Piloti EBA-e na obuci u Njemačkoj

 

Veći dio ovoga tjedna, točnije od utorka 8. listopada pa do petka, 11. listopada, piloti Eskadrile borbenih aviona HRZ-a provode pilotski fiziološki trening i obuku u Centru za zrakoplovnu medicinu Njemačkog ratnog zrakoplovstva (Zentrum für Luft- und Raumfahrtmedizin der Luftwaffe). Točnije, piloti EBA-e otposlani su u Letački fiziološki centar Königsbrück (Das Flugphysiologische Trainingszentrum Königsbrück), nedaleko Dresdena u Saskoj, gdje sudjeluju na treningu i obuci koje u simuliranim, sigurnim i nadziranim uvjetima repliciraju djelovanje sila, atmosfere, zakona fizike i fizioloških promjena ljudskog tijela pri njihovom djelovanju. Na taj način piloti dobivaju uvid u simptome i reakcije svog tijela, te su u svom stvarnom okruženju – borbenom avionu – spremni brzo i precizno reagirati. Uz to, liječnici zrakoplovne medicine ondje potvrđuju fizičko i psihičko zdravlje pilota pri najvećim naporima.

Trening i obuka sastoje se od niza akademskih predavanja iz zrakoplovne fizike, zrakoplovne medicine i zrakoplovne psihologije te praktične primjene, uvježbavanja i testiranja borbenih pilota u gravitacijskoj centrifugi, simulatorima leta, dezorijentaciji, te u hipobaričnoj barokomori uz tjelesne pripreme u „zrakoplovnoj teretani“. Kroz treninge i testiranja potvrđena je fiziološka spremnost hrvatskih borbenih pilota za letenje na sadašnjem borbenom avionu HRZ-a, kao i na bilo kojem budućem višenamjenskom borbenom avionu visokih performansi, objavilo je danas Ministarstvo obrane RH.

Voditelj treninga je bivši pilot Njemačkog ratnog zrakoplovstva, koji je svojedobno letio i na avionu MiG-21 te poznaje mogućnosti i potrebe hrvatskih borbenih pilota, sada i u budućnosti. Ovaj izuzetno važan i zahtjevan trening te obuka nastavak su višegodišnje suradnje Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske na polju zrakoplovne medicine.

Spomenuti centar Njemačkog ratnog zrakoplovstva u svjetskim razmjerima posjeduje najnaprednije sustave za letački fiziološki trening borbenih pilota, te na taj način sadašnjim i budućim hrvatskim borbenim pilotima pruža izuzetne mogućnosti za provjeru i treniranje njihove letačke spremnosti.

 

*Photo: HRZ

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.