Priprema, pozor, …

 

Sve je spremno za mimohod“, uvjereni su čelni ljudi obrambenog sustava. Ako i nije, od generalne probe do same svečane ceremonije ostalo je 48 sati za uvježbavanje i poliranje onoga što se u subotu i nedjelju moglo vidjeti na gradskim ulicama. Efekt svih isprobavanja i te pauze vidjet ćemo danas, za samo koji sat!

Generalnu probu, održanu u nedjelju 2. kolovoza popodne, pokvario je ljetni pljusak koji je pao baš u tom dijelu grada, no pripadnici OS RH (naročito ronioci) pokazali su da ih vremenske (ne)prilike nimalo ne smetaju, te da će netremice odraditi svaku zadaću.

Photo by Goran Zorja

Zato je na posljednjoj probi prije mimohoda naglasak kod publike bio na dijelovima koji su se mogli pogledati bez pljuska – na kulturno-umjetničkom programu, na velikoj kninskoj zastavi, na tzv. povijesnim postrojbama (iako bi se za većinu njih moglo reći da su tek folklorna skupina s upitnim povijesnim kontekstom), te na pješačkim i braniteljskim postrojima – gdje je još jednom jasno do izražaja došla razlika u opremi Hrvatske vojske početkom 1990-tih i danas.

Photo by Goran Zorja

 

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Braniteljski postroj (Photo by Goran Zorja)

Braniteljski postroj (Photo by Goran Zorja)

Pripadnici Kadetske bojne pronijeli su Vukovarskom (od Držićeve do dvorane Vatroslav Lisinski, a potom i do 70-metarskog krana na početku Ulice Hrvatske bratske zajednice) veliku državnu zastavu, koja je prije dvadeset godina krasila bedeme na Kninskoj tvrđavi.

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Klapa HRM-a pratila je mladu 12-godišnju Riječanku Miju Negovetić pri izvedbi državne himne, dok je redateljica ceremonije Petra Radin bila najzadovoljnija Počasno zaštitnom bojnom i njihovom izvedbom ponešto prilagođene (ipak pomalo ozvučene) vježbe tipa „silent drill-a“.

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Letački program je, za razliku od dana ranije, u nedjelju odrađen u predviđenoj punini. Doduše, kod MUP-a je i ta punina pomalo upitna, jer njihovu zrakoplovnu jedinicu na mimohodu predstavlja po jedan helikopter od svakog malobrojnog tipa kojeg uopće imaju. Krila Oluje izvela su vrlo kratki program (u odnosu na svoj standardni, 20-ak minuta dugi), ali ipak dovoljan da publici nenavikloj na njihove majstorije izmame uzvike „Bravo !!“. Proteklih tjedana često se spominjalo kako je sudjelovanje Krila Oluje na mimohodu upitno, prije svega zbog sigurnosnih propisa koji ne dozvoljavaju akrobacije iznad publike. Načelnik GS OS RH Drago Lovrić još je prošloga tjedna, prilikom prezentacije PzH 2000, rekao kako će njihov program biti ipak u skraćenoj verziji:

„Krila Oluje će nastupiti, ali neće izvoditi puni program nad Zagrebom, niti je to predviđeno bilo planom mimohoda. Normalno da se ne može izvoditi puni program nad samim gradom – to sigurno nije nam bilo niti u jednim trenutku ni u pomisli. Vi znate da se treba težiti sigurnosti, sigurnosti zračnog prometa i mi se toga stalno pridržavamo. Ne znam odakle su došle dezinformacije da će Krila Oluje izvoditi puni program nad Zagrebom. To niti u jednom trenutku nije bilo u našim planovima.“

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

“Repeling” (Photo by Goran Zorja)

Bez kiše su odrađene i dvije pokazne vježbe – „Repeling“ na sjevernom zidu NSK, i „Grozd“ na livadi uz tzv.„Bandićeve fontane“. Obje vježbe izvode pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, dok u „Grozdu“ sudjeluje još i transportni helikopter Mi-8 MTV-1 Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. U vježbi „Repeling“ pripadnici ZSS-a demonstriraju tehniku spuštanja niz konop, koja se inače koristi za spuštanje sa zgrada, upad u objekte kroz prozore ili druge otvore, spuštanje iz helikoptera, spuštanje sa stijena, spuštanje na nepristupačne terene i spuštanje po unesrećene osobe.

Suprotno od toga, u vježbi „Grozd“ demonstrirana je istoimena tehnika izvlačenja, koja se koristi u službi traganja i spašavanja za izvlačenje ugroženih s nepristupačnih terena i vodenih površina, na koje se helikopteri ne mogu prizemljiti, kao i za brže izvlačenje ljudi, naoružanja i opreme (u situaciji kad oni koje se izvlači moraju biti u stanju i uzvratiti vatru tijekom manevra).

“Grozd” (Photo by Goran Zorja)

Photo by Goran Zorja

Photo by Goran Zorja

Kiša koja je počela postepeno padati temeljito je pokvarila motorizirano-mehanizirano-oklopni postroj, pa se publika gotovo potpuno razbježala prije dolaska glavne zvijezde mimohoda – sustava Panzerhaubitze 2000, koji na probama 1. kolovoza nije izašao na svjetlo dana. Samo oni najuporniji ostali su vidjeti dvije „zvijeri“, koje će još neko vrijeme ostati u Zagrebu, da bi potom privremeno bile vraćene u Njemačku radi završne prilagodbe za hrvatske uvjete.

 

PzH 2000 - kišna premijera (Photo by Goran Zorja)

PzH 2000 – kišna premijera (Photo by Goran Zorja)

Nakon oklopno-mehaniziranog postroja uslijedi ponovni prelet MiG-ova, i time pomalo naglo završi mimohodna svečanost. Nedjeljna generalna proba na zagrebačke je ulice izmamila nekoliko tisuća ljudi, po nekim procjenama čak i do 10 tisuća, a unatoč mnogobrojnim pozivima na bojkot i apelima protiv „slavljenja rata“ živost na gradskim ulicama donekle je promijenila i stavove građana prema mimohodu. Prema istraživanju agencije Promocije plus za RTL televiziju, čak 52,4% ispitanika smatra doličnim 20-obljetnicu Oluje obilježiti i proslavom u Kninu i mimohodom u Zagrebu. Usporedbe radi, gotovo isti postotak ispitanika – 52% – u svibnju je podržavao proslavu samo u Kninu.

No promjene stava kod hrvatskih „partnera“ i „prijatelja“ izgleda da i nema, pa o detaljima sudjelovanju stranih postrojbi na mimohodu za sada ima vrlo malo riječi. MORH se oglasio očitovanjem, u kojem kaže da su pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu poslani samo bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intenzivnu obrambenu suradnju, što je manje od polovice NATO-članica i vrlo mali broj država koje nisu članice NATO-a. Konkretno, pozvano je 15-ak zemalja, od kojih su se gotovo sve odazvale „ili s VIP gostima ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika“, a također je i „iznimno velik odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora“. Na mimohodu će sudjelovati čak 42 izaslanstva, pojedini predstavnici država i međunarodnih organizacija, od čega je MORH posebno izdvojio 2 visoka američka generala, zamjenika načelnika GS OS Poljske, ministricu obrane i načelnika GS OS BiH, zamjenika ministra obrane Litve, načelnika GS OS Albanije, te jednog generala i visokog dužnosnika Ministarstva obrane Makedonije. Tu popis ne staje, a navodno će biti još nekih iznenađenja što se gostiju tiče, baš kao i iznenađenja u samome programu.

 

* Foto: Obris.org i Goran Zorja za Obris.org 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.