Prvi HRVCON u HUN eVA BG – pripreme za “Brave Warrior”

 

Prvi hrvatski kontingent u NATO aktivnosti Ojačane budnosti (enhanced Vigilance Activity – eVA) jučer je krenuo iz Hrvatske put Mađarske. Kontingent čini ukupno 60 pripadnika OS RH (12 časnika, 36 dočasnika i 12 vojnika) – od čega se dio odnosi na stožerno osoblje, vojnu policiju, ZSS, EOD-tim, tim za civilno-vojnu suradnju, kao i odgovarajući element potpore, te pripadajuća oklopna i druga vozila. Ispraćaj kontingenta održan je čak dva puta – jednom u utorak, 26. srpnja, kada je pripadnike 1. HRVCON- u eVA posjetio ministar obrane Mario Banožić, te drugi put u srijedu, 27. srpnja, kada ih je netom prije njihovog polaska za Mađarsku pozdravio te ispratio predsjednik RH Zoran Milanović, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik OS RH.

60 pripadnika OS RH spremno je za Mađarsku (Photo: UPRH/T.Bušljeta)

Ministar Banožić poručio je pripadnicima kontingenta da je njihova odluka za odlazak u ovu misiju konkretan pokazatelj hrvatske opredijeljenosti za čuvanje i obranu zajedničkih vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i svih civilizacijskih vrijednosti: „Nitko nije računao da ćemo na tlu Europe ponovno imati situaciju koja će dovesti do ratnog stanja i koja će promijeniti mnoge stvari i u Hrvatskoj vojsci. I sam kontingent kojem pripadate i misija u koju idete, prije svega je odraz jačanja NATO saveza“. Predsjednik Milanović je pak rekao: „Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odgovorno tvrdim da vas niti u jednoj situaciji nećemo neodgovorno koristiti. Ima vas malo, a vaš prvi, primarni, jedini i Ustavni cilj je obrana Hrvatske i njezinog teritorija, njezinog naroda i stanovništva, na kraju i državne vlasti, demokratski izabrane državne vlasti. Moja dužnost je, vjerujem i naša dužnost kao vodstva hrvatske države, da razborito, oprezno i promišljeno donosimo odluke. Odluka o upućivanju pripadnika OSRH u Mađarsku nije jedna od onih Odluka koje sam s lakoćom i rutinski potpisao“. No za razliku od Afganistana ili Litve, Mađarska ipak nije daleko,  i situacija se, prema Milanoviću, aktivno mijenja: „Ali, imam malo više optimizma nego prije 5, 10 i 20 dana i čini mi se da bi svijet mogao biti razumniji i da će se ovaj užas završiti, a ljudski životi biti spašeni. Budite nam na ponos, predstavljate Hrvatsku, njezinu zastavu, njezinu povijest i tradiciju. U punoj vjeri i nadi da ova kriza u koju smo uvučeni i u koju je svijet uvučen ruskom agresijom na Ukrajinu neće potrajati slijedećih 10 godina želim vam puno sreće, da korektno i profesionalno odradite svoj posao“.

Zapovjednik 1. HRVCON-a je kapetan fregate Ivan Zečević Tadić, koji već ima iskustvo sudjelovanja u međunarodnim misijama, zaključio je kako svaka mirovna misija može biti opasna, te da mu je prioritet sigurnost vojnika kojima zapovijeda: „Dokazat ćemo svoju profesionalnost, obučenost i uvježbanost. Kao zapovjedniku mi je uspješno izvršenje zadaća važno, ali će mi sigurnost pripadnika kontingenta uvijek biti na prvom mjestu“. Ovaj HRVCON u Mađarsku odlazi na ukupno 7 mjeseci.

Mađarski brifing uoći dolaska međunarodnih snaga

No čini se da mađarska borbena skupina (HUN eVA BG) i nadalje ima problema sa svojim formiranjem. NATO još uvijek drži kartu prema kojoj skupinu čine Mađarska i Hrvatska, dok se s mađarske strane čuje i o sudjelovanju Turske i Crne Gore. Na brifingu kojeg je prije tjedan dana (u četvrtak, 21. srpnja) održao pukovnik Béla Oszlánszki, zapovjednik Središta za borbenu obuku u MH Bakony, još uvijek se „pregovara s američkim snagama koje bi dale pješačku satniju“ za potrebe ove multinacionalne borbene skupine. Ovih dana započele su pripreme te ustrojavanje snaga – prije nekoliko dana započela je obuka na središnjem strelištu u bazi mađarske vojske Bakony, u kojoj sudjeluje mađarska 25. pješačka brigada „György Klapka“. Tu je, nedaleko grada Veszpréma, postavljen i kamp za prihvat međunarodnih postrojbi čije se pristizanje očekuje do kraja srpnja, kako bi s početkom kolovoza započela obuka koja će potrajati do druge polovice rujna. Tada bi mađarska borbena skupina trebala biti po prvi puta isprobana u realnoj situaciji, i to u sklopu međunarodne vojne vježbe „Brave Warrior“. U obuci će sudjelovati i zračna, prvenstveno helikopterska komponenta, pa su stanovnici mjesta u okolici baze upozoreni na mogućnost povećane buke tijekom dana, ali i u večernjim i noćnim satima.

NATO snage na istoku Europe

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.