Treći MiG u postupku primopredaje

 

Nakon primanja u službu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prvog od lovaca MiG-21 moderniziranih u Ukrajini, a s obzirom na najavu danu početkom srpnja, vidljivo je omanje kašnjenje po pitanju Plana probnih letova za preostalih šest tako remontiranih MiG-ova koji su do sada pristigli u Hrvatsku. No, kako se MORH jučer pohvalio priopćenjem, do sada su u uporabu primljena ukupno dva zrakoplova, dok treći – samo što nije.

Naime, od ukupno sedam borbenih aviona, koliko ih je do sada stiglo s remonta te modernizacije u Ukrajini, dva su završila sa svim ispitivanjima i probnim letovima (prvo letjelica oznake 135, pa onda i 131), te su predani Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani na operativnu uporabu. Oba aviona MIG-21, koji su u operativnoj uporabi, svakodnevno provode letačke zadaće u sklopu NATO integriranog sustava nadzora i obrane zračnog prostora na području RH, priopćuje MORH.

Treći borbeni avion MiG-21 (letjelica oznake 133) završio je u petak, 25. srpnja 2014. godine, svoj zadnji ispitni let, koji je pokazao da je zrakoplov u potpunosti tehnički ispravan. U tijeku je postupak primopredaje kako bi se već slijedeći tjedan on dodijelio na operativnu uporabu u HRZ i PZO.

Proces testiranja ostalih borbenih aviona, uključujući i dvosjed MIG-21 UMD, popularnu “Kockicu” (letjelica oznake 165), i dalje se provodi, a ovih dana očekuje se i zadnje testiranje.

Do sada je u Hrvatskoj obavljeno ukupno 38 testnih letova kako bi se ispitala tehnička ispravnost remontiranih i moderniziranih borbenih zrakoplova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.