Pripreme za proslavu i mimohod u punome jeku!

 

Samo četiri dana prije početka ovogodišnje jubilarne 20. proslave vojno-redarstvene operacije “Oluja”, pripreme su u punome jeku na obje lokacije – u Zagrebu za mimohod 4. kolovoza, i u Kninu za svečanost 5. kolovoza. Uz brojne tehničke ekipe, na svim su tim lokacijama u punome pogonu i brojni pripadnici OS RH, kojih je veći broj i ovu noć proveo čuvajući postavljenu opremu i pripremljene lokacije predstojećih događanja.

Mimohod u Zagrebu, 4. kolovoza

Samohodna oružja PzH 2000 pristigla k ostatku mehanizacije za mimohod, 31. srpnja

Samohodna oružja PzH 2000 pristigla k ostatku mehanizacije za mimohod, popodne 31. srpnja

U Zagrebu se posljednjih dana aktivno uvježbavaju vojne snage koje će sudjelovati u svečanoj povorci Vukovarskom ulicom. Mehanizirani postroj što se uvježbavao na Udbini već je neko vrijeme u Zagrebu, borbena sredstva koja se planira pokazati okupljena su na prostoru vojarne Croatia, a u tijeku je njihovo prebacivanje bliže prostoru događanja i prostoru isprobavanja zakazanih za danas popodne. I sama trasa mimohoda u Vukovarskoj već je vidljivo dotjerana. Na njoj su postavljene zastave, a od jučer je u punome jeku i priprema ozvučenja te većeg broja video-zidova. Sve to nije ni čudo, budući da danas popodne na Ulici grada Vukovara kreću i prve skupne probe, dok je za sutra predvečer zakazana i generalna proba mimohoda, uz okupljanje i glavnine njegovih sudionika.

Trasa samog mimohoda vidljivo je pripremljena, 31. srpnja

Trasa samog mimohoda vidljivo je pripremljena, predvečer 31. srpnja

Tehničke pripreme na glavnoj programskoj bini kod Lisinskog, popodne 31. srpnja

Početak sastavljanja video-zidova, predvečer 31. srpnja

Centralna proslava – Knin, 5. kolovoza

Pripreme ešalona zastava, ujutro 1. kolovoza

Ni u Kninu nije manje užurbano. I ondje se pripadnici OS RH pripremaju za svoju ulogu u proslavi, njih gotovo 400 – 30 nosača državne zastave, još oko 220 vojnika u ešalonu zastava, ukupno oko 20 obučavatelja, te još oko 100 ljudi u okviru organizacijske potpore događanja.

Uz to, posebno treba istaknuti i da je danas malo prije 11 sati na tamošnju tvrđavu dopremljen i spomenik dr. Franji Tuđmanu, čije će svečano otkrivanje predstavljati bitan dio kninske proslave 5. kolovoza ove godine. Spomenuti masivni spomenik dopremljen je na svoje mjesto zračnim putem – helikopteri OS RH prvo su prenijeli njegov postament, a onda oko 10 sati i 50 minuta i sam spomenik.

 

Prijevoz spomenika na kninsku tvrđavu, 1. kolovoza malo prije podneva

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.