Uspješno završen “ADRION Livex 2021”

 

U petak, 4. lipnja, bio je zadnji dan vježbe „ADRION Livex 2021“ kojoj je zemlja-domaćin bila susjedna Slovenija, pa se sukladno tome i vježba održavala na području luke Koper i u slovenskim te međunarodnim vodama. Posljednji dan vježbe ujedno je bio i dan za medije te visoke goste, koje su ispred država sudionica predstavljali zapovjednik Flote Ratne mornarice Albanije Sabri Gjinollari, zapovjednik Mornarice Crne Gore kapetan Goran Đurković, načelnik Stožera Ratne mornarice Grčke kapetan Christos Deyannis, zapovjednik Flote HRM kapetan bojnog broda Darko Malečić, te načelnik 5. sektora Ratne mornarice Italije kontraadmiral Massimiliano Lauretti. Gosti su ujedno razgledali i brodove okupljene u vježbi, pa tako i hrvatski RTOP-42 „Dubrovnik“.

Časnici mornarica Jadransko-jonske inicijative na RTOP-42 “Dubrovnik” (Photo: Primorske novice/Danijel Cek)

Crnogorski pripadnici Mornarice na vježbi u Sloveniji /Photo: MoD CG)

U praktičnom dijelu vježbe „ADRION“ sudjelovalo je nešto manje od 300 sudionika – točnije, 100 pripadnika Slovenske vojske i 180 pripadnika talijanske, hrvatske, crnogorske, albanske i grčke ratne mornarice. Slovenska vojska na vježbi je sudjelovala s 430. mornaričkim divizijunom na čelu sa zapovjednikom kbb Bogomirom Tomažićem, te s brzim patrolnim brodom HPL-21 „Ankaran“. Hrvatska je – kako smo već pisali – sudjelovala s raketnom topovnjačom RTOP-42 „Dubrovnik“, Albanija s brodom P-132 „Oriku“, Grčka s brodom P 67 „Ypoploiarchos Roussen“ (Υποπλοίαρχος Ρουσσέν), dok Crna Gora ovoga puta nije sudjelovala s plovilom, već samo s tri pripadnika svoje Mornarice koji su obavljali stožerne zadaće. Kapetan korvete Slobodan Musović, poručnica fregate Sara Rakočević i stariji vodnik 1. klase Oliver Bundalo brinuli su da aktivnosti poput vježbi traganja i spašavanja, medicinske evakuacije na moru, komunikacije, blokade i kontrole pomorskog prometu teku nesmetano i po planu. Italija se, pak, zbog svojih nacionalnih epidemioloških ograničenja, ostala sama u svom „mjehuriću“, a njeni vojnici nisu napustili svoj brod P 493 „Comandante Foscari“ ni minutu, što je zahtijevalo određene prilagodbe i nešto više video-konferencija nego je uobičajeno. Inače, ovoga puta nije bilo miješanja i druženja posada, već se pazilo da pripadnici raznih ratnih mornarica iz okvira Jadransko-jonske inicijative ne dođu u neposredan međusobni kontakt iz epidemioloških razloga.

Vježba je počela u slovenskim teritorijalnim vodama, da bi potom svi brodovi prošli kroz teritorijalne vode Italije i potom u međunarodnim vodama izveli najveći dio vježbe. Po završetku vježbe, brodovi zemalja-sudionica vratili su se kroz hrvatske vode natrag u Sloveniju. „Na raznim poligonima izvodili smo razne postupke – od presretanja sumnjivih plovila do traganja i spašavanja, kao i signalizacije i manevriranja“, objasnio je Albert Pelaj, zapovjednik slovenskog broda Ankaran, ocijenivši na kraju da je vježba bila uspješno izvedena. „Pokušali smo scenarije što više približiti stvarnim situacijama na moru. Kontinuirano smo se prilagođavali, posebno prema gustoći prometa. Imali smo sreće i s vremenom, pa su svi postupci izvedeni sigurno“, zaključio je kapetan fregate Andrej Pečar, zapovjednik taktičke skupine.

——————-

——————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.