Napredno protuminsko ronjenje – vježba i obuka

 

U sklopu bilateralne suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ od 9. do 20. prosinca 2019. provedeno je zajedničko uvježbavanje tima iz osme Mobilne jedinice za razminiranje (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 8 – EODMU 8) Šeste flote američke Ratne mornarice i voda Protuminskih ronitelja (vPMR) Flote Hrvatske ratne mornarice.

Prema navodima iz OS RH, ovakvo zajedničko uvježbavanje datira od 2015. godine te se „zasniva na kontinuiranom razvoju protuminskih sposobnosti u potpori implementacije Cilja sposobnosti (CSp M 6204)“. Pri tome, pripadnici vPMR uvježbavaju procedure identifikacije i neutralizacije minsko-eksplozivnih sredstava (MES) uz mentorstvo tima EODMU 8, koji je redovito stacioniran u okviru Naval Station Rota, na atlantskoj obali Kraljevine Španjolske. Koliko se može reći, izgleda da je ovdje načelno riječ o obrambenoj suradnji čiji smo dio na portalu Obris.org zapazili i u kolovozu 2018. godine.

Pri tome, novinu predstavlja najava kako se u narednom razdoblju, a u cilju daljnjeg narastanja sposobnosti, planira i nastavak ove suradnje – kroz formiranje Obučnog središta za humanitarno razminiranje (Humanitarian Demining Training Center – HDTC). Kako navode Oružane snage RH, ovaj bi centar „služio za obuku protuminskih ronitelja i EOD tehničara HRM-a te ostalih protueksplozijskih postrojbi na razini Hrvatske vojske i šire“. Kako izgleda, riječ bi tu bila o dosad neviđenom obliku međunarodnog djelovanja Hrvatske ratne mornarice, možda čak zamišljenog i u stilu zrakoplovnih međunarodno-obučnih aktivnosti HRZ-a, vezanih uz osnivanje Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) na Zemuniku.

 

* Fotografije: OS RH/D. Poklepović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.