Promocija polaznika HVU – svečanost i dnevna politika

 

Danas, u petak 26. lipnja 2020. godine, obilježen je kraj akademske godine 2019./20. i promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta. Ukupno 177 polaznika dobilo je diplome i druge simbole završetka izobrazbe (činovi, prstenje, časnički bodeži), a najboljim polaznicima uručene su i posebne nagrade te pohvale. Na ovoj svečanosti se okupio čitav vrh obrambenog sustava Zoran Milanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH, Tomislav Ivić kao obnašatelj dužnosti ministra obrane (ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Plenkovića), načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, te ponešto gostiju iz svijeta politike, sveučilišne zajednice i Vojno-diplomatskog zbora.

Danas je svoju izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu uspješno završilo ukupno 177 polaznika, od čega je 25 žena (14 posto). Časničku izobrazbu završio je 22. naraštaj Ratne škole “Ban Josip Jelačić” (18 polaznika), 28. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” (40 polaznika), 19. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe (98 polaznika) i 23. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a – vojni piloti (šest polaznika), dok je dočasničku izobrazbu završio 18. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe (15 polaznika). No, postrojeno ljudstvo zapravo je bilo šaroliko i po profesionalnom putu te nacionalnom podrijetlu – od ukupno 177 ljudi, njih 155 bili su polaznici iz redova OS RH, jedan je polaznik bio iz MUP RH, jedan iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te još jedan iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Uz to, danas je diplome primilo još i 19 inozemnih polaznika hrvatskih časničkih i dočasničkih škola 10 iz Bosne i Hercegovine, 3 iz Crne Gore, jedan iz Republike Kosovo, 3 iz Republike Sjeverne Makedonije, i 2 iz Republike Slovenije.

Gosti i obraćanja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je postrojenim polaznicima uspješno okončanje izobrazbe riječima:

Vaše školovanje je dobro i strogo, sada je došlo kraju, čekaju vas vaše postrojbe i misije u Hrvatskoj i u okviru međunarodne vojne suradnje i kolektivne obrane. Svijet će za godinu dana biti još povezaniji, ali i kompliciraniji, pa će vaša uloga čuvara hrvatske neovisnosti i suverenosti biti još izazovnija, no nadam se i mirna i lijepa, jedan put u kojem ćete graditi svoje karijere i obitelji”.

Uz to, polaznicima su čestitali i državni tajnik Tomislav Ivić (govoreći i u ime Vlade), načelnik Hranj i general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik HVU. Ivić, koji nije na izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore, pred prisutnima se osvrnuo i na nedavno parlamentarno zaglavljeni pokušaj transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, da bi se pohvalio i nedovršenom izgradnjom objekata na HVU kazavši: “Usmjerili smo napore i u poboljšanje te izgradnju nove infrastrukture na HVU-u, primjeri su novoizgrađeni impozantni smještajni objekt Vukovar i obnovljeni športski tereni, a uz potporu Vlade gradimo i novi kongresni centar. Sveučilište će imati jedan od najmodernijih kampusa čija će infrastruktura pratiti njegov razvoj”. Kako se čulo od general-bojnika Pađena, sve će to dobro doći instituciji koja je uspješno izdržala iskušenja ove akademske godine, obilježene pandemijom bolesti COVID-19 i potresom u Zagrebu.

Slon u sobi

Za kraj se treba posebno osvrnuti i na činjenicu kako današnja ceremonija nije bila održana u Vukovaru s naglaskom na tamošnji Memorijalni centar Domovinskog rata već u Zagrebu, na Črnomercu. Naime, svečanost u Vukovaru bila je uobičajena od 2004. do 2011. godine, a od 2012. do 2016. godine ona se održavala u Zagrebu da bi je aktualna Vlada RH pompozno od 2017. do 2019. godine opet vratila u Vukovar. Iako je taj povratak bio slavljen kao velik doseg ministra, Ministarstva i Vlade u cjelini, ove godine baš je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske tražilo da se ta vojna ceremonija vrati u Zagreb.

Na taj državni potez danas je reagirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava baš ona osoba koja je 20. svibnja spektakularno izašla iz HDZ-a (zajedno s kompletnom HDZ-strukturom tog dijela Vukovarsko-srijemske županije), da bi 30. svibnja ove godine objavio kako na predstojeće parlamentarne izbore oni izlaze u 5. izbornoj jedinici, kao neovisni unutar Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Nakon što za Penavu nije bilo mjesta ni na nedavnom vukovarskom otvaranju prostorija Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, smještenih na oko 200 metara od njegova ureda, izmještanje današnje vojne ceremonije potaklo je vukovarsku gradsku upravu da zavapi protiv političke podloge koju tu vide na djelu: 

Dobra stara vremena… na vježbi “Velebit 18”, 15. listopada 2018. godine

Svečana promocija polaznika vojnih škola se, sve do mandata Vlade Republike Hrvatske na čelu sa Zoranom Milanovićem, održavala u Vukovaru. Nakon pet godina izbivanja iz Vukovara, 2017. godine je, zahvaljujući posebnom angažmanu tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske, generala Damira Krstičevića, a u mandatu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, vraćena u Vukovar. Sukladno običaju, tradiciji i emociji, posljednje su tri promocije održane su u našem gradu, a taj je trenutak korišten kao jedna od ključnih točaka kojima se Vlada RH hvali po pitanju svega što je učinila za Vukovar. Nebrojno smo puta čuli kako je ovoj svečanosti mjesto upravo u Vukovaru jer je Vukovar simbol pobjede Hrvatske vojske. S dubokim razlogom i svrhom ova se svečana promocija održava upravo u Vukovaru, čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim Oružanim snagama. No, usprkos tome, ove godine će se Svečanost promocije održati u Zagrebu. Grad Vukovar je o ovome primio obavijest tjedan dana uoči samog održavanja promocije, zakazane za 26. lipnja 2020. I bez službenog objašnjenja može se zaključiti zašto je ove godine promocija u Zagrebu. Pogoršanje epidemiološke situacije vezano uz širenje koronavirusa ne može biti opravdanje za izmještanje ovog događaja u Zagreb jer su pripreme počele u vrijeme stabilne epidemiloške situacije. Prvi sastanak organizatora bio je zakazan još za 2. lipnja, ali je, iz očitih političkih razloga, netom prije održavanja otkazan“.

Promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru, 21. lipnja 2018. godine

Ujedno je napomenuto i da je Grad Vukovar, odnosno njegov gradonačelnik Penava, najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” tradicionalno uručivao plaketu s novčanom nagradom od 5.000 kuna. Ove godine to je satnik Krešimir Sudarić koji je novčani dio nagrade već odlučio darovati potrebitoj obitelji iz Vukovara koju će odabrati Grad Vukovar.

O svemu tome su danas na Črnomercu novinari pitali i Zorana Milanovića, predsjednika RH te vrhovnog zapovjednika OS RH, koji je o podlozi čitavog ovog događanja taktično i suzdržano odgovorio:

To možda da pitate Ministarstvo, koje je… Doduše, ne bez neke vrste komunikacije sa mojim uredom, jer kod organizacije ovakvih skupova je uvijek prisutna jedna dualnost. Dakle, ja sam vrhovni zapovjednik – teoretski, mogao bi reći ‘Bit će to ovdje!’… Ali, ne možete ulaziti u konflikt sa Ministarstvom, a Ministarstvo je dio Vlade – i tu postoje nekakvi i politički… ciljevi, što je normalno… Kampanja je… Pa tako, ja to gledam u tom kontekstu. Ali… Ali, prije dva dana su se stvari počele pogoršavati, i mi imamo ovu krizu sa virusom – i s te strane, je možda, ovaj… bolje da se to održalo ovdje u Zagrebu . Bez roditelja, bez članova obitelji. A, u političke odnose i stranačke preferencije između gospodina Penave, liste za koju on sada nastupa, i njegove bivše stranke – ne ulazim. Pretpostavljam da ima malo i toga. Ali, ja sam se suglasio sa tim da to bude u Zagrebu. Eto! To je to. Na kraju. Dakle, jesam bio jasan? Ja mislim da jesam. Koliko je moguće biti jasan. Ne?“.

Milanović se osvrnuo i na kompletan današnji izostanak vukovarskih gradskih vlasti s Črnomerca, napomenuvši kako nije on bio taj koji je pozivao goste, ali primijetivši kako je ipak bilo rješenja za političku “situaciju” oko gradonačelnika Penave i njegovih istomišljenika koji su se unutar svoga pisma pobune rubno spomenuli i prethodnog izmještanja te ceremonije, za vlasti SDP-a i premijerskog mandata današnjeg predsjednika RH Milanovića:

Je, točno je. Pa, u vrijeme te Vlade, taj prostor u Vukovaru, je recimo… priveden svrsi, i zaista je lijepo obnovljen. To je zaboravio reći, ne? Evo, to je to. Možda nisam trebao, ovoga… mu dati za pravo – nego čuti prvo što je rekao. Dakle, to je… Na kraju krajeva, zašto bi promocija morala biti u Vukovaru, Kninu ili Zagrebu? Stvar je dogovora. Dakle, Zagreb je glavni grad Hrvatske. Ovo je Vojno učilište. Ovo je centar vojne pameti. Može biti i u Petrinji – tamo je poginulo najviše hrvatskih vojnika u Oluji. Dakle, svaka čast Vukovaru, ali… Ja bih, da je takva odluka bila, otišao u Vukovar. Inicijativa za promjenu je došla iz Ministarstva. I, da – reći ću ponovo… Dakle, Penava je mogao biti pozvan ovdje, i dodijeliti nekakvu nagradu, novčanu, čini mi se. Ako je to problem, evo, mogao je biti saniran na takav način. Ne? Ali, to je to. Dakle, dalje u njihove odnose neću ulaziti“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.