Prva kapetanica bojnog broda u OS RH!

 

Povodom jučer obilježenog Dana Hrvatskog vojnog učilišta, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović donio je odluku o odlikovanjima, promaknućima i pohvalama, te je iste prigodno i uručio na svečanosti na zagrebačkom Črnomercu. Tako je Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju odlikovan brigadir Miro Čolić, dok su Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani časnički namjesnici Vlado Derdić i Slobodan Sambol. Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su časnički namjesnici Damir Bakunić i Miroslav Raštegorac. U čin brigadira promaknut je bivši zapovjednik Protupožarne eskadrile, pukovnik Tomislav Vacenovski, u čin bojnice promaknuta je satnica Rebeka Krušelj, u čin satnika promaknut je natporučnik Igor Turk, dok su u čin natporučnika promaknuti poručnici Danijel Ević, Nikolina Sertić i Ivan Šarec. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom Vrhovnog zapovjednika pohvaljena je brigadirka Valentina Ključarić.

No jedno je promaknuće po svom značaju ipak ponešto drugačije i u svakom je slučaju bitan iskorak za Oružane snage. Naime, u čin kapetanice bojnog broda promaknuta je kapetanica fregate Darija Jurko – time je ona ujedno postala prva i zasad jedina kapetanica bojnog broda od osnutka Oružanih snaga RH. Dariji (Gvozdenčević) Jurko to nije prvi puta da probija plafon koji je najvećim dijelom rezerviran za muškarce. Ona je ujedno bila i prva časnica Hrvatske ratne mornarice koja je upućena u pomorsku operaciju EU NAVFOR „ATALANTA Somalia – u veljači 2011. godine kao poručnica bojnog broda Darija Jurko (tada Gvozdenčević) bila je upućena u Zapovjedništvo spomenute operacije u Northwoodu, sjeverozapadno od Londona u Velikoj Britaniji.

Iz prigodnog kratkog životopisa kojeg je tom prilikom objavilo Ministarstvo obrane očito je da se radi o iznimnoj časnici. Prva hrvatska kapetanica bojnog broda rođena je 31. listopada 1975. u Zagrebu, gdje je i nakon 3 godine studije Elektrotehnike i računarstva 1996. otišla u SAD na US Naval Academy u Annapolisu (savezna država Maryland). Završila ju je među najboljih 10 posto studenata u klasi (kao 60. od ukupno 1.000 kadeta) i stekla zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Nakon završene Mornaričke akademije, Darija Jurko vraća se u Hrvatsku i postaje djelatna vojna osoba u Hrvatskoj ratnoj mornarici. U HRM kbb Jurko završila je temeljnu i naprednu časničku školu, ispit za samostalno obnašanje dužnosti zapovjednice oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači, te Vojno-diplomatsku školu u Zagrebu. U svojoj vojnoj karijeri Darija Jurko obnašala je dužnost zapovjednice oružnog brodskog odreda na tada novoj raketnoj topovnjači „Kralj Dmitar Zvonimir, bila je časnica za međunarodnu vojnu suradnju u Odjelu za međunarodne odnose zapovjedništva HRM, kao i časnica za NATO i PfP u istom Odjelu zapovjedništva HRM. Posljednjih nekoliko godina kbb Jurko je Hrvatsku ratnu mornaricu zamijenila za Hrvatsko vojno učilište. Aktivno se bavi sportom – bila je natjecateljica za Hrvatsku ratnu mornaricu u mornaričkom petoboju, golfu i plivanju, gdje je ostvarila vrhunske rezultate.

Kbb Jurko jedna je od ukupno tri žene – pripadnice OS RH (uz Dianu Doboš i Vlastu Zekulić), o čijem se životnom pozivu govori u HTV-ovom dokumentarnom filmu „Kad žena kaže ‘pozor’ iz 2014. godine. Iako je tada priznala da je na samome početku bilo otpora njezinom razmještaju na brod, svjesna je da je to postala stvar prošlosti: „Prije se govorilo da je žena na brodu nesreća, ali sada imamo puno žena u mornarici. Nikada nisam osjetila predrasude, vremena se mijenjaju!“. No da li se stvarno mijenjaju?

Primijetit ćemo da promaknuće prve žene iz sastava OS RH u kapetanicu bojnog broda za Ministarstvo obrane nije nikakva vijest – iako je ranije, u transparentnijoj i manje konspirativnoj garnituri u Ministarstvu obrane, itekako bilo popraćeno i za medije otvoreno postavljenje prve hrvatske generalice Gordane Garašić. Promaknuće Darije Jurko u kapetanicu bojnog broda ne može se naći ni u galeriji slika na službenoj stranici predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, no i uz te više ili manje protokolarne greške može se reći „Eppur si muove kada se radi o ženama u vojsci. Sporo, ali ipak dostižno!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.