O “hrvatskim” avionima Rafale iz francuskih izvora

 

Rasprava o državnom proračunu za 2022. godinu nije na repertoaru samo hrvatskog parlamenta, već se njome tijekom čitavog ovog tjedna bavi i francuska Nacionalna skupština. Dok je obrambeni dio francuskog proračuna na rasporedu plenarne sjednice bio jučer, 26. listopada, za Hrvatsku je tu posebno zanimljivo postupanje francuskog parlamentarnog Odbora za obranu i nacionalne Oružane snage. Naime, francuski Odbor za obranu je svoje razmatranje budućeg proračuna proveo nakon uvida u niz specijaliziranih izvješća koja su sastavili pojedini imenovani članovi Odbora. Konkretno, napravljena su izvješća za teme: (1) okoliš i nadolazeća obrambena politika, (2) združena potpora i logistika, (3) spremnost i korištenje snaga: kopnene snage, (4) spremnost i korištenje snaga: Mornarica, (5) spremnost i korištenje snaga: Zrakoplovstvo, te konačno (6) oprema za snage odvraćanja. Svako od tih izvješća bilo je djelo pojedinog zaduženog izvjestitelja iz redova parlamentarnih zastupnika, članova Odbora – što je praksa kakva je u Hrvatskome saboru potpuno nezamisliva.

Od svega ovoga, za hrvatsku javnost posebno je zanimljiva zrakoplovna tema (5), kojoj je izvjestitelj bio Jean-Jacques Ferrara, zastupnik stranke Les Republicains (Republikanci) s izborne jedinice na jugu Korzike. On je svoje izvješće nazvano “Préparation et emploi des forces: Air” sastavio temeljem upitnika razaslanih ovoga ljeta na niz službenih adresa, za koje su mu svi traženi odgovori bili dostavljeni do 10. listopada 2021., te što je onda bilo dopunjeno odborskim saslušanjem načelnika Stožera francuskih Zračnih i svemirskih snaga, generala Stephane Millea, održanim 14. listopada ove godine. Pri izradi svog dokumenta, izvjestitelj Ferrara obavio je ukupno 11 razgovora s dužnosnicima iz francuskih Oružanih snaga i Zrakoplovstva, te relevantnih velikih poduzeća obrambene industrije, a osim posjeta u 3 domaća vojna kompleksa, Ferrara je otišao i u francusku bazu u Djibutiju, gdje je razgovarao s nizom stranih dužnosnika i francuskih operativnih zapovjednika. Konkretno izvješće o stanju zrakoplovnih resursa u svjetlu predstojećeg državnog proračuna za 2022. godinu predstavljeno je Odboru za obranu francuskog parlamenta na njegovoj sjednici u srijedu, 20. listopada ove godine.

Raspravaljajući u svom dokumentu o operacijama, sposobnostima, misijama i opremanju francuskog Zrakoplovstva, izvjestitelj Ferrara posebno se pozabavio učinkom učestalih operacija na operativnu spremnost Zrakoplovstva, te izazovima modernizacije ovu granu Oružanih snaga, da bi potom svrnuo pažnju i na tri zasebne točke: (1) kadrovska pitanja (obuka te zadržavanje zrakoplovnih kadrova), (2) pitanje kompenzacije zrakoplovnih resursa uslijed procvata vojnog izvoza, te (3) opću spremnost francuskog Zrakoplovstva za buduće izazove. Naravno, pri svemu ovome, Hrvatska se posebno spominje na više mjesta po pitanju francuskog obrambenog izvoza.

Izvozni uspjesi po pitanju borbenih aviona Dassault Rafale itekako se održavaju na raspoloživost letjelica za same francuske snage, budući da su i Grčka i Hrvatska svoj interes usmjerile prema rabljenim francuskim avionima iz fonda francuskog Zrakoplovstva. Radi se ovdje o ukupno 24 rabljene letjelice – 12 za Hrvatsku i 12 za Grčku – izdvojenih iz ukupnog francuskog fonda od 102 aviona Rafale. Pri tome, dva puta po 2 dvosjeda (Rafale B) bit će izuzeta iz redova 4. lovačkog krila (4Escadre de Chasse) stacioniranog u mjestu Saint-Dizier, dok će dva puta po 10 jednosjeda (Rafale C) biti izuzeti iz 30. lovačkog krila (30Escadre de Chasse) stacioniranog u mjestu Mont-de-Marsan. Ove godine je izdvojeno prvih 6 za Grčku, a još po 6 za Grčku i Hrvatsku trebalo bi biti izuzeto tijekom 2023. godine. Preostalih 6 zrakoplova Rafale za Hrvatsku bilo bi potom na redu za izdvajanje 2024. godine, do kada se u francuskim Oružanim snagama očekuje i njihova nadoknada novim letjelicama tranše 4T2. Naravno, točna kompenzacija kvote letjelica za Hrvatsku još je ponešto neizvjesna s obzirom da kupoprodajni ugovor nije potpisan – potvrda narudžbe zamjenskih letjelica za Hrvatsku trebala bi biti dobivena do kraja ove godine, a francusko parlamentarno izvješće spominje da se na to “čvrsto računa”, iako bi time francuski fond aviona Rafale do kraja 2025. trebao sadržavati njih 117 umjesto 129, koliko se predviđalo prijašnjim strateškim planovima. Napomenimo pri tome kako narudžba zamjenskih aviona Rafale temeljem posla s Hrvatskom još ostaje upitna, dok je ona za Grčku provedena s isporukom koja se očekuje 2025. godine (faza 4T+).

Obuka na simulatoru za katapultiranje pilota

Pa ipak, već sada se može reći da bi poslovi i za Grčku i za Hrvatsku u sebi sadržavali i komponentu obuke pilota, gdje je iskazan francuski kapacitet obuke stranog osoblja od 4 do 6 pilota na godinu, između 2021. i 2024. Na izričit upit izvjestitelja, general Lavigne, svojedobno načelnik Stožera francuskog Zrakoplovstva, spomenuo je kako se pri svemu tome Francuska ograničava na obuku samo manjeg dijela potrebnog stranog ljudstva – pilota, mehaničara, specijalista za sustave elektroničkog ratovanja, vatrogasaca – da bi se onda zbog vlastitih ograničenja u provedbi takvih obuka posao predavao poduzeću Dassault Aviation. Konkretno, ovdje je rečeno da bi se Hrvatskoj osigurala obuka 12 pilota, dok je obuka pilota za Grčku već okončana.

Ovakva izdvajanja rabljenih letjelica navodno će utjecati i na dostupnost pojedine specijalizirane opreme u francuskim snagama. No dok se za grčke avione Rafale spominje da su opremljeni AESA radarima, za letjelice namijenjene Hrvatskoj izričito se kaže da to kod njih nije slučaj, što bi ukazivalo da će one imati PESA radare. Iz rada izvjestitelja Ferrare proizlazi i da Francuska planira dio prihoda od prodaje aviona Rafale Hrvatskoj reinvestirati u pribavljanje dodatne zrakoplovne opreme za vlastite snage – AESA radara, raznih podvjesnih kontejnera, te frontalne opto-elektroničke opreme.

U raspravi o ovom izvješću izvjestitelj je istaknuo i pitanje vremenskog rasporeda kompenzacije za 12 rabljenih letjelica za koje se zanima Hrvatska. Njegovu zabrinutost ovdje su potaknule nedavne izjave ministrice obrane Florence Parli, iznesene nedavno pred francuskim Senatom, koje su unapređenje domaće flote aviona Rafale direktno povezale s prihodima od potencijalne prodaje Hrvatskoj.

Konačno, nakon provedene rasprave o ovom izvješću, kao i o nizu amandmana, predsjednik Odbora za obranu Francoise Dumas spomenuo je da će čitava ova tema završiti na plenarnoj sjednici francuske Nacionalne skupštine u popodnevnim satima utorka, 26. listopada.

I na kraju nešto što se nije moglo iščitati iz francuskih izvora – danas, 27. listopada 2021. godine, hrvatski premijer Plenković, podnoseći u Hrvatskom saboru izvještaj o radu Vlade – najavio je da će francuski predsjednik Macron posjetiti Hrvatsku sljedećeg mjeseca u sklopu svoje europske turneje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.