MORH o protupožarnom angažmanu OS RH

 

Ministarstvo obrane je danas poslije podne priopćenjem iznijelo činjenice o kronologiji i načinu angažmana OS RH na požarištu oko Splita. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sukladno Zakonu o obrani, Oružane snage Republike Hrvatske se u sustavu protupožarne zaštite angažiraju na temelju zahtjeva središnjeg tijela državne uprave nadležnoga za zaštitu i spašavanje, ako tijela nadležna za protupožarnu zaštitu ne raspolažu odgovarajućim snagama i sposobnostima.

Na inicijativu ministra obrane i u suradnji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. oko 13 sati 103 pripadnika Hrvatske kopnene vojske je iz vojarni iz Knina i Gospića upućeno u vojarnu ‘Sv. Nikola’ u Splitu, kako bi bili bliže ugroženim područjima i mogli reagirati u skladu s procedurama. Pedeset pripadnika HKoV-a autobusom i kamionom stiglo je u vojarnu u Split oko 15.30 sati, a preostalih pedeset pripadnika HKoV-a iz Gospića je helikopterima prebačeno u Split.

Temeljem usmenog dogovora čelnika Državne uprave za zaštite i spašavanje i vatrogasnih zapovjednika u Splitsko dalmatinskoj županiji i u dogovoru s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama RH oko 16 sati donesena je Odluka o angažmanu pripadnika Oružanih snaga na požarištima.

Pedeset pripadnika OS RH oko 17 sati iz vojarne ‘Sv. Nikola’ u Splitu prebačeno u Žrnovnicu, otkada su aktivno angažirani u gašenju požara zajedno s ostalim civilnim snagama, a preostalih 50 pripadnika Oružanih snaga u večernjim satima, oko 20.30 sati angažirano na gašenju požara u četvrti Kameni i Kila Split.

Tijekom noći pripadnici Oružanih snaga su raspoloživim resursima sprečavali nastanak daljnjih požara i kontrolirali rubne dijelove.

U noći s ponedjeljka,17. na utorak, 18. srpnja 2017. godine u vojarnu ‘Sv. Nikola’ u Splitu iz vojarni iz Knina i Petrinje stiglo je dodatnih 159 pripadnika OS RH, a iz Gospića i Našica još 127 pripadnika stiglo je u vojarnu Knez Trpimir Divulje.

U protekla 24 sata, na područje Splita ukupno je izmješteno 390 pripadnika Oružanih snaga RH u svrhu pružanja potpore tijekom gašenja požara i pet protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju u gašenju požara.

Trenutno je na požarištima angažirano ukupno 438 pripadnika Oružanih snaga RH.

Što se tiče angažmana zračnih protupožarnih snaga, trenutno su na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana četiri Canadaira CL-415, i to dva Canadaira u području Dugobabe kod Splita i dva Canadaira CL-415 na području Podstrane”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.