Prvi piloti na obuci za Rafale

 

Kako je danas objavilo Ministarstvo obrane RH, prva grupa pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva otišla je u Francusku na obuku za Rafale.

„U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, u ponedjeljak 30. siječnja 2023. godine u Francusku Republiku upućeni su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućena je na obuku za avion Rafale u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu u trajanju od 15 mjeseci”,

stoji u priopćenju MORH-a, koje i nadalje u totalnoj konspirativi ne objavljuje niti jedno slovo više od toga. Pa će, kao i u slučaju početka obuke, trebati pričekati na objave francuskog Ratnog zrakoplovstva.

Francuski predsjednik Macron u Zagrebu i dio budućih pilota na Rafaleima (Photo: UPRH)

Kao što smo ranije objavili na portal Obris.org, u studenom prošle godine prva grupa zrakoplovno-tehničkog osoblja počela je s obukom održavanja borbenih aviona Dassault Rafale. Odlazak prve grupe pilota na obuku u skladu je s dosadašnjim najavama, a MORH u današnjem priopćenju kaže da će se postupno na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale”. Prema najavama koje su se do sada mogle čuti od premijera Plenkovića i ministra obrane Banožića, prvih 8 Rafalea trebalo bi stići u Hrvatsku do kraja 2024., a njima će upravljati piloti HRZ-a.

U prvoj grupi pilota na obuci trebao je biti i bojnik Ivan Lukan, koji  je nažalost teško ozlijeđen u padu MiG-a 21 početkom prosinca ove godine, te se trenutno oporavlja u Varaždinskim toplicama.

Dunja Bujan Šujster – orden viteza Nacionalnog reda za zasluge (Photo: Veleposlanstvo FR u RH)

U skladu s MORH-ovom konspirativnošću, dodajmo i da se iz francuskih izvora – konkretno od Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj – doznaje da je 11. siječnja u Parizu održan bilateralni strateški dijalog RH i Francuske u području obrane. Riječ je o godišnjim bilateralnim razgovorima kojima je cilj jačanje bilateralne suradnje u području obrane. Hrvatsku stranu predvodila je Dunja Bujan Šujster, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane RH. Tom prilikom je ravnateljica Bujan Šujster dobila i posebno francusko odlikovanje. Naime, njena francuska kolegica, Alice Rufo, glavna ravnateljica za međunarodne odnose i strategiju u Ministarstvu oružanih snaga Republike Francuske, odlikovala je Dunju Bujan Šujster ordenom viteza Nacionalnog reda za zasluge, a kako se napominje u vijesti s web-stranice francuskog veleposlanstva u Zagrebu, bilo je vrlo očito da je gospođa Bujan-Šujster vrlo emocionalno doživjela trenutak primanja Nacionalnog reda za zasluge iz ruku svoje kolegice”. Zauzvrat, MORH-ova dužnosnica pozvala je Alice Rufo u posjet Zagrebu tijekom ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.