Sapunica MiG-21 se nastavlja

 

Na prvi pogled, ovotjedna srijeda naznačila je svojevrsno podizanje magle po pitanju stanja i povratka u Hrvatsku borbenih zrakoplova MiG-21, koji su krajem prošle godine otposlani na remont u Ukrajinu. Konkretno, na saborskome Odboru za obranu, koji je u rane popodnevne sate u srijedu, 12. ožujka, zasjedao o prijedlogu rebalansa državnog proračuna za tekuću, 2014. godinu – čulo se ponešto i o stanju strateških projekata Ministarstva obrane – pa tako i o remontu MiG-ova. Na ovu, u posljednje vrijeme javnosti prilično zanimljivu temu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra mirnim je tonom najavila moguću prijelomnicu:

 

“… Upravo je danas pomoćnik ministra za obranu otišao u Odesu vidjeti – jer smo dobili informaciju, da ovo što javnost cijelo vrijeme pita: ‘Koji su razlozi da remont MiG-ova kasni?’ – a razlozi su uistinu tehničke prirode, nije riječ o političkoj situaciji u Ukrajini, nego je riječ o tehničkoj prirodi… Znači, o tome da komunikacijska oprema od Čeha, koja je ugrađena sada na MiG-ove 21… ne pokazuje dobre… nema dobre pokazatelje, u trenutku kad se MiG digne na određenu visinu. Dobili smo informaciju da je riječ o nečemu… vi, koji se više razumijete u to nego ja… o uređaju koji se zove ‘žiroskop’ – da su otklonjeni nedostaci. On je upravo danas otišao, informaciju ćemo imati u petak. I, ukoliko bi ti rezultati novi… onda bi naši probni piloti otišli idući tjedan izvršiti letenje – da se vidi… da bi prvih pet MiG-ova, koji su spremni, a imaju tu komunikacijsku grešku, mogli doći u Republiku Hrvatsku. Znači, na tom projektu, isto tako, ostajemo“.

———————–

———————–
No poučeni dosadašnjim iskustvom – ovu smo informaciju odlučili dodatno provjeriti danas, u petak 14. ožujka, ne bi li mogli onda i pouzdanije izvijestiti po pitanju rješenja sage o “hrvatskim avionima zarobljenima na remontu u Ukrajini”. Tu su onda počele ograde. Kao prvo, glasnogovornica MORH-a Ana Bulić hrvatske je medije danas kratko izvijestila: “Ako stručno izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Ministarstva obrane (MORH), koje je prekjučer otputovalo u Odesu, zaključi da su riješeni svi tehnički problemi s remontom i modernizacijom borbenih zrakoplova MiG 21, idući tjedan probni pilot i tehničari otputovat će u Ukrajinu i testirati zrakoplove” – dakle, postoji mogućnost rješenja problema. A odgovor MORH-a na naš današnji izričit upit bio je još suzdržaniji. U njemu se tvrdi: “MORH jos uvijek nema službenu potvrdu da su nedostaci na navigacijskoj opremi u potpunosti otklonjeni“.

Dakle, za sada ostaje kao činjenica tek da je 12. ožujka put Ukrajine krenulo izaslanstvo Ministarstva obrane RH – sastavljeno od Viktora Koprivnjaka, pomoćnika ministra obrane za materijalne resurse i brigadira Darka Pintarića, načelnika Sektora za naoružanje. Oni bi se u Hrvatsku trebali vratiti tijekom idućih dan ili dva. Ako delegacija tijekom svog službenog boravka u Ukrajini dobije mjerodavna jamstva da je sve u redu, i da su donedavno prisutni tehnički nedostatci otklonjeni – o tome će pomoćnik ministra Koprivnjak izvijestiti ministra Kotromanovića, a put Odese će krenuti hrvatski tim tehničara, predvođen testnim pilotom brigadirom Ivanom Selakom. Tih će dvojica ili trojica stručnjaka u Remontnom zavodu u Odessi obaviti testne letove, i kompletno provjeriti stanje zrakoplova. Ako i kada testovi pokažu da su problemi riješeni, tako provjereni zrakoplovi vratit će se u Hrvatsku. Usprkos naznaka o kraju problema (kakvih je do sada već bilo u nekoliko navrata) – još nije vrijeme za konačno zaklapanje ove priče.

Financiranje spomenutoga remonta

Nakon otklanjanja tehničkih problema, a onda i povratka borbenih zrakoplova u Hrvatsku – na red dolazi i podmirenje troškova ovog remonta te dokupa. O tome se također detaljnije moglo čuti u srijedu na Odboru za obranu. Kao prvo, načelno je stvar jasna – “Očekujemo da se remont MiG-ova u Ukrajini završi ove godine – jer ništa nije plaćeno – jer je zamišljeno plaćanje u fazama“, istaknula je Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane RH – potvrdivši time i nedavnu izjavu Oleksandra Levčenka, veleposlanika Ukrajine u RH. Tu je pažnja posebno bila skrenuta na interventnu preraspodjelu, koja je krajem prošle godine provedena u obrambenom proračunu – ne bi li se po kašnjenju remonta borbenih zrakoplova izbjegao gubitak na godišnjoj razini rezerviranih financijskih sredstava. Tom su se preraspodjelom najednom našla povezana dva velika strateška projekta – “remont MiG-ova” i opremanje već kupljenih “borbenih oklopnih vozila” Patria AMV. Naime:

Jedan od važnih i kapitalnih projekata Ministarstva obrane je projekt “Borbenog oklopnog vozila”… ukupno gledajući, smanjuje se za 51,3 milijuna kuna. I to na način da se iznos od 42,5 milijuna kuna preraspodjeljuje na aktivnost višenamjenskog borbenog aviona – to znači, na stavku remonta i nabave MiG-a-21. Obrazloženje za to vam je jednostavno – budući da pri kraju prošle godine, 2013., nije bio realiziran projekt MiG, pa su sredstva s remonta prebačena na plaćanje Đuri Đakoviću za nabavu oružnih stanica 12,7 – da bi se novac iskoristio na kraju financijske godine. Sada je iznos sredstava od 42,5 milijuna kuna takoreći vraćen na projekt MiG – koji je dvogodišnje financiranje, i koji očekujemo da će biti… i mora biti plaćen do kraja ove godine, u ukupnom iznosu od 138 milijuna kuna. Zbog ove preraspodjele – kad pogledate smanjenje i povećanje, zbog same preraspodjele – sam projekt BOV umanjen je za iznos od 8,8 milijuna kuna, koji se pretežno odnosi na nabavu komunikacijske opreme koja će se ugrađivati u borbeno oklopno vozilo… tako da nakon ovog smanjenja od 8,8 milijuna kuna na projektu BOV, na samom projektu za 2014. godinu ostaje – od 123, znači, 71,7 milijuna kuna“.

Pri tome, bit će zanimljivo podrobnije pratiti sam postupak plaćanja remonta i dokupa borbenih zrakoplova MiG-21, budući da je prilično izvjesno kako tu ima prostora za obračunavanje penala povodom kašnjenja čitave priče – što onda i sve prvotno predviđene cifre remontnih troškova itekako dovodi u pitanje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.