Održana prva skupna proba mimohoda

 

Jučer poslije podne u Zagrebu je održana prva skupna proba svečanog mimohoda, čija će generalna proba biti danas predvečer, a „veliko finale“ predvečer u utorak, 04. kolovoza ove godine. Nova regulacija prometa i zatvaranje 3 velike gradske žile kucavice – Vukovarske, Slavonske i Držićeve ulice – označile su, barem što se OS RH tiče, početak priprema za probu.

 

Već u ranim jutarnjim satima većina tehnike napustila je vojarnu „Croatia“, i preko Mosta mladosti uputila se na zborno mjesto u Držićevoj ulici.

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Među prvima su stigli oni najteži – tenkovi M-84, pri čemu se posebno strepilo hoće li Most mladosti izdržati vibracije 40-ak tona teškog vozila. I to ne jednog, već njih 13.

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Nakon što su prošli tenkovi, disalo se puno lakše. Postepeno je onda počela pristizati i sva druga, ipak ponešto lakša tehnika.

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Glavne „zvijezde“ mimohoda, nedavno dopremljene dvije PzH 2000, nisu sudjelovale na probi, već su se umjesto njih provezle prazne labudice. Prije samog službenog početka probe, u kontrolu je došao i načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, u pratnji admirala Roberta Hranja (zapovjednika Združenog provedbenog stožera za organizaciju i provedbu mimohoda), te general Dragutin Repinc, koji će ispred obrambenog sustava biti i jedan od dva glavna komentatora prijenosa mimohoda u programima Hrvatske radiotelevizije.

Subota poslije podne u Držićevoj ulici

Subota poslije podne u Držićevoj ulici

 

 

Jedan "običan" dan u Držićevoj ulici

Jedan “običan” dan u Držićevoj ulici

Za to vrijeme, u Vukovarskoj su se za nastup pripremali pješački postroji, uključivši postroj službenih zastava, postroj zastava postrojbi iz Domovinskog rata, postroj hrvatskih branitelja, postroj kadeta, te pješački postroj sastavnica OS RH, MUP-a RH i DUZS-a. Na probi 1. kolovoza nije bilo postroja povijesnih postrojbi, kao ni još poprilično kontroverznog postroja saveznika te partnera – oko čijeg se postojanja i mogućeg sastava itekako raspravljalo proteklih tjedana.

Kadeti su imali poseban tretman - "malo čučnjeva da se ne ukoče"

Kadeti su imali poseban tretman – “malo čučnjeva da se ne ukoče”

Priprema postrojbe DUZS-a

Priprema postrojbe DUZS-a

Pješački postroj slijedi motorizirani, mehanizirani i oklopni postroj, kako bi se prikazala borbena i neborbena vozila te ostala tehnika kojom raspolažu kako OS RH, tako i MUP RH, te civilne strukture zaštite i spašavanja u Hrvatskoj.

Nakon prvog kruga probe, uslijedila je duža pauza. Pješački se postroj odmah nakon prolaska uz dvoranu Vatroslav Lisinski i glavnu pozornicu vratio na svoje početne pozicije, dok je tehnika radila predviđeni krug – kroz Vukovarsku u Savsku ulicu, pa Slavonskom avenijom do Držićeve ulice. Tek negdje oko 18 sati započeo je novi krug probe, i sve je opet krenulo ispočetka. Prijavak i 3 počasna plotuna koja su ispalili topovi M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije označili su početak svečanog mimohoda. Topovi su smješteni na livadi ispod tzv. „Bandićevih fontana“, koja je bila poprište i pokazne vježbe „Grozd“, dok se pokazna vježba „Repeling“ odvijala na sjeveroistočnom zidu obližnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Pokazna vježba “Grozd”

 

Pokazna vježba "Repeling"

Pokazna vježba “Repeling”

Gledatelja ni ovaj put nije uzmanjkalo, baš kao ni pasioniranih fotografa i ovisnika o YouTube-u.

Baš kao i par sati ranije, iznad Vukovarska i Ulice Hrvatske bratske zajednice letjeli su zrakoplovi HRZ-a i MUP-a. No probu su odradile tek vođe zrakoplovnih ešalona, dok se puni sastavi očekuju tek danas, na generalnoj probi. Pri tome, naravno, sam nastup hrvatskih vatrogasnih letjelica uvelike će ovisiti i o stanju požarne situacije u zemlji – gdje, ako vatrogasni avioni budu potrebni na terenu, neće ih biti za vidjeti nad Zagrebom.

Može li CL-415 ugasiti požare u hrvatskom pravosuđu?

Može li CL-415 ugasiti požare u hrvatskom pravosuđu?

Na zemlji, pred mnogobrojnom publikom, ponovno su prolazili predstavnici brojnih pješački postrojbi, kao i motorizirane i mehanizirane postrojbe. Sve se to moglo pratiti i preko nekoliko video zidova, na kojima su se u jednome trenutku pojavile postrojbe Hrvatske ratne mornarice iz Bračkog kanala.

Ponešto ubrzaniji mimohod od onog nekoliko sati ranijeg završio je za nešto više od jednoga sata. Publika se razišla, generali su analizirali viđeno, a na sjevernom kolniku Vukovarske ostali su tek tragovi gusjenica.

S čime li je to načelnik GS Lovrić nezadovoljan?

S čime li je to načelnik GS Lovrić nezadovoljan?

Dežurna ekipa ZET-a odmah je izašla provjeriti kako su tračnice na križanju Vukovarske i Držićeve izdržale nalete teške vojne tehnike, pa su se za što brži popravak prihvatili pijuka i lopate.

 

* Foto: OBRIS.org, i Goran Zorja za OBRIS.org

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.