MiG-ovi u Zemuniku, Rafale B CRO u zraku

 

Zaključno s jučerašnjim danom, završeno je privremeno prebaziranje eskadrile nadzvučnih aviona MiG-21 iz Zagreba u Zadar. Kako navodi Zadarski portal, radi se o sedam operativnih zrakoplova iz 191. Eskadrile lovačkih aviona koji su privremeno premješteni u 93. Krilo HRZ-a u Zemuniku radi infrastrukturnih radova u njihovoj matičnoj bazi na Plesu. Iako prema nekim drugim izvorima brojno stanje prebaziranih letjelica varira, te se spominje samo tri MiG-a za sada u Zadru – ostala je nedvojbena svrha ovog poteza:

Jedan od 2 MiG-a s Memorijala za Rudolfa Perešina (Photo: MORH/T.Brandt)

„U Vojarni ‘pukovnik Marko Živković’ na Plesu u tijeku izgradnja novih građevina, prilagodba postojećih građevina i prometnih površina, tehnička zaštita te opremanje građevina za  višenamjenski borbeni avion Rafale. U tijeku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji hangara za održavanje aviona, skladišta pričuvnih dijelova, hangara za održavanje motora te hangara za smještaj aviona“,

odgovorilo je Ministarstvo obrane RH Zadarskom portalu.

Prema ranijim izjavama ministra obrane Marija Banožića, planovi predviđaju da radovi budu gotovi početkom godine, kako bi sve bilo spremno za prihvat prvih Rafalea u hrvatsku zračnu luku koja ima najgušći redovni promet na svojoj jednoj pisti, te druga građevinska uska grla u svojoj ukupnoj strukturi.

No, ovakvo privremeno prebaziranje eskadrile nije ništa neobično, slično su 2019. godine napravili i naši susjedi Mađari privremeno relociravši  avione JAS-39 Gripen iz njihove matične 59. Zrakoplovne baze u Kecskemétu put Zrakoplovne baze Pápa.

Hrvatski Rafale B (Photo: Jochem Manders)

No kad su  francusko-hrvatski Rafalei u pitanju, i tu ima novosti. Nizozemski portal Scramble.nl objavio je danas fotografiju borbenog aviona Dassault Rafale B s hrvatskim oznakama u letu. Kako se navodi u kratkom tekstu, prvi hrvatski Dassault Rafale B fotografiran je prilikom slijetanja u bazu Aérienne (BA) 113 Saint-Dizier, uz napomenu kako će se ovaj novi hrvatski lovac najvjerojatnije koristiti za obuku budućih pilota u spomenutoj francuskoj borbeno-školskoj zrakoplovnoj bazi: „Zrakoplov, serijske oznake 171, jedan je od dva lovca Rafale B koje je naručila hrvatska Vlada“. Iako nije do kraja jasno koji su to sve francuski borbeni avioni Rafale (s kojim službenim oznakama) prebačeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Scramble.nl spominje dva dvosjeda s bivšim francuskim službenim brojevima 315 i 318, pod kojima su letjeli u francuskom Ratnom zrakoplovstvu – a sada nose hrvatske oznake.

 

Prvi zabilježeni let hrvatskog Rafalea dvosjeda u bazi 113 Saint-Dizier:

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.