Pripreme za požarnu sezonu 2014.

 

Ove godine po prvi puta nemamo službeni početak protupožarne sezone tamo negdje sredinom svibnja. Štoviše – tek sada, početkom srpnja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je pripremu sustava vatrogastva za požarnu sezonu 2014. Ove godine ni Vlada RH nije na stol dobila uobičajeni Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2014. godini, dokument koji je ona do sada usvajala redovito svake godine. No, ono što se ipak zna je činjenica da je za ovogodišnji Program aktivnosti izrijekom predviđeno 26.859.500,00 kuna, a najveći dio financijskih sredstava predviđen je za potrebe angažiranja sezonskih vatrogasaca, nabavu opreme i dislokacije vatrogasnih snaga.

Sukladno procjeni glavnog vatrogasnog zapovjednika krajem lipnja i početkom srpnja počela je dislokacija vatrogasnih snaga i ona će trajati do opoziva, ovisno o vremenskim uvjetima. Dislokacije će se obavljati na požarno posebno ugrožena područja u priobalju (ukupno do 15 lokacija), pri čemu će se osigurati nužni uvjeti za prihvat gasitelja i vozila. Ažurirane su Procjene i Planovi zaštite od požara za područja gdje se planira ustrojavanje sezonskih interventnih vatrogasnih postrojbi: poluotok Pelješac i otoci Korčula, Vis, Šolta, Lastovo, Dugi Otok, Brač, Hvar.

Ima i dodatnog osposobljavanja

Temeljem točke 41. inače neobjavljenog Programa aktivnosti, proveden je dodatni program osposobljavanja ljudstva za gašenje šumskih požara. Program je obuhvatio trenažu i osposobljavanje u radu s helikopterom te tjelesnu provjeru. Sektor za vatrogastvo DUZS-a je između 10. veljače i 27. ožujka 2014. proveo provjeru tjelesnih sposobnosti, visinsku provjeru i smotru pripadnika dopunskih snaga Državne vatrogasne intervencijske postrojbe (DVIP) iz sastava javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) kontinentalnog i priobalnog djela RH (410 pripadnika iz 30 JVP-a s kontinenta i 336 pripadnika iz 30 JVP-a s priobalja). Tijekom mjeseca travnja i svibnja, Sektor za vatrogastvo proveo je uvježbavanje 689 pripadnika dopunskih snaga DVIP-a iz sastava JVP u radu s helikopterom. Isto tako, u suradnji s ustanovom Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja provedeno je osposobljavanje za desantiranje i gašenje šumskih požara za dodatnih 50 pripadnika dopunskih snaga DVIP-a iz sastava JVP te osposobljavanje 250 pripadnika DVD-a za gašenje šumskih požara i prijevoz helikopterom. Ukupno je na raspolaganju 839 aktivnih pripadnika dopunskih snaga DVIP-a iz sastava 60 JVP-a.

Tijekom mjeseca travnja, a u suradnji sa vojnim osobljem, pilotima zrakoplova Canadair i helikoptera, provedena je edukacija 202 vatrogasnih zapovjednika za navođenje zrakoplova tijekom intervencije. Nadalje provedeno je i osposobljavanje za gašenje požara raslinja (u već spomenutome Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja) za 30 časnika i dočasnika Oružanih snaga RH. Tijekom požarne sezone, kroz direktnu komunikaciju Vatrogasnog operativnog središta DUZS-a s Operativnim vatrogasnim zapovjedništvom oružanih snaga Republike Hrvatske – OVZ OS RH u Divuljama, uspostavit će se čvrsta koordinacija s MORH-om. Slijedom ovogodišnjeg Programa aktivnosti, a temeljem dosadašnje komunikacije i koordinacije s predstavnicima Ministarstva obrane i MUP-a predviđena je puna pripravnosti za požarnu sezonu: (1) namjenski organiziranih snaga OS, (2) šest protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415, (3) pet protupožarnih izviđačko – navalnih zrakoplova Air – tractor, te (4) dva helikoptera za gašenje, prijevoz gasitelja i desantiranje.

Kolike su ukupne raspoložive snage?

Što se sustava vatrogastva tiče, u Republici Hrvatskoj djeluje 65 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi s ukupno uposlenih 2.454 vatrogasca. Uz javne vatrogasne postrojbe djeluje Hrvatska vatrogasna zajednica, 20 vatrogasnih zajednica županija i još Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, te 237 vatrogasnih zajednica općina, gradova i područja. U Republici Hrvatskoj djeluju 1.853 teritorijalna dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) s ukupno 56.145 članova koji su osposobljeni u skladu s odredbama Pravilnika o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova (NN 61/94, od 19. kolovoza 1994. godine). Međutim, ukupan broj dobrovoljnih vatrogasaca koji su završili navedeno osposobljavanje te posjeduju i važeće liječničko uvjerenje za obavljanje vatrogasnih intervencija je 19.268.

Unutar Državne uprave za zaštitu i spašavanje djeluju Državne vatrogasne intervencijske postrojbe (DVIP). Sjedišta postrojbi su u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru i Zrakoplovnoj bazi Divulje kod Splita, te se dodatno popunjavaju za vrijeme ljetne požarne sezone s gasiteljima iz vatrogasnih postrojbi kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. U četiri Državne intervencijske postrojbe uposleno je ukupno 75 djelatnika. Unutar Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja ustrojeno je Vatrogasno operativno središte koje ima zadaću integriranja poslova za vrijeme složenijih vatrogasnih intervencija bilo gdje u zemlji. Djelatnici VOS-a se tijekom ljetnih mjeseci dislociraju u prostore Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama, gdje to središte djeluje sve do prestanka opasnosti za nastanak šumskih požara u priobalju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.