OS RH počele s obukom za problematičnu mađarsku borbenu skupinu

 

Dok se tek naziru konture nove borbene skupine u Mađarskoj u okviru NATO aktivnosti Ojačane budnosti (Enhance Vigilance Activities – eVA), hrvatski vojnici kandidati za HRVCON eVA BG-HUN – već su prošli dio preduputne obuke. Ona je u skladu sa zahtjevima konkretne aktivnosti provedena od 22. do 29. ožujka u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, a prošlo ju je ukupno 14 od deklariranih 70 pripadnika te buduće NATO borbene skupine. Ova preduputna obuka obuhvaćala je kandidate za NEP (3 kandidata glavnine i 3 pričuvna kandidata), medicinski tim (također 3+3), te za KIS (1 kandidat glavnine i jedan pričuvni). Kako se radi o prvom hrvatskom kontingentu u ovoj aktivnosti u Mađarskoj, napominju iz OS RH, obuka se provodila „s težištem na razvoj vještina i sposobnosti kandidata u svrhu smanjenja sigurnosnih rizika za ljudstvo, opremu i MTS“.

Nakon što je 14 kandidata prošlo obuku osvježenja temeljnih vojnih vještina na vojnom poligonu „Gakovo“, oni su potom u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi najprije odslušali administrativni brifing, te prošli kroz psihološku pripremu i procjenu borbenog morala, te pravila uporabe sile. Nakon toga ih je čekala obuka iz improviziranih eksplozivnih naprava, da bi se potom kandidati podijelili u dvije skupine, gdje je prva skupina s pripadnicima NEP-a i KIS-a imala obuku iz „Koncepta logističke potpore NEP“, „Sastava KFOR“ i zadaća NEP-a unutar HRVCON-a, „Koncepta medicinskog zbrinjavanja u području aktivnosti“, te „Klimatsko-higijenskih uvjeta u području aktivnosti“. Za drugu skupinu, koju su činili pripadnici Medicinskog tima, provedeni su sljedeći sadržaji: „Sposobnosti Medicinskog tima, ROLE 3 u području aktivnosti“, „Sustav medicinskog izvještavanja“, „Preventivna zdravstvena zaštita“, PCC, „Medicinska oprema i lijekovi“ te MASCAL (Mass Casualty) situacije.

U trećem dijelu provedena je obuka iz „Sigurne i terenske vožnje“ i obuka na simulatoru prevrtanja vozila (Roll over), te „Obavještajno-sigurnosna priprema“ te „Prikupljanje i distribucija naučenih lekcija“. Na strelištu „Novo Selo“ provedeno je pripremno gađanje osobnim naoružanjem, i to onim koje je predviđeno za korištenje u području aktivnosti.

U posljednjem dijelu s pripadnicima NEP-a provedena je obuka iz „Materijalno-financijskog poslovanja“ (MFP), dok su pripadnici Medicinskog osoblja i pripadnici KIS-a provodili pripremne radnje za ocjenjivanje spremnosti. U utorak, 29. ožujka, ocjenjivački tim Zapovjedništva za potporu proveo je tzv. samoocjenjivanje, dok će se ocjenjivanje borbene spremnosti održati na vojnom poligonu „Josip Jović“ u Udbini.

Milanović: „Neće skoro u Mađarsku“

Ovo je samo manji dio obuke za kontingent koji bi trebao brojati najviše 70 pripadnika, no kako je i danas na Plitvicama ponovio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović – oni do daljnjega ostaju u Hrvatskoj, odnosno ići će u Mađarsku „(…) kad potpišem. Neću skoro“. Da se ne bi stekao dojam da je otvoren novi sukob na relaciji Predsjednik – Vlada, MIlanović je brzo dodao:

A nije ni planirano da idu tamo, nego da u stvari idu samo zapovjednici. To je finta, razumijete?! (…) Dakle, ne želim da se Hrvatska – i to ću ponovit 10 puta, nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek… OK, može, mislim ono… potpuno bezumno… jučer sam bio američki kad sam drukao za Bradleye – ali ne želim da se u to Hrvatska upliće više nego što po inerciji mora, i zato pozivam na suzdržanost“.

I tako, svako malo u zadnjih mjesec dana ispadne u javnosti neki novi detalj o ovoj, moglo bi se reći gotovo fantomskoj NATO borbenoj skupini u Mađarskoj. Mađarska – s izborima pred vratima – posljednjih se dana suočava s tihim europskim bojkotom zbog svojih pro-kremljinskih stavova i suzdržanosti po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Jučer i danas je u Budimpešti trebao biti održan sastanak ministara obrane Višegradske skupine V4, no ministri obrane Češke i Poljske jasno su rekli da zbog mađarske politike prema Putinu nemaju namjeru doći. „Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je sada za mađarske političare važnija ruska nafta nego ukrajinska krv“, rekla je prošlog tjedna češka ministrica obrane Jana Černochová. To je očito i razlog zašto je eVA BG-HUN još uvijek poprilično nedefinirana i potpuno različita od sličnih takvih NATO borbenih skupina.

 

*Photo: ZzP/G.Mažar i UPRH/T.Bušljeta

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.