svim poslovima RH s bilo kojim stranim akterom, do sada u Lijepoj našoj nije viđeno.

Klasificirano zauvijek ??

Predsjednik Milanović u nekoliko je navrata najavio da će objaviti ugovor ako ga dobije, kao i to da je ugovor sklopljen mimo admirala Roberta Hranja, načelnika GS OS RH i supredsjedatelja Vladinog Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA. S druge strane, premijer Plenković i njegov šef Ureda, Zvonimir Frka-Petešić, ujedno drugi supredsjedatelj spomenutog Međuresornog povjerenstva, višekratno su izjavljivali kako nikada neće objaviti spomenuti ugovor. Ministar obrane Mario Banožić tu se čak postavio kao branitelj francuskih interesa:

 „(…) niti jedan detalj … u ovih 15 mjeseci, otkako je natječaj bio otvoren do trenutka donošenja konačne odluke, nije izašao vani. Te iste zemlje, koje su se kod nas kandidirale kao ponuditelji višenamjenskog borbenog aviona, javit će se u nekakvim drugim zemljama. Zašto otkrivati detalje ugovora“,

pitao se Banožić 14. prosinca, jedan dan prije nego mu je predsjednik saborskog Odbora za obranu uputio zahtjev za uvid u ugovor. U RTL-ovom središnjem dnevniku 18. prosinca Banožić je mrtav-hladan izgovorio laž o grčkom ugovoru koji se proteklih tjedana spominjao kao uzor kako bi i Hrvatska trebala postupiti. U javljanju iz Vinkovaca Banožić je komentirao zahtjev Zorana Milanovića da pokaže ugovor o kupovini Rafalea:

Franko Vidović i Mario Banožić – kad Sabor postane treća strana

„Ugovor je… On može doć’ vidjet, dobit na uvid, ali isto tako je već taj ugovor… odnosno sve pojedinosti iz samog procesa nabave dobio i kroz studiju izvodljivosti koja je bila prezentirana i njemu, isto tako i Odboru za zakonodavstvo. Moram prije svega naglasiti da niti jedna država nije objavila ugovor, pa to neće činiti Hrvatska. Iako se pojavila lažna informacijama u vijestima da je to učinila Grčka, Grčka to nije učinila nego Grčka je imala u javnosti prezentirane dijelove, odnosno draftove nacrta ugovora koje je Republika Hrvatska isto tako imala prije 6-7 mjeseci. Upravo ti dijelovi ugovora nisu govorili apsolutno ništa niti o količinama naoružanja, niti o vrstama naoružanja jer kome je u interesu prikazati što bi to imala hrvatska vojska. Grčka je upravo te dijelove ugovora objavila zato što je imala totalno jednu drugačiju procedure, proceduru koja nije bila kao javni poziv kroz natječaj kao što je to činila Republika Hrvatska nego su to činili direktnom pogodbom i onda su morali i zbog parlamenta, parlamentarne procedure – opet naglasit ću, objaviti dijelove ugovora, ali ti dijelovi apsolutno ništa ne govore po pitanju cijena, količina i onoga što je uistinu nabavljeno“.

Nacrt grčkog ugovora objavljen je u Vladinom službenom listu prije sklapanja posla

Istine radi, treba reći da je grčka Vlada uistinu objavila draft, odnosno nacrt ugovora o kupovini Rafale. No taj dokument objavljen je u Vladinom službenom listu 15. siječnja 2021., dan nakon što je nabava Rafalea raspravljena i izglasana u grčkom parlamentu, i status nacrta imao je sve do svečanog potpisivanja 25. siječnja prošle godine. Banožićeva interpretacija da je to tamo neki nacrt, koji se onda valjda i mijenjao, je potpuno netočna i neistinita. Nakon što je prošao parlamentarnu procedure, nacrt ugovora pretočen je u zakon koji sadrži (1) odobrenje nacrta ugovora za nabavu borbenih zrakoplova; (2) odobrenje nacrta ugovora za naknadnu podršku borbenih zrakoplova tipa Rafale, (3) odobrenje nacrta ugovora o opskrbi i naoružanju za borbene zrakoplove Rafale, (4) ostale aranžmane, te (5) stupanje na snagu. Dokument kroz ukupno 120 stranica precizira posao kupovine 6 novih i 12 rabljenih aviona Rafale, te pripadajuću robu i usluge, posao sklopljen komercijalno između Ministarstva narodne obrane Helenske Republike i tvrtke Dassault Aviation. Ono što Grčka nije objavila su aneksi između njihovog Ministarstva obrane s tvrtkama MBDA, Thales DMS France i Safran Aircraft Engines.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.