Okupila se mađarska borbena skupina

 

Tijekom prošloga tjedna mađarsko Ministarstvo obrane objavilo je da je okončano pristizanje međunarodnih snaga u susjednu nam Mađarsku – gdje su hrvatski, talijanski i američki vojnici oformili još jednu NATO skupinu Ojačane budnosti (NATO  Enhanced Vigilance Battle Group) – jednu među novim NATO borbenim skupinama na istoku Europe. Kako je već ranije objavio portal Obris.org, hrvatski kontingent put mađarske baze Bacony krenuo je još 27. srpnja, da bi potom stigli i ostali pripadnici oružanih snaga iz sastava ove borbene skupine. No čini se da je u hodu došlo i do nekih izmjena, pa se skupini pridružila Italija, dok će turski i crnogorski vojnici stići naknadno.

Dolaazak HRVCON-a u Mađarsku, prijavak zapovjednika HRVCON-a kapetana fregate Ivana Zečevića Tadića mađarskim domaćinima

Pripadnici talijanskog kontingenta

Ove međunarodne snage najprije čeka integracijska obuka i ustrojavanje manjih postrojbi, te vježbe bojnog gađanja. Plan je da mađarska borbena skupina dostigne početnu operativnu sposobnost do kraja kolovoza, ne bi li punu operativnu sposobnost pokazala na vježbi „Brave Warrior“ u rujnu ove godine. General-pukovnik Sándor Zsolt, zamjenik zapovjednika Oružanih snaga Mađarske, koji je više puta pregledao spremnost kampa za prihvat multinacionalnih snaga, naglasio je kako Oružane snage Mađarske nastavljaju biti okosnica ove sposobnosti kao vodeća nacija. Naime, Mađarske obrambene snage ustrojile su ojačanu borbenu skupinu razine bojne, organiziranu na nacionalnoj osnovi, koja je 23. veljače postigla spremnost prihvaćenu i od NATO saveza. Uslijed ruske invazije na Ukrajinu, ona mađarska nacionalna sposobnost odlukom NATO-a proširena je inozemnim partnerima, pa  je borbena skupina prerasla u multinacionalnu NATO borbenu skupinu.

Mađarska mehanizirana postrojba, tenkovska postrojba, topnička baterija, zrakoplovne postrojbe, sposobnosti JTAC-a, kao i snage za specijalne operacije te razne postrojbe za provođenje zakona još uvijek su prvenstveno pod mađarskim vodstvom. To nadopunjuju talijanski, američki i turski kontingent  – ovaj posljednji ne dolazi iz Turske, već tamo vježbaju i tamo će postići spremnost – baš kao i crnogorska postrojba. A s hrvatske strane u našu su zemlju stigle posebno operativne i vojnopolicijske sposobnosti”, posebno je istaknuo zamjenik zapovjednika OS Mađarske. Talijani su svoju opremu dopremili transportnim avionom C-130 Hercules u zrakoplovnu bazu Papa, da bi je potom cestovnim putem dopremili do Središta za borbenu obuku u MH Bakony. General-pukovnik Sándor Zsolt očekuje dobru suradnju među državama članicama skupine, tim više što sve imaju određena ranija međunarodna iskustva i zajedničke prakse.

 

*Photo i video: Honvedelem.hu

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.