MORH: preuzimamo samo ispravne MiG-ove

 

Ministarstvo obrane RH priopćenjem se oglasilo povodom napisa u Jutarnjem listu o problemima MiG-ova došlih s remonta iz Ukrajine. Unatrag gotovo 3 mjeseca, u RH stiglo je iz Ukrajine 7 MiG-ova , od čega je tek jedan preuzet od strane OS RH i MORH-a. Kod ostalih su se prilikom testnih letova pokazala odstupanja na radaru, curenje goriva iz spremnika, te neispravnost sustava za identifikaciju neprijateljskog aviona. Iako ukrajinski inženjeri koji su iz Odese stigli u Zagreb tvrde da su zrakoplovi ispravni, što potvrđuju dobrim rezultatima na zemlji, testni piloti HRZ-a upozoravaju na neispravnost pojedinih uređaja, zbog čega OS RH ne žele preuzeti tzv. jemenske zrakoplove. Jutarnji list navodi da su se iz Ukrajine vratila i dva dvosjeda iz sastava HRZ i PZO, na kojima nisu uočeni nikakvi problemi, no ni oni nisu spremni za primopredaju jer su se s njih skidali uređaji i stavljali u „jemenske“ zrakoplove kako bi se ustanovio izvor problema.

U priopćenju Ministarstva obrane potvrđuju se problemi i određeni nedostaci na zrakoplovima pristiglim iz Ukrajine, te se ponovno napominje kako će MORH za svaki pojedinačni zrakoplov obračunati ugovorene penale zbog kašnjenja u isporuci. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti:

„Ministarstvo obrane RH će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa Mig-21, zrakoplove od ukrajinske strane u potpunosti preuzeti tek po dovršetku svih ispitivanja i otklanjanju uočenih nedostataka. Za kašnjenje u isporuci bit će, za svaki pojedinačni zrakoplov, obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova – Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.
Od ugovorenih ukupno 12 borbenih zrakoplova, njih je sedam dosad pristiglo u Republiku Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda, tzv. „kockice“ i pet kupljenih od ukrajinske strane),  od kojih je jedan zrakoplov Ministarstvo obrane preuzelo i uvelo u operativnu uporabu u OS RH. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi koji se, prema ugovoru, nisu obavljali u Odesi, već su i bili planirani u Republici Hrvatskoj (probni letovi pri nadzvučnim brzinama te ispitivanje radarskog sustava).

Na otklanjanju uočenih nedostataka uključeni su i dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi na čelu s njihovim šefom testnih pilota koji su također ovih dana došli u Hrvatsku, a rade temeljem rezultata testiranja koje provode stručnjaci i probni piloti iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).
Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci odnosno 200 sati naleta.
Ministarstvo obrane je očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega MORH izražava nezadovoljstvo. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a Ministarstvo obrane neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.