Protuminski ronitelji HRM u novoj NATO aktivnosti

 

Četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote HRM upućeni su u subotu, 6. veljače 2021. godine, u talijansku luku La Spezia, kako bi se ukrcali na brod lovac mina Ratne mornarice Italije, te time započeli sudjelovanje u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2). Voditelj hrvatskog tima je nadnarednik Žan Marsel Bušić. Tim će na talijanskom lovcu mina boraviti tri mjeseca.

Ovo je prvi puta da Hrvatska sudjeluje u NATO aktivnosti SNMCMG-2. Priprema i ocjenjivanje pripadnika voda za ovu zahtjevnu zadaću provedeno je sukladno MAREVAL programu ocjenjivanja (ACO FORCE STANDARDS VOLUME VIII – MARITIME EVALUATION). Ovom aktivnosti HRM potvrđuje deklarirane sposobnosti iz područja protuminskog ratovanja, razmjestive sposobnosti, te sposobnosti pomorskog minskog ratovanja. Kako stoji na web stranici OS RH, ova zadaća podrazumijeva aktivnosti razmještaja u područje operacije, te autonomnost u svrhu provođenja misija protuminskih mjera usredotočenih na luke i pristaništa – koje obuhvaćaju detekciju, klasifikaciju, identifikaciju i uklanjanje (neutralizaciju) prethodno detektiranih morskih mina.

Upravo je jučer na svojoj 43. sjednici Vlada RH prihvatila „Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s upućivanjem hrvatskih timova protuminskih ronitelja na brodove lovce mina Talijanske ratne mornarice u Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga (SNMCMG2)“. Ovaj Tehnički dogovor potpisan je u La Speziji 13. studenoga 2020. i u Splitu 7. siječnja 2021., te je bio preduvjet za hrvatski angažman na talijanskom brodu u NATO aktivnosti SNMCMG-2. Prije negoli je Vlada jednoglasno prihvatila ovu točku dnevnoga reda, nadležni ministar Mario Banožić je rekao:

„Vezano za Talijansku Republiku i Ministarstvo obrane, odnosno Tehnički sporazum… Budući da dinamika izazova u području Sredozemlja zahtijeva prisutnost snaga na moru radi zaštite zajedničkih interesa, Hrvatski sabor je u studenom 2020. godine donio odluku o sudjelovanju OS RH u aktivnosti ‘Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2’ u koju je u 2021. i 2022. godini moguće uputiti do 5 pripadnika uz mogućnost rotacije. Ova aktivnost ima izravan učinak na potencijalne sigurnosne prijetnje, održavanje sigurnosti i stabilnosti, kako na Sredozemlju tako i na Jadranskom moru. Radi provedbe ove odluke Ministarstvo obrane s Ministarstvom obrane Talijanske Republike sklopilo je Tehnički dogovor kojim je omogućeno ustrojavanje zajedničkog tima protuminskih ronitelja na brodu talijanske Ratne mornarice. Ovime Republika Hrvatska izravno štiti nacionalne interese na moru te doprinosi savezničkim naporima pružanja zajedničke sigurnosti na moru. Budući da su visoki zahtjevi angažiranja mornaričkih snaga u stalnim pomorskim snagama NATO-a dio NATO ciljeva razvoja sposobnosti HRM, ovim vidom suradnje Republika Hrvatska jača i nacionalnu obrambenu sposobnost. Tehnički dogovor stupio je na snagu 7. siječnja 2021. godine, te predlažem da Vlada donese zaključak kako je s tim upoznata“.

Prilikom prošlotjednog ispraćaja četvorice protuminskih ronitelja u ovu za Hrvatsku novu NATO aktivnost, zapovjednik HRM kontraadmiral Ivo Raffanelli im je poručio:

„Iako je riječ o prvom angažmanu ovakve vrste, dobro upućen u vaše sposobnosti i obučenost, uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati Hrvatsku ratnu mornaricu i Oružane snage u cijelosti“.

Naredna tri mjeseca 4 pripadnika HRM radit će rame uz rame s talijanskim roniteljima iz pomorske baze Varignano kod La Spezie.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.