Protuminski ronitelji i američka obuka

 

U skladu sa složenim nastojanjem za jačanje sposobnosti protuminskih ronitelja u okviru Hrvatske ratne mornarice, od 15. veljače do 5. ožujka ove godine provedena je pod američkim vodstvom specijalistička obuka u splitskoj vojarni „Admiral Sveto Letica Barba“ i na vojnom poligonu Cerovac kod Karlovca. Riječ je o drugoj razini obuke Voda protuminskih ronitelja (v PMR) Flote Hrvatske ratne mornarice iz područja neutralizacije minsko-eksplozivnih sredstava, koju za razliku od prethodnih usporedivih obuka ovoga puta nisu vodili pripadnici osme Mobilne jedinice za razminiranje (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 8, EODMU 8) – već stručnjaci iz US NAVY EODMU 12 (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 12), postrojbe kojoj je matična baza „Joint Expeditionary Base Little Creek – Fort Story“, kod Norfolka u američkoj saveznoj državi Virginia. Kao i u prethodnim prilikama, čitava je ova aktivnost dio bilateralne vojne suradnje OS RH sa Oružanim snagama SAD-a, i provedena je u koordinaciji s vojnim izaslanstvom SAD-a u RH te uz potporu Ministarstva obrane SAD-a.

Kako smo spomenuli, riječ je o drugoj od ukupno tri obučne razine planirane za hrvatske protuminske ronitelje ove godine. Sukladno programu, druga razina osposobljavanja uključuje certificiranje EOD tehničara za otklanjanje ili uništavanje pronađenih formacijskih eksplozivnih naprava. Ovom prigodom certificirano je pet protuminskih ronitelja. Prvu razinu ove obuke proveli su od 1. do 12. veljače ove godine instruktori „Golden West“ organizacije, ovlaštene za EOD certificiranje po IMAS-u (International Mine Action Standards). Riječ je tu o američkoj humanitarnoj zakladi specijaliziranoj kako za poslove uklanjanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava (EOD), tako i za poslove uspostave fizičkog osiguranja te upravljanja zalihama UbS-a (Physical security and stockpile management – PSSM), koja je uvelike aktivna na Dalekom istoku (Tajland, Vjetnam), ali i u projektima neutralizacije problematičnih minsko-eksplozivnih sredstava u Europi (Moldova, Albanija) koje financiraju Sjedinjene Američke Države. Čitavo ovo osposobljavanje podrazumijeva savladavanje rada sa specijalističkim alatima, kao i osposobljavanje za otklanjanje ili uništavanje improviziranih eksplozivnih naprava, te za neutralizaciju ili uništavanje formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava u vodi ili moru. Spomenuta treća razina ove obuke, planirana za zadnje tromjesečje ove godine, predstavlja najvišu fazu osposobljavanja i ekvivalent je izobrazbi na Naval School EOD u SAD-u koju je do sada završilo pet pripadnika Voda protuminskih ronitelja Flote HRM. Te su nove sposobnosti omogućile i sudjelovanje pripadnika voda PMR i u okviru „Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2“ – aktivnosti temeljem koje su 6. veljače ove godine četiri pripadnika krenula put talijanske luke La Spezia, ne bi li ondje bili ukrcani na brod lovac mina Ratne mornarice Italije u okviru Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2).

Spomenuto osposobljavanje pripadnika Voda protuminskih ronitelja Flote HRM radi se u širem sklopu humanitarnog programa pod nazivom „Humanitarian Mine Action“ (HMA). Riječ je o programu pod čijim se okriljem radi i na uspostavi Obučnog središta za humanitarno razminiranje (Humanitarian Demining Training Center – HDTC). Kako se već spomenulo krajem 2019. godine, ta bi institucija trebala biti EOD središte za obuku protuminskih ronitelja, drugih pripadnika OS RH, kao i ostalih zainteresiranih korisnika. U skladu s prethodnim najavama, u ovu se svrhu krenulo i s konkretnim korakom – sklapanjem sporazuma o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećih objekata u vojnom kompleksu Lora, koje bi se prenamijenilo za potrebe spomenutog HDTC. Kad se zaista i ostvari, ovo će biti velik korak na putu dostizanju nacionalnih sposobnosti za humanitarno razminiranje te neutralizaciju mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz doba proteklih ratova na Jadranu te pri strateški značajnim hrvatskim lukama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.