Delegacija HRZ na obuci pilota u Francuskoj

 

Kako smo već ranije primijetili, dok se iz Ministarstva obrane RH opća netransparentnost opravdava ili klasificiranim podacima ili “ratom u Ukrajini“, hrvatski partneri i saveznici nemaju tih problema. Iz tih se izvora danas saznaje i o nedavnom posjetu delegacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva francuskim kolegama. Kako navode iz Francuske, u hrvatskoj delegaciji koju je predvodio brigadir Željko Ninić, načelnik Operativnog odjela zapovjedništva HRZ (A3), bio je i nadzornik “programa Rafale” pri veleposlanstvu Republike Hrvatske u Francuskoj, a dočekali su ih brigadni general Vincent Coste, zapovjednik Zrakoplovne brigade lovačke avijacije (Brigade Aérienne de l’Aviation de Chasse – BAAC) te satnik Rameau iz BAAC Ureda za pripreme i evaluiranje.

Objavu Armee de l’Air et de l’Espace na društvenoj mreži Twitter prenosimo u cijelosti:

“2. svibnja hrvatska delegacija dočekana je u Zrakoplovnoj bazi 113 Saint-Dizier kako bi popratila obuku svoja prva 3 pilota na borbenim avionima Rafale. Sudjelovali su u pripremanju misije u realnim uvjetima, a svjedočili su i povratku s prve patrole jednog od ta tri pilota”.

Kako su na društvenoj mreži Facebook istaknuli iz francuskih Zračnih i svemirskih snaga, svrha posjeta je bila i upoznavanje s operativnom konverzijskom postrojbom ETR 3/4 “Aquitaine” u kojoj se obučavaju hrvatski piloti. Osim sudjelovanja u već spomenutoj pripremi misije te dočeku jednog od hrvatskih pilota, posjetitelji iz HRZ-a su odradili i sesiju na simulatorima.

Kako se napominje iz francuskog službenog izvora – obuka prva 3 hrvatska pilota trebala bi dovršiti u nadolazećim tjednima.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.