Hranj postao admiral, imenovani novi zapovjednici

 

Na prošlotjednoj svečanoj primopredaji dužnosti načelnika GS OS RH, ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će predložiti promaknuće u činu za novog načelnika GS viceadmirala Roberta Hranja. Najavljeno je i učinjeno, što je potvrdilo i priopćenje iz Ureda predsjednika, kojeg prenosimo u cijelosti.

„Na temelju članka 100. Stavka 1. Ustava Republike Hrvatske (‘Narodne novine’ broj 56/90., 135/97., 28/01. i 05/14. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 96. stavka 2. u svezi s člankom 1010. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (‘Narodne novine’ broj 73/13., 50/16., 30/18. i 125/19.), na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je Odluku o izvanrednom promicanju djelatnog admirala Oružanih snaga Republike Hrvatske Roberta Hranja u čin admirala pomorstva.

Odluka stupa na snagu danom donošenja“.

Ovu je Odluku predsjednik Milanović potpisao u četvrtak, 5. ožujka, kada je ona i stupila na snagu. Tim je zanimljivije primijetiti kako je u petak, 06. ožujka, dakle samo dan nakon unapređenja, na ispraćaju 12. HRVCON-a u Afganistan, načelnik Hranj predstavljen u svom starom činu viceadmirala.

Zanimljiva je i ova formulacija čina admiral pomorstva, što je valjda odgovarajuće činu admirala, dakle onoga između viceadmirala i admirala flote. No, u isto vrijeme Zakon o službi u OS RH (članak 89 koji propisuje činove u OS RH) ne poznaje čin admiral pomorstva, već samo admirala. A baš čin admirala nosio je i Davor Domazet Lošo, kratkotrajni načelnik GS OS RH (u razdoblju od 1998. do 2000. godine), prije negoli je smijenjen i umirovljen 2000. godine. Do sada je čin admirala flote kao najvišeg čina u HRM nosio tek prvi zapovjednik HRM-a Sveto Letica, po kojem naziv nosi i nedavno proglašena vojarna u Lori.

Hranjevo promaknuće novi je primjer brzine, jer je novi čin dobio niti tjedan dana po stupanju na dužnost načelnika. Njegov prethodnik Mirko Šundov postao je načelnik GS OS RH 1. ožujka 2016. godine, a čin generala zbora dobio je nepuna 3 mjeseca kasnije, krajem svibnja iste godine, povodom 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Nastavak preslagivanja vrha OS RH

Ministarstvo obrane RH danas poslijepodne objavilo je i imenovanja novih zapovjednika u zapovjednome lancu ispod pozicije načelnika GS OS RH.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS je u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a na prijedlog načelnika GS OS i uz suglasnost ministra obrane donio odluke o imenovanjima (1) zamjenika načelnika Glavnog stožera, (2) direktora Glavnog stožera, (3) zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, (4) načelnika stožera HKoV (ujedno i zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske) i (5) zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade HKoV. Kako smo već pisali, Vlada RH razriješila je na prošlotjednoj sjednici general-bojnika Slavena Zdilara s dužnosti glavnog inspektora obrane, te je novim glavnim inspektorom obrane imenovan general-pukovnik Drago Matanović, dosadašnji zamjenik načelnika GS OS RH.

Novi zapovjednik HKoV-a

Zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga imenovan je general-bojnik Siniša Jurković, dosadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Direktorom Glavnog stožera Oružanih snaga imenovan je brigadni general Ivica Olujić, dosadašnji vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske imenovan je general-bojnik Boris Šerić, dosadašnji načelnik stožera – zamjenik zapovjednika HKoV-a. Načelnikom stožera – zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske imenovan je brigadni general Tihomir Kundid, dosadašnji zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade. Novim zapovjednikom Gardijske mehanizirane brigade imenovan je brigadir Dražen Ressler, dosadašnji načelnik Operativnog odjela u Stožera Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Na najviše vojne dužnosti strateške razine imenovani su generali i časnici Oružanih snaga koji imaju iskustvo iz Domovinskog rata, školovani su u inozemstvu, u Sjedinjenim Američkim Državama i Saveznoj Republici Njemačkoj, a vojnu karijeru izgradili su u postrojbama OS RH, napominju iz Ministarstva obrane.

Iako se već danima moglo čuti kako su pojedine Odluke o razrješenjima i imenovanjima potpisane, one su sve javnosti objavljene danas, a stupaju na snagu s početkom idućeg tjedna, 15. (nedjelja) odnosno 16. ožujka 2020. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.