Danas je službeno – Garašić je prva generalica u OS RH

 

Nepunih 14 mjeseci nakon što je zbog potrebe službe u operaciji ISAF brigadirka Gordana Garašić dobila privremeni čin brigadne generalice, danas, na Dan OS RH, i službeno je postala prva žena s generalskim činom u OS RH. Povodom Dana OS RH u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama promaknuto je 112 časnika, od čega su 22 žene. Komentirajući činjenicu kako je među njima i prva žena general HV-a, ministar obrane Ante Kotromanović je izjavio:

 

„Strašno sam ponosan na nju, to je jedna, mogu reći, super žena koja godinama odlično radi i strašno se trudi. Bila je u Afganistanu deset mjeseci i napravila je velik posao za Hrvatsku. Ministarstvo obrane ponosno je na nju. Imamo prvu generalicu u povijesti Hrvatske vojske i moramo biti sretni zbog tog.“

Kako smo već pisali, Gordana Garašić je s ponešto zakašnjenja otišla u operaciju ISAF u Afganistanu, i to na mjesto savjetnice zapovjednika operacije za rodna pitanja i rodnu ravnopravnost u Afganistanu. Tamo se otputila u travnju prošle godine i boravila do 30. prosinca 2014., odnosno sve do okončanja operacije ISAF. MORH nam je potvrdio kako je posao brigadne generalice Garašić uključivao je obuku, potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva, zbog čega je svakodnevno surađivala s afganistanskim vlastima, misijom UN-a u Afganistanu, nevladinim organizacijama i osobama koje se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, odnosno pravima žena.

Po završetku ISAF-a, Garašić se vratila u Hrvatsku, gdje ju je čekala dužnost načelnice Personalne uprave GS OS RH, na koju je prvotno i bila raspoređena još početkom kolovoza 2013. godine. Tu dužnost ona obavlja i danas, kao prva generalica OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.